UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-11-26 06:48

Nagy Mihály ötödik

A kifejezetten rangos ötödik helyet szerezte meg a Sziget SC birkózója, Nagy Mihály az U23-as világbajnokság első szabadfogású napján. A még csak 21 éves versenyző a nehézsúly (125 kg) 17 fős mezőnyében jutott el a bronzmérkőzésig. Az első nap négy aranyérme három kontinens négy országába került.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Ijesztőn kezdődött a szabadfogás első napja: két vereség fél óra alatt, holott csak három magyar szerepelt a négy súlycsoportban. A kecskeméti Román Tibor az 57 kg-ban rendesen kikapta magának a sorsoláson az ukrán Andrij Jacenkót, aki már felnőttvilágversenyeken is volt érmes, Eb-n második, vb-n harmadik. Edzőmeccsnek indult: az ukrán levitte, majd kisvártatva háromszor megpörgette kevésbé rutinos ellenfelét, 0–8. A technikai tushoz szükséges plusz két pont azonban nem akart összejönni, mert a feleszmélt magyar jó ideig egált birkózott vele. Pontot nem sikerült összehoznia, pedig még meg is emelte az ellenfelet, de nem tudott mit kezdeni a helyzettel. A második menetben aztán az ukrán – levitellel – fél perc alatt pontot tett a meccs végére. Hajdanában (persze, már nagyon régen) szégyennek számított, ha valaki svájci birkózótól kikap, leszámítva néhány, talán egy-két jobb figurát, akivel szabad volt a szokottnál szorosabb meccset vívni. De azóta változott a világ. Annyira azért talán mégsem, hogy az idei U23-as Eb ezüstérmese, Tóth Bendegúz simán kikapjon Stefan Reichmuthtól, noha az ő nevét már jegyzik. A meccs döbbenete az volt, amikor Bende kiszedte az ellenfél lábát, magasra felhúzta, de a svájci – ebből, a neki lehetetlen helyzetből – négy pontért odanyekkentette. Hajdanában (persze, már nagyon régen) a legnagyobb szovjet klasszisok voltak híresek arról, hogy fél lábon állva is leborogatták az ellenfeleket. De azóta változott a világ. Ma már a svájci is tudja. Két olyan vereséggel kezdődött tehát a nap, hogy azt követően inkább csak álomnak tűnt, hogy a magyarok legyőzői döntőbe, ők pedig azáltal vigaszágra jutnak. Még a jobb minőséget képviselő ukrán útja is zűrösnek látszott. És az is lett. 4–4-es végeredménnyel ugyan, de kikapott az azeri Parviz Ibrahimovtól, aki viszont az elődöntőben vérzett el 5–4-re a kubai Reineri Ortegával, a későbbi aranyérmessel szemben. A Tóthot legyőző svájci igazán kitett magáért a folytatásban, mert nagy csatára késztette a grúz Mciturit, csupán 3–2-re maradt alul. De őt meg a következő körben 7–1-re legázolta a kazah Dauletbekov. Vagyis a két magyar úgy esett ki, hogy nagyon-nagyon távol volt a vigaszágtól.

