UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-11-23 09:23

Az olimpia a cél

Remek eredményeket tudhat maga mögött idén Özbas Szofi, aki legutóbb az U23-as Európa-bajnokságon bizonyított –16 évesen. A legbüszkébb a korosztályában szerzett Európa-bajnoki címre, de nem állna meg a 2020-as olimpiáig.

Prezsnyák Péter – utanpotlassport.hu A mindössze 16 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi a nála hat évvel idősebbek között végzett az ötödik helyen Podgoricában. A ceglédiek reménysége talán még most sem hiszi el, hogy ilyen eredményt sikerült elérnie. Nem tétlenkedett az év többi napján sem: ifjúsági Európa-bajnoki címnek is örülhetett, de kiemelkedő élményt jelentett neki a hazai rendezésű Európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF) szerzett bronzérem is. A jövőben sem kíván visszavenni a tempóból, már a 2020-as felnőtt olimpián ott lenne. Önmagában azt is hatalmas megtiszteltetésnek tartotta, hogy képviselhette egyesületét a Podgoricában zajló U23-as Európa-bajnokságon, ahova válogatón szerzett indulási jogot úgy, hogy nála idősebb leányt győzött le. Nem kiemeltként kezdte meg a küzdelmeket, de bravúrt bravúrra halmozott, és az ötödik helyig küzdötte fel magát. A nála hat évvel idősebb olasz Giulia Caggiano ellen leléptetéssel nyert, majd az újabb olasz, a szintén 22 éves Miriam Boi legyőzte a negyeddöntőben. A vigaszágon a 20 éves orosz Jelena Jurkina elleni meccset sikeresen abszolválta, a harmadik helyért a 22 éves spanyol Tecla Cadilla azonban túl nagy falatnak bizonyult. „Még magamat is sikerült meglepnem ezzel az eredménnyel, így nagyon örülök neki, és elégedett vagyok” – mondta Szofi. De az egész évről is sok pozitív tapasztalat gyűlt fel benne. „A legbüszkébb az Európa-bajnokságon szerzett aranyérmemre vagyok, de óriási élményt jelentett az EYOF-on szerzett bronz is. Elképesztő volt, hogy mennyien eljöttek szurkolni nekem, nagy energiát adott.” Megkérdeztük edzőjét, Bíró Norbertet is, mit gondol fiataljáról: „Úgy érzem, nagy jövő előtt áll, de ehhez természetesen folyamatosan keményen kell dolgoznia. Sok múlik a tapasztalaton, de még a menedzselésén is. Szofi már bizonyította, hogy helye van a legjobbak között, és a nagyobbaktól sem riad vissza.”

Nem kizárt, hogy viszontlátjuk  az olimpián Özbas Szofit
Nem kizárt, hogy viszontlátjuk az olimpián Özbas Szofit
A leány elmondta, nem tudja, mit hoz a jövő, de indulna a 2020-as tokiói olimpián. „Jövőre megcélzom a felnőttversenyeket, majd  legkésőbb 2024-ben mindenképp indulni akarok a Játékokon.” Nemcsak a küzdőtéren, hanem az iskolapadban is remekel. A folyamatos edzések és versenyek mellett 4,6-os átlagot produkál úgy, hogy elitiskolába jár „Sokszor nagyon nehéz összeegyeztetni a tanulást a sporttal. Nem sportosztályba járok, magasak a követelmények, de amikor felállok a dobogóra egy-egy verseny után, tudom, hogy megérte minden megszenvedett perc.” Az általános iskola első osztálya óta űzi a sportágat, és nagyon szereti csinálni. Ami amúgy meg is látszik. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.