UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-11-22 19:43

Zsófia sikeréve

Harmadik hely a nemzetközi szövetség világranglistáján, aranyérem a hazai rendezésű Európa-kupán és harmadik hely a kínai világbajnokságon – így telt a 17 éves, a Szeged KE kosarasának, Jáhni Zsófiának az idei éve. A sikerekben kulcsszerepet vállaló, ízig-vérig kosárlabdacsaládból származó játékos pedig bekerülne a felnőttválogatottba, és arról is beszélt honlapunknak, miért a 3x3-ast választotta.

Prezsnyák Péter – utanpotlassport.hu Jáhni Zsófia, a Szeged 3x3-as kosárlabdázója nem akármilyen évet tudhat maga mögött. Csapatban elért sikerei mellett az U18-as egyéni világranglista harmadik helyén áll, és ez az idén nagy eséllyel már így is marad. Megkérdeztük Zsófit, mit gondol az előkelő helyezésről: „Nagyon jó érzés, bár bevallom, azt hittem, negyedik vagyok még. Így azonban még jobban hangzik.” A FIBA 144,370 pontot számol jelenleg, amennyivel jó ideig stabilan az élbolyban maradhat. Legjobb eredményének azonban nem ezt tartja, hanem a Debrecenben rendezett Európa-kupán aratott sikert. A magyar csapat a lettek, olaszok, franciák és hollandok legyőzésével jutott a fináléba. A döntőben azok az oroszok következtek, akiktől korábban kikaptak a kínai világbajnokság bronzmérkőzésén, így a győzelem presztízsértékű volt. Az első pontot maga Zsófia szerezte, majd nagy izgalmak közepette sikerült megszerezni az aranyérmet.

Jáhni Zsófia sikeres évet tudhat maga mögött (fotó: Fiba)
Jáhni Zsófia sikeres évet tudhat maga mögött (fotó: Fiba)
A Szeged KE az előző szezonban bronzérmes lett a másodosztály keleti csoportjában, abból szintén oroszlánrészt vállalt. A jövőről is beszélt: „Szeretnék előbb-utóbb a felnőttválogatottba kerülni, de nincsenek konkrét céljaim. Teszem a dolgom folyamatosan.” Jogosan merülhet fel a kérdés, miért választja valaki a 3x3-as kosárlabdát a hagyományossal szemben: „Az első edzések után nagyon megtetszett, összetett dolgok voltak benne, többet kell vállalni egyénileg. Na, meg persze más volt az egész”– mondta. Zsófi igazi kosárlabdacsaládból származik: apja, Jáhni István és anyja, Zsemberi Erika is élvonalbeli játékos volt, valamint hat évvel idősebb testvére, Bence is ezt a sportágat választotta. Anyja meghatározó szerepet töltött be a 90-es évek végén a szegedi sportéletben, ugyanis csapatkapitányként nagy szerepe volt abban, hogy az együttes eljutott a Ronchetti-kupára, de a bajnoki ötödik hely megszerzésében is kulcsszerepe volt. Apja szintén elismert játékos volt, aki a profi mentalitása és a nagy játékintelligenciája miatt lett népszerű. Zsófi eredményei mellett tehát családi háttere is adott ahhoz, hogy elhiggyük, nagy jövő előtt áll. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.