UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-11-23 16:24

Búcsú Európától

Története során először vett részt a Budapest Honvéd-MFA a labdarúgó UEFA Ifjúsági Ligában, a kispestiek U19-es együttesét a második körben az orosz bajnok Krasznodar állította meg. Simon Miklós vezetőedző pozitívan értékelte a mögöttünk hagyott őszt, és remek lehetőségnek tartja, hogy a fiatalok megmutathatták magukat a nemzetközi porondon.

Leiner Soma - utanpotlassport.huHazai pályán már sokkal jobb képet festett a Krasznodar ellen a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az Ifjúsági Ligában. Az idegenbeli, megrázó vereséget követően motivált, tetszetős játékkal rukkoltak ki, és 1−1-re végzett a Bozsik Stadionban. Az első körben a Szutjeszkát magabiztosan búcsúztatták a kispestiek, de Oroszországban esély sem volt szoros eredményre, a 8−0-s pofonnal eldőlt, hogy a magyar csapat ezúttal sem jut túl a második körön; korábban a Puskás Akadémia is legfeljebb addig menetelt. A Krasznodar elleni párharcról, illetve az ősz tapasztalatairól Simon Miklós vezetőedzőt faggattuk.

Simon Miklós szerint remek tanulási lehetőség volt játékosainak az Ifjúsági Liga  Forrás: honvedfc.hu
Simon Miklós szerint remek tanulási lehetőség volt játékosainak az Ifjúsági Liga Forrás: honvedfc.hu
− Nagyot harcolt a visszavágón a döntetlenért a Honvéd, elégedett a hazai pályán nyújtott teljesítménnyel? − Igen, de van bennem hiányérzet, szerettem volna megnyerni a meccset. A döntetlen azonban reálisabb eredmény, ellenfelünknek is sok helyzete volt. De ha vezet a csapat, akkor mindig győzni szeretne... − Mennyivel volt másabb ez a mérkőzés, mint az első? − Változtattunk az összetételen, az első keretből visszajátszók helyett a fiatalok mellett döntöttünk, két U17-es játékos is kezdett, míg a csapat zöme 2000-es vagy 1999-es születésű volt. Az ellenfél együttesében csak '99-es labdarúgók játszottak. Szerettük volna felhasználni ezt a meccset arra, hogy az akadémia tehetségei megtapasztalják a nemzetközi szintet. − Mégis sokkal szorosabb küzdelem volt, össze sem lehet hasonlítani az oroszországi mérkőzéssel. Miért? − Az első meccs előtt nehéz volt videó alapján felkészülni az ellenfélből, nem is ítéltük meg jól az ő szintjüket. Amit láttunk, tapasztaltunk, annak alapján már könnyebb volt összerakni a taktikát, és az ahhoz passzoló játékosokat kiválasztani. A motivációban is nagy fejlődést láttam, kint gyorsan gólt kaptunk, amely után összeestek a srácok. Itt óriásit küzdött a csapat, és a szép gól, amelyet szereztünk, rá is tett erre. A végére többen is görcsöt kaptak, ez is jól mutatja, mennyit adott ki magából minden játékos. Nem vagyunk hozzászokva az ilyen iramhoz, így nekünk ez kiváló tanulási lehetőség volt. − Főleg ha azt nézzük, hogy jelenleg is jól áll a csapat az itthoni mezőnyben, és jó esély van arra, hogy a jelenlegi fiatal keret zöme jövőre is részt vegyen a sorozatban... − Igen, ez is szempont, de reméljük, hogy addigra ezek a fiatalok az NB III-ban játszanak, vagy az első csapattal készülnek. Nem titok, az a célunk: minél több fiatalt adni a felnőttkeretbe, és remélem, sokak előtt megnyílik az út. − Ha összességében nézzük a nemzetközi szereplést, melyek az ősz legfontosabb tapasztalatai? − Összehasonlíthatatlan a hazai bajnokság szintjével a nemzetközi porond, folyamatos nyomás alatt kell teljesíteni, sokkal gyorsabban kell döntéseket hozni, a megvalósításukhoz pedig komoly technikai képességek kellenek. Focistának érezhetik magukat a srácok, sokan szurkolnak nekik, minden róluk szól. − A Szutjeszka ellen remek volt a hangulat, de az oroszországi vereség ellenére is sokan kilátogattak a Bozsik Stadionba. Mennyire érezték a közönség buzdítását? − A montenegróiak ellen is rengeteget segített a szurkolók támogatása, ezúttal bizonyítanunk kellett, hogy érdemesek vagyunk arra, hogy támogasson minket a lelátó. A nézők is láthatták, hogy a srácok a szívüket-lelküket kitették a pályára, ezért mellénk álltak, ami pedig nagyon jó hatással volt ránk. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.