UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2017-11-22 11:08

Fára, magyar!... vagy hívj gyógytornászt

Az atlétikai szövetség által szervezett sportegészségügyi konferencia után beszélgettünk Lengyák György utánpótlás-szakreferenssel. Országos hálózatban szeretné megvalósítani a sportolni vágyó fiatalok korai gyógytornaszűrését, amelyet ő kicsiben, Szombathelyen már megvalósított. Nem lenne rá szükség, ha a gyermekek kiskorukban többet mozognának természetes környezetben.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huSportegészségügyi konferenciát rendezett a Testnevelési Egyetemen az atlétikai szövetség. A Spiriev Attila sportigazgató által megnyitott eseményen szó esett a doppingellenőrzésekről és a tiltott szerekről, a válogatott atlétákon elvégzett sporttudatosság-vizsgálatok eredményéről, bemutatták a legjobbakat segítő gyógytornászcsapatot és annak programját, a nekik elérhető fizioterapeutás eszközparkot, és beszámoló hangzott el a masszázzsal kapcsolatos tapasztalatokról is. A konferenciát szervező dr. Kiss-Polauf Marianna az európai szövetség kötelező antidoppingképzési programjára, az „I Run Clean”-re hívta fel a figyelmet, amelynek az ismerete jövőre, a győri U18-as Eb-n már minden európai ország indulójának alapfeltétel lesz. Az eseményen részt vett a szövetség utánpótlás-szakreferense, Lengyák György is, akinek szívügye a legfiatalabbak számára kiépítendő gyógytornász-rendszer megteremtése.

Lengyák György szerint már a legkisebbeknél ki kell szűrni a mozgásszervi problémákat Forrás: MDSZ
Lengyák György szerint már a legkisebbeknél ki kell szűrni a mozgásszervi problémákat Forrás: MDSZ
− A világ nagyot változott, ma már alig van olyan gyerek, akin ne lehetne valamilyen deformitást felfedezni – mondja. – Ahhoz, hogy felnőttkorban a vázizomzat elbírja a versenysporttal járó terhelést, a lehető legkorábban rendbe kell mindent tenni. A gyermekek testét fel kell készíteni erre az életmódra. Évtizedeken keresztül kísértem végig atlétáim karrierjét, és szereztem tapasztalatokat. Néha apró eltérés is krónikus fájdalmakat, később pedig sérüléseket okozhat. Úgy gondolom, minél előbb fel kéne térképezni ezeket a problémákat. − Van konkrét elképzelése is? − Több mint elképzelés, a gyakorlatban is működik már a Budapest–Szombathely-tengely, azt kellene országosra kiterjeszteni. A Haladás atlétikai szakosztályának vezetőedzőjeként és a szövetség utánpótlás-szakreferenseként lehetőségem volt ennek megvalósítására, s mivel szívügyem is a kérdés, nem tétováztam. A lényeg az, hogy a válogatott keretorvosa és vezető gyógytornásza közvetlen kapcsolatban legyen a helyi gyógytornászokkal, akik a gyermekek szűrését végeznék. Nálunk, Szombathelyen a kiemelt sprinterműhelyre nyert pályázati támogatások tíz százalékát fordítjuk célzottan gyógytornászra. Jó lenne, ha országszerte egyre több figyelmet fordítanánk a megelőzés ezen fajtájára. − Ön szerint valóban szükséges már a sportolni vágyó nyolc-tíz éveseket is szűrővizsgálatoknak alávetni? − Nem lenne rá szükség, ha a gyerekek aktívabbak lennének a mindennapokban. Ha fára másznának, ha mászókás játszótereken töltenék a napjaikat, jobb lenne a fizikális állapotuk. De a valóságban ez nem így van, nekünk pedig megoldást kell találni a problémára. Gyors szűréssel a gyógytornászok kijelölik az elvégzendő gyakorlatokat, amelyekkel nagyon hamar eredmény érhető el. Nagy álmom jól működő, országos rendszer kiépítése. Nekünk, utánpótlás-edzőknek ugyanis minden segítséget meg kell adnunk ahhoz, hogy a gyerekek valóban azzá válhassanak, amire tehetségük alapján érdemesek. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon