UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-11-22 23:37

Semmi nem jött össze

Véget ért a kötöttfogás versenye az U23-as világbajnokságon, a lengyelországi Bydgoszczban. A nyolc aranyérmen hat ország osztozott, köztük a magyar is. A csapatunk a pontverseny hatodik helyén végzett, noha a második napon mindössze az amúgy nagyszerűen birkózó Torba Erik 7. helyezésével kellett beérnünk. Csütörtökön kezdenek a nők; a mezőny nem nagy, de rettenetesen sűrű, könnyű sorsolás tehát nincs.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Mintha megbabonázták volna a magyar kötöttfogású válogatottat a bydgoszczi U23-as világbajnokság második napján. Az elsőn volt arany, ezüst, a másodikon pedig nem jött össze semmi. Aki nem látta a versenyt, azt gondolhatja, hogy szerdán az ellenfelek felmosták a szőnyeget a magyarokkal, pedig ilyesmiről azért szó sincs. A junior Eb-ezüstérmes Losonczi Ottó a 66 kg-ban a svéd színekben birkózó Omar ellen egy-egy intés után, a második menet közepén kiléptette ellenfelét a szőnyegről, 2–1, és már-már azt mondtuk, hogy megvan a meccs. A fekete bőrű svéd azonban visszaadta a kölcsönt, ráadásul Losonczi kilépését menekülésnek ítélték meg, 2–3. És fordítani már nem volt idő. Omart aztán a kazah Amzejev 10–1-re, technikai tussal verte. A magyar kiesett, egy esély elment. Van ilyen.

Torba Erik látványos, nagyszerű dolgokat produkált a vébén, igaz, 7. lett... Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Torba Erik látványos, nagyszerű dolgokat produkált a vébén, igaz, 7. lett... Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Az 59 kiló afféle hiányszakma, nem csak nálunk, így a felnőttválogatott szakvezetése is örül annak, hogy ott Torba Erik személyében minőségi birkózóval rendelkezünk. Most a bydgoszczi Artego arénában valóságos bemutatót tartott a magyar kötöttfogású virtusból. A kínai Di Huval, intésekkel, 1–1-re álltak, amikor néhány másodperces akciósorral (rogyasztás, felfordítás, pörgetés) elérte a technikai tust, 9–1. Jött a nyolcaddöntő, és vele a grúz junior-világbajnok, Dato Cshartisvili. Nem kezdődött valami jól a rangadó. Intéssel és válldobással 5–0-ra, gyorsan elment az ellenfél. Onnan nyert Erik 7–5-re. Levitellel, kiléptetésekkel egyenlített, miközben a grúzt komoly oxigénadósságba kergette, a végén pedig szaltóval, két pontért levitte. 0–2-ről fordított a kazah kadét és junior Ázsia-bajnok, Szultangali ellen is, 4–3-ra, de 22 másodperccel vége előtt az ellenfél levitellel 4–5-re visszafordította az állást. Szultangali az elődöntőben is 5–4-re, győzelemre állt a japán (nem mellesleg: a későbbi aranyérmes) Kavana ellen, amikor őt vitték le. Tessék megkapaszkodni: két másodperccel a vége előtt!.. És mivel a kazah nem jutott döntőbe, Torba Eriknek véget ért a verseny, és az okvetlenül értékesnek számító 7. helyen végzett. Mélypontról, csődről, megtorpanásról tehát nincs szó. Csak egyszerre érintett minket minden rosszul, ami amúgy eredendően benne van a birkózás nevű küzdelemben. Nekem azonban van panaszom. A 80 kg-ban Nagy Péter két intéssel zárult mérkőzésen, 1–1-es végeredménnyel kikapott a fehérorosz Safarenkótól. Az utolsó pontot ugyanis az ellenfél kapta, az döntött. Ez így van rendjén. Csakhogy én leültetném a bírókat a tévé elé, hogy most már nyugodtan, különösebb felelősség terhe nélkül nézzék végig még egyszer a meccset. És ha őszinték lennének, belátnák, hogy a magyar versenyző volt az aktívabb, a jobb. Az első menetet parádés lendülettel kezdte, a fehéroroszt meg is intették. De csak egyszer, pedig Nagy az intés után ugyanúgy rohamozott. A második menetben, noha nem látszott jelentős különbség aktivitásban a két versenyző között, a magyart intették. Kereken egy perc volt hátra, azt Nagy rettenetesen meghajtotta, Safarenko csak „falazott” végig, de nem jött az újabb intés. Így aztán a magyar, aki a hat perc mérkőzésidőből ötben aktívabb volt az ellenfelénél, mégis vesztesként jött le a szőnyegről. A fehéroroszt aztán – tessék: már megint – a későbbi világbajnok, a török Akbudak 7–1-re elkalapálta, és azzal Nagy Péter kiesett. A török a döntőben a grúz Lasa Gobadzét győzte le. Furcsamód ő is úgy, hogy az ellenfele végigrohamozta az utolsó percet, de az intés ott is elmaradt. Gobadze dúlt-fúlt, és a mérkőzés végén gúnyosan megtapsolta a bírókat. Az persze nem volt bölcs dolog, de a bírói karnak el kellene gondolkodnia azon, hogyan lehetne úgy inteni, hogy igazságos eredmény szülessen.
A grúz fanyűvőtől, Zvjadi Pataridzétől ezúttal elorozták az aranyat Forrás: UWW
A grúz fanyűvőtől, Zvjadi Pataridzétől ezúttal elorozták az aranyat Forrás: UWW
A grúzoknak volt egyéb bajuk is, noha így is megnyerték a kötöttfogás pontversenyét. Kikapott ugyanis a legnagyobb sztárjuk, a nehézsúlyú Zvjadi Pataridze, nem tudta megszerezni a hatodik utánpótlás-világbajnoki címét. A kétszeres kadét- és négyszeres juniorvébé-győztes nem tehette a fejére az U23-as koronát. Lesz még rá ideje, hiszen mindössze húsz esztendős… Maga az őserő, fanyűvő benyomását kelti. Ha valakivel összekapaszkodik, képes úgy lecsavarni, mint annak a rendje. Csakhogy az oroszok okosan válogattak: a gyors, pattogós Szergej Szemjonovot küldték Bydgoszczba, akivel Zvjadi barátunk nem tudott mit kezdeni. Az orosz kétszer is addig táncoltatta, míg végül kitaszigálta a szőnyegről, és ő lett a 130 kg világbajnoka. Véget ért tehát a kötöttfogásúak küzdelme az U23-as világbajnokságon. A nyolc aranyérmen hat ország versenyzői osztoztak: kettőt-kettőt nyertek az oroszok és a törökök, egyet-egyet pedig a grúzok, a japánok, a moldovaiak és a magyarok. Erre kell emlékeznünk Bydgoszczból…

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG) Kötöttfogás, 2. nap: 59, 66, 80, 130 kg A magyar szereplők 59 kg (22 induló): Torba Erik (BHSE). 66 kg (25): Losonczi Ottó (ESMTK). 80 kg (21): Nagy Péter (ESMTK). 130 kg (22): Almási Ferenc (Csepeli BC) A magyar mérkőzések Selejtező. Torba–Di Hu (kínai) 9–1. Huszam Omar (svéd)–Losonczi 3–2. Nyolcaddöntő. Torba–Dato Cshartisvili (grúz) 7–5. Sztaniszlav Safarenka (fehérorosz)–Nagy 1–1, az utolsó pont döntött az ellenfél javára. Zvjadi Pataridze (grúz)–Almási technikai tus, 8–0 az 1:47. percben. Negyeddöntő. Ajdosz Szultangali (kazah)–Torba 5–4. Vigaszág. Mantas Knystautas (litván)–Almási 4–0 A nap világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése 59 kg: Maszuto Kavana (Japán), …7. Torba Erik 66 kg: Smagi Bolkvadze (Grúzia), …17. Losonczi Ottó 80 kg: Burhan Akbudak (Törökország), …16. Nagy Péter 130 kg: Szergej Szemjonov (Oroszország), …22. Almási Ferenc Pontverseny: 1. Grúzia 51 pont, 2. Oroszország 50, 3. Törökország 42, …6. Magyarország 26

Kicsi, de nagyon sűrű a női mezőny Csütörtökön megkezdődik a női birkózás küzdelemsorozata Bydgoszczban. A mezőny kicsi, következésképpen nagyon sűrű, hiszen a legjobbakat mindenki elküldte az első U23-as vébére. 55 kg (12 induló). Galambos Ramóna a lengyel Alicja Czyzowicz ellen kezd, aki két éve ezüstérmes volt a kadét Eb-n, azóta két junior Eb-n volt ötödik. Következik a török Bediha Gün és a kazah Marina Szednyeva mérkőzésének a győztese. Gün volt ezüst- és bronzérmes az U23-as Eb-n, Szednyeva pedig juniorvébén második és harmadik. Ramónának mindenképpen túl kell lépnie az első két akadályon az éremszerzéshez, mert ha valaki legyőzi, az később aligha tud segíteni: az elődöntőben ugyanis a japán Haruna Okuno várja, aki tizennyolc évesen volt már világbajnok a kadét-, a junior- és – idén már – a felnőttmezőnyben (!) is. 75 kg (14). Németh Zsanett a négy évvel korábbi kadét-világbajnok, az ukrán Anasztaszia Susztova ellen kezd. A következő ellenfél nagy valószínűséggel a kínai Qiandegenchagani, a felnőtt Ázsia-bajnokság bronzérmese lesz. Az elődöntőben a kanadai–indiai párharc győztesével találkozhat; egyik sem képvisel különösen jelentős erőt. A másik ágra került a legjobbak egész sora: amerikai, japán, német, orosz, török. Amit eddig írtunk a versenyről Rajt a majdnem felnőttek világbajnokságán (előzetes) 1. nap, kötöttfogás 71, 75, 85, 98 kg Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.