UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-11-30 19:00

Szintidőkeringő

Túlzás nélkül állíthatjuk: a téli olimpia közeledtével minden a rövid pályás gyorskorcsolyázók körül forog. Nem szabad azonban megfeledkeznünk nagy pályás „testvéreikről" sem, hiszen a junior gyorskorcsolya-válogatott is szállítja a jobbnál jobb eredményeket, és Pjongcsang helyett Salt Lake Citybe készül.

Majer Dániel Javában zajlik a junior gyorskorcsolyázók szezonja. A korosztályos válogatott tagjai kimondottan azzal a céllal zárták az előző idényt, hogy ősszel bepótolják, ami akkor nem sikerült, és minél többen kvalifikálják magukat a junior-világbajnokságra. A Rigó Nikolett, Malinovszky Lilla, Nagy Alexandra, Bejczi Botond, Szögi Tamás, Gyurmánczi Dániel, Kun Balázs, Dékány Bence alkotta csapatból három korcsolyázónak ez már sikerült is. Nézzük, mi történt eddig!

Tréning Inzellben Forrás: moksz.hu
Tréning Inzellben Forrás: moksz.hu
„Májusban kezdtük a felkészülést a szezonra, nagyon kemény hónapok vannak mögöttünk. Rengeteget kerékpároztunk és futottunk a nyáron, két hetet pedig Olaszországban töltöttünk, edzőtáborban” – tekint vissza Bejczi Botond, a juniorok egyik legjobbja. Az áldozatos munkának meglett az eredménye, októberben, a szezon első versenyén, Inzellben öt egyéni csúcs született, Botond pedig új junior országos csúcsot korcsolyázott 1500 méteren. Ami azonban ennél is fontosabb, az idejével kvalifikálta magát a márciusi junior-világbajnokságra, így mondhatni már a szezon legelején teljesítette a kitűzött célt. Ez rajta kívül Kun Balázsnak sikerült, szintén 1500 méteren, de a többiek is odatették magukat, ezen a távon és 500 méteren is hat-hat junior világkupa-szintidőt futottak. A németországi Erfurtban, a német juniorbajnokságon folytatta a versenyzést a csapat. A legjobb eredményt Botond érte el, 3000 méteren a 39 indulóból hetedik lett, kevéssel elmaradva a világbajnoki szintidőtől. Rigó Nikolett és Malinovszky Lilla vk-szintidőt futott 3000 méteren, Szögi Tamás és Gyurmánczi Dániel pedig mesternégyest ért el, és az összes távon teljesítette a világkupa-induláshoz szükséges szintidőt. Az már csak hab a tortán, hogy a leány és a fiú váltó is junior országos csúcsot repesztett a csapatversenyben. „Az első világkupaversenyre, Inzellbe már egyértelműen azzal a céllal utaztam el, hogy további két távon is kvalifikálom magam a világbajnokságra, ami sajnos újfent nem jött össze – tekint vissza mindenfajta csalódottság nélkül Botond, aki azért két junior országos csúcsot így is összehozott 500, illetve 3000 méteren. – A szezon előtt egyértelmű célként tűztük ki, hogy mind a hatan eljussunk Salt Lake Citybe, a juniorvébére. Jelenleg ötven százalékon állunk, Malinovszky Lilla, Kun Balázs és én kvalifikáltam eddig, Lilla két távon, Balázs és én ezerötszázon.” Decemberben hazai környezetben versenyeznek a fiatalok, hiszen következik az országos sprintbajnokság, majd rövid kitérő Inzellbe, nemzetközi versenyre, amely után ismét irány haza, a januári felnőtt és junior országos bajnokságra. Világkupaversenyre legközelebb január végén Innsbruckban kerül sor, remélhetőleg minél több vb-szintidővel. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon