UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-11-19 17:52

A türelem aranyai

Korosztálya egyik legnagyobb ígéretének tartják a 14 esztendős Kós Hubertet. Az UTE úszója fiatal kora ellenére már 31-szeres országos bajnok. Edzője, Magyarovits Zoltán szerint ritka, hogy valaki minden számban egyformán erős legyen, de tanítványa esetében ez pillanatnyilag így van. S bár szeretné megóvni a korai sztárolás veszélyeitől, el kell ismerni a benne rejlő nagy lehetőségeket. Hubert nem titkolja, nagy versenyző szeretne lenni.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu  Az UTE 14 éves úszója, Kós Hubert 31-szeres országos bajnok. Még leírni is furcsa ezt a számot ilyen fiatal sportolóról. A szakemberek azonban korosztálya legnagyobb ígéretének tartják, így nincs is miért csodálkoznunk. Még akkor is, ha az út, amelyet a felnőtt győzelmekig meg kell tennie, még nagyon hosszú. Edzője, Magyarovits Zoltán több mint négy éve dolgozik vele, és a harmincegy bajnoki címet említve gyorsan hozzáteszi: abban azért váltógyőzelmek is szerepelnek. Még ha nem is sok. A legutóbbi gyermek ob-n 15 számban indult, 13 aranyat, egy váltóezüstöt és kétszáz gyorson egy bronzot szerzett. S még ha szeretné is tanítványát a csalódásoktól vagy a korai sztárolás veszélyeitől megóvni, nem titkolhatja el a benne rejlő lehetőséget: − Nagyon ritka, hogy valakinek ne legyenek lyukas számai. Ha valamiben gyengébb, például a gyorsban, akkor azonnal javítja. Sorolhatnám az adottságait és a képességeit: kiváló a vízfekvése, gyors, robbanékony, nagyszerű az állóképessége, tökéletes az alkata, de ami igazán fontos, az a fej. Anélkül nem lehetne a benne rejlő értékeket maradéktalanul kiaknázni. Ezért én a jó koncentrációs képességét és a profi szemléletét is kiemelem. Nagy úszó szeretne lenni, mi pedig támogatjuk a döntésében, mert úgy látjuk, hogy a lehetőség benne van.

Kós Hubert szereti a hátúszást, de a választást az utolsó pillanatra hagyja Forrás: UTE
Kós Hubert szereti a hátúszást, de a választást az utolsó pillanatra hagyja Forrás: UTE
Hubert, amikor terveiről kérdezzük kevésbé óvatos, mint mestere. De ez érthető is, hiszen neki a nagy célok motivációs erők. Különösen a nehéz pillanatokban: − Amikor az edzés nem megy, és nagyon fáradt vagyok, arra gondolok, hogy azért is folytatnom kell, hiszen csak így juthatok el az olimpiai dobogó tetejére. Az edzésen mindent bele kell adni, máskülönben nem lehet a legjobbak közé kerülni. Nekem pedig az a célom. S hogy mennyire a fej számít, azt ő maga is tudja. Amikor a kedvenc úszásneméről kérdezzük, ésszerű választ ad: − Bár a hát a kedvencem, hiszen az mindig nagyon jól ment, úgy gondolom, azon kell sokat dolgozni, amely kevésbé jó. Hogy végül melyik szám lesz az enyém, az csak az utolsó pillanatban fog kiderülni, és mindenképpen ésszel fogom eldönteni. Éppen ezért most inkább a vegyesre készülök, nyitva hagyunk minden ajtót, és amikor választani fogunk, azt nem az érzelmeim alapján tesszük. Cseh László a példaképe. Emberként és sportolóként egyaránt. Hét évesen találkozott vele először, és nagyon jó volt a felnőtt rövid pályás ob-n egy futamban úszni vele. Még ha a céljaik egyelőre nem is egyeznek. Hubertnek egyelőre az volt a nagy eredmény, hogy a 100 méteres vegyesúszásban az elődöntőbe jutott. De hát türelem is kell ahhoz, hogy valaki az álmait valóra váltsa. Nem is kevés. És persze remek edzőtársak. Magyarovits Zoltán szerint nagyon jó csapatuk van, minden edzés egyben verseny is. A technikai képzés mellett pedig arra is nagy szükség van, hogy a fiatalok lelkesedését megőrizzék. Hubert olyan, hozzá hasonlóan kiváló fiatalokkal edz együtt, mint Varga Máté, aki 13 évesen elsőként úszott korosztályában 100 méter háton 1 perc alatt vagy Csicsáky Péter, aki a korosztályában szintén először úszott 200 méter gyorson 2 percen belül. Nem csoda, ha sokan irigykednek rájuk. −Bár a Komjádi uszoda minden tekintetben jó helyen van, a hagyomány az, ami valójában előre viszi a dolgokat – vélekedik a mester. – Olimpiai bajnokok generációi nőttek fel egymás mellett, ami minden fiatalt inspirál. Látják maguk előtt a lehetőséget és az utat, hogy nekik is sikerülhet. Sok munkával és kitartással, és még több hittel. De itt ez benne van a levegőben. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.