UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2017-11-24 20:54

Timi, a példakép

Szombaton tartják a Nemzeti Edzés Központban a teniszszövetség Play and Stay gyermekprogramjának csapatdöntőjét. A 8-11 éves versenyzők nagy sikerű sorozatának fináléján a nemrégiben páros-világbajnokságot nyert Babos Tímea lesz a vendég. A pillanatnyilag legsikeresebb magyar teniszezőnő ennek kapcsán beszélt honlapunknak arról, milyen fontos a gyermekek motivációjának a megőrzése.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Minden sportág hosszú távú jövője a gyerekek bevonásával kezdődik. A teniszszövetség vezetői olyannyira fontosnak tartják, hogy amikor a kiemelt sportágfejlesztési támogatás révén lehetőségük nyílt rá, az iskolateniszt tették első számú programjukká, amelyhez a Play and Stay-versenyrendszert csatolták. Utóbbi program csapatbajnokságának döntőjét rendezik szombaton a Nemzeti Edzés Központban tizenhat fiú és nyolc leány együttes részvételével. A két héttel ezelőtti csoportselejtezőn 60 csapat vett rész, a rendkívül jó hangulatú eseményen rekordszámú résztvevőt köszönthettek a szervezők.  A fiúk 11, a lányok 6 csoportban mérkőztek meg a továbbjutó helyekért, míg kialakult a szombati főtáblák mezőnye. A 8-11 éveseknek kiírt piros, narancs és zöld pályákon lejátszott mérkőzések legfiatalabb szereplője mindössze hat esztendős volt.

Babos Tímea szerint az alázatos hozzáállás a siker kulcsa Forrás: Budai Tenisz Centrum
Babos Tímea szerint az alázatos hozzáállás a siker kulcsa Forrás: Budai Tenisz Centrum
A csapatverseny döntője, mint minden finálé, különleges lesz a résztvevő gyerekeknek. Az esemény rangját azonban tovább emeli egy fontos vendég, aki nem más, mint Babos Tímea, a néhány héttel ezelőtt páros világbajnokságot nyert, háromszoros junior Grand Slam-győztes teniszező. A szombati szerepvállalása kapcsán kérdeztük arról kérdeztük a 24 éves játékost, mit jelentenek a példaképek a fiatal versenyzők életében: − A személyes tapasztalatom az, hogy nagyon sokat. Első példaképem a nővérem, Zsuzsa volt. Miatta kezdtem el teniszezni. Nagyobb koromban már az orosz Jelena Gyementyijeva inspirált. Tizennégy-tizenöt éves lehettem, amikor először találkoztam vele személyesen, s rám ez akkor nagy hatással volt. Megtiszteltetés, hogy szombaton ennyi tehetséges magyar gyerek elé állhatok, igyekszem felnőni a fontos feladathoz. − Ezek szerint nem érzi nyűgnek az ilyen jellegű felkéréseket? − Egyáltalán nem, sőt! Örülök neki, ha valami kicsit, de visszaadhatok a sportágamnak, segíthetem az utánam jövőket. Az utóbbi időben szerencsére sokat javultak a hazai körülmények. Amikor én kezdtem, még minden sokkal nehezebb volt, szinte nem is lehetett itthon edzeni. Most nyitotta meg kapuit a Budai Tenisz Centrum, amelynek a mentora vagyok, itt például minden adott lesz a fiataloknak a nyugodt felkészüléshez. De a szövetség által megvalósított Nemzeti Edzés Központ is fontos: sokat lendített, és azt hiszem, a jó edzők is adottak. − Ön szerint minden ezeken az elsősorban tárgyi feltételeken múlik? − Nagyon sok, de persze nem minden. A mai gyerekeknek a motiváció is fontos. Nekem ezen a téren soha nem volt problémám, hiszen mindig is sportoló, teniszező szerettem volna lenni, és óriási stadionokban, több ezer ember előtt játszani. Amikor mélyponton voltam, csak erre gondoltam. De ehhez nagyon nagy alázatra és munkabírásra is szükség van. Ha ezek a személyes, belső dolgok nincsenek meg valakiben, a jó feltételek sem érnek túl sokat. − Óriási stadionokban, több ezer ember előtt játszani, ez most már valóság... − Igen, de talán csak én tudom, milyen keményen dolgoztam meg érte. Persze, nem egyedül jutottam idáig, hálával tartozom a családomnak, s valamennyi régi és a mostani edzőmnek is. De hogy végül megvalósítjuk-e álmainkat, az elsősorban rajtunk múlik. A kulcs pedig nem más, mint az alázatos, profi felfogás. Enélkül senki nem érhet célba. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.