UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét karodzók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-11-26 21:41

Megismételt bravúrok

Az egyéniben szerzett három arany mellé a csapatversenyen két elsőséget harcoltak ki az utánpótláskorú vívók a felnőtt országos bajnokágon. A tatai párbajtőrözők Büki Lilivel (15) és Gnám Tamarával (17), a Törekvés SE tőrözői Hajas Nórával (17) és Pásztor Flórával (19) győztek.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A szombati egyéni viadalon produkált kiváló teljesítmény után a vasárnapi csapatversenyen is remekeltek az utánpótláskorú vívók. Ezúttal négy fiatal versenyző szerzett aranyérmet, ismét – az egyénihez hasonlóan – csak a nők mezőnyében.

Gnám Tamara remekül vívott az aranyérmes csapatban Fotó: TRIFILETTI / BIZZI
Gnám Tamara remekül vívott az aranyérmes csapatban Fotó: TRIFILETTI / BIZZI
Párbajtőrben a tataiak örülhettek: a két utánpótláskorú vívóval, Büki Lilivel (15) és Gnám Tamarával (17) felálló társaság egész nap parádézott, és gyakorlatilag az összes esélyest felülmúlva végzett az élen. Külön kiemelendő a Szász-Kovács Emesével felálló első helyen kiemelt Vasas legyőzése az elődöntőben. A siker értékét növeli, hogy a kadétkorú Büki az egyéni után csapatban is felülmúlta Rio olimpiai bajnokát. A fináléban aztán a szintén két fiatalt – az egyéniben aranyérmes Dékány Kinga (16) és Petri Renáta (17) – felvonultató békéscsabai Alföldi Vívó Akadémia következett. Hatalmas csatában, a döntő asszóval fordítva nyertek a tataiak 45–43-ra. A férfi párbajtőrözők között, ahogyan az várható volt, a „fiatalos” Vasas remekül menetelt. A Bakos Bálint és Bányai Zsombor mellett Koch Mátéval (18) és Nagy Dáviddal (18) a soraiban szereplő együttes a döntőig nem került bajba, a fináléban azonban nem bírt a kizárólag felnőttválogatottakat felsorakoztató Budapesti Honvéddal. A másik utánpótlásarany női tőrben született: a Törekvés SE Hajas Nóra (17), Pásztor Flóra (19), illetve Szalai Szonja alkotta csapata az UTE rutinos egységével szemben szerezte meg az elsőséget. A legyőzöttek között volt például az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Mohamed Aida is. Férfi tőrben ezüst jutott az UTE fiataljainak, Mendrey Tamás (18) és Mészáros Tamás (19) Balogh Boldizsár oldalán vívta magát a döntőig, ahol vereséget szenvedett az FTC-től. Női kardban nagy reményekkel indulhatott az első kiemelt BVSC-Zugló, amely két utánpótláskorú vívóval, Pusztai Lizával (16) és Nagy Valentinával kezdte el a viadalt. Az együttes egész nap remekelt, a fináléban azonban a ranglistaelső (egyéniben nem indult) Márton Anitával kiegészülő MTK-val már nem bírt. Kellemes meglepetést hozott a férfi kardozók versenye: a hetedik helyen kiemelt Kertvárosi Vívó SE a döntőig menetelt. A Decsi Tamás fémjelezte együttesben jól szerepelt Baaken Mátyás (16) és Hegedűs Márton (19), többek között legyőzték az esélyesebb GEAC-ot és MTK-t. A fináléban a bravúrsorozat véget ért, a Szatmári Andrással és Szilágyi Áronnal felálló Vasas ellen már nem volt esély. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.