Nagy Mihály értékes ötödik helyezést szerzett Fotó: MBSZ
Nagy Mihály értékes ötödik helyezést szerzett Fotó: MBSZ
Nem úgy a harmadik, Nagy Mihály, a Sziget SC huszonegy éves (ebben a mezőnyben tehát a „kicsik” közé sorolandó) junior Eb-bronzérmese. Hajdanában (persze, már nagyon régen) bolgár szabadfogású ellenfelet legyőzni kisebbfajta csoda volt. De azóta változott a világ. A bolgár birkózás átélte a rendszerváltás sajátos gondjait, például a múltnak azt a, ma már terhesnek számító örökségét, hogy a pártvezér Todor Zsivkov törvénybe foglaltatta: a birkózás nemzeti kincs. Azóta Bulgáriában is rájöttek arra, hogy a birkózás „csak” sportág, politikai tartalom nélkül, amelynek náluk mély és nagy hagyományai vannak. És már évek óta sikeresen éledezik. Szó, ami szó: Mihály a nehézsúlyban (125 kg) a bolgár Marian Todorovval birkózta az első bydgoszczi mérkőzését. Okosan. A kötöttfogásra jellemző, úgynevezett magas nekiállást választotta, minimálisra csökkentve a lábra támadás lehetőségét, a bolgárra erőltette, akit kétszer is megintettek, 2–0, majd jött két levitel, és 6–0 lett a vége. Szép győzelem. Következett a kétszeres junior Európa-bajnok, orosz Gyibirov elleni papírforma vereség, de mivel a legyőzője az elődöntőben 12–1-re túllépett az iránin is, tehát döntőbe jutott (ahol aztán meglepetésre 11–0-ra verte a grúz Petriasvili). Nagy Mihály így a vigaszágon folytathatta. Az indiai Puspender elleni meccset kézben tartotta, magabiztosan vezetett, amikor az ellenfélben felment a pumpa, és sportágat váltott: ütött. A birkózásban szokatlan és tilos harcmodorért végül leléptettek. A magyar így bronzmérkőzést vívhatott. Az ellenfél az iráni Amin Taheri volt, aki az egyik megtestesítője annak, hogy miért volt helyes életre hívni az U23-as korosztályt. A teheráni versenyző 2014-ben és 15-ben juniorként vb-ezüstérmes és Ázsia-bajnok volt. Húsz elmúlt, de a felnőttválogatottba még nem fért be. A hazai rendezésű, igen erős Tahti-kupában indult, érmet is nyert, de világversenyre nem jutott el. Hogy kellő nemzetközi tapasztalatot szerezzen az otthoni rivalizáláshoz, neki igazán kapóra jött az U23-as vébé. El is nyerte a bronzérmet: Nagy ellen féllábkiemelésből indított levitellel nyitott, 0–2, háromszor megpörgette ellenfelét, 0–8, majd az első három perc lejárta előtt újabb levitellel a technikai tust (0–10) is megcsinálta. Nagy Mihály tehát ötödik lett, ami rangos eredmény, támpont a pályafutásában, és alap a további előrelépéséhez. A döntők nyolc szereplője három földrész hat országából került ki, csak az oroszok és a kazahok képviseltették magukat két versenyzővel, eggyel-eggyel pedig a bolgárok, a grúzok, a japánok és a kubaiak. Aranyérmet nyert Európának Grúzia és Oroszország, Ázsiának Japán, az amerikai földrésznek pedig Kuba. Külön is érdemes lesz figyelni a 61 kg japán világbajnokát, Rinja Nakamurát, aki látványosan és zseniálisan birkózott Bydgoszczban. És remélhetőleg még a magyar szereplőkről is kapunk jobb híreket az elkövetkező években...

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG) Szabadfogás, 1. nap: 57, 61, 86, 125 kg A nap magyar szereplői 57 kg (25 induló): Román Tamás (Kecskeméti TE). 61 kg (17): magyar induló nincs. 86 kg (21): Tóth Bendegúz (ESMTK). 125 kg (17): Nagy Mihály (Sziget SC) A magyar mérkőzések Selejtező. Andrij Jacenko (ukrán)–Román technikai tus, 10 0 a 3:30. percben. Stefan Reichmuth (svájci)–Tóth 6–3. Nyolcaddöntő. Nagy–Marian Todorov (bolgár) 6–0. Negyeddöntő. Magomedamin Gyibirov (orosz)–Nagy technikai tus, 13–2 az 5:35. percben. Vigaszág. Nagy–Szing Puspender (indiai) leléptetés 7–1-nél az 5:51. percben Bronzmérkőzés. Amin Taheri (iráni)–Nagy technikai tus, 10–0 a 2:49. percben A nap világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése 57 kg: Raineri Ortega (Kuba), …22. Román Tamás 61 kg: Rinja Nakamura (Japán), magyar induló nem volt 86 kg: Alihan Zsabrailov (Oroszország), …11. Tóth Bendegúz 125 kg: Geno Petriasvili (Grúzia), …5. Nagy Mihály (Magyarország)

Két magyar a zárónapon A kétszeres junior Eb-bronzérmes Vida Csaba megsérült, így a távollétében csak két magyar szerepel a szabadfogás második, az U23-as vb utolsó napján. 74 kg (25 induló). Ligeti Richárd (15-ös sorsolási szám) az aránytalanul nehéz alsó ágra került, ahol 16, míg a felsőn csak 9 versenyző küzd a döntőbe jutásét. A szombathelyi versenyző első ellenfele, a selejtezőben, a fehérorosz Andrej Karpacs, az U23-as és a kadét Eb bronzérmese lesz. Következhet Bacuh Boldhuu, akinek még nincs jegyzett nemzetközi eredménye, de éppen elég, hogy mongol, vagy az idei U23-as Eb grúz győztese, Avtandil Ketcsadze (attól függ, melyikük nyer). 97 kg (21). Juhász Balázs a 9-est húzta, selejtezőt tehát nem kell vívnia. A nyolcaddöntőben kezd, az orosz felnőttbajnokság bronzérmese, Raszul Magomedov ellen. A papírforma szerint a következő ellenfeleket célszerű a vigaszág esélyesei között keresni; van ott román, iráni… De ha Balázs végrehajtja a bravúrt az orosz ellen, akkor nálunk is jön az újratervezés. Amit eddig írtunk a versenyről Rajt a majdnem felnőttek világbajnokságán (előzetes) 1. nap, kötöttfogás 71, 75, 85, 98 kg 2. nap, kötöttfogás 59, 66, 80, 130 kg 3. nap, női birkózás 55, 58, 63, 75 kg 4. nap, női birkózás 48, 53, 60, 69 kg Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.