UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-12-01 11:52

Dunaújvárosi dilemma

Egyelőre remekül helytáll a Dunaferr SE utánpótláskorú röplabdázók alkotta felnőtt-férficsapata a hazai élvonalban. Az ötödik helyen álló együttes edzője, Tomanóczy Tibor már évek óta fiatal gárdával szerepel az NB I-ben, ugyanakkor nem bánná, ha több lenne a rutinos játékos, akiktől lehet tanulni.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Egészen egyedülálló módon, szinte kizárólag utánpótláskorú játékosokkal szerepel a Dunaferr SE férfi röplabdacsapata az NB I-es bajnokságban. Ráadásul nem is állnak rosszul a dunaújvárosi fiatalok, nyolc mérkőzésből négyszer győztek, s ezzel az erős középmezőnyhöz tartoznak, az ötödik helyen állnak. Az együttes vezetőedzője, a sokszoros válogatott és korábban többször az év röplabdázójának választott Tomanóczy Tibor eddig elégedett a fiatalokkal. De elmondta azt is: részben kényszer, hogy utánpótláskorú játékosokkal töltik meg a felnőttcsapatukat is.

A dunaújvárosi röplabdacsapat a fiatalokra épít Forrás: DUOL
A dunaújvárosi röplabdacsapat a fiatalokra épít Forrás: DUOL
„Úgy gondolom, megfelelő ütemben haladunk, az eredmények nagyon rendben vannak, s a társaság játéka is folyamatosan javul, csiszolódik. Anyagilag nem áll jól a klub, ezért saját nevelésű játékosokra támaszkodunk már évtizedek óta. Mondhatni, ez már hagyomány errefelé.” Persze amellett, hogy a fiatalok – más klubokban is – rendszeresen az élvonalban kapnak játéklehetőséget, hátulütői is vannak. A szakvezető szerint így nem elég erős a hazai bajnokság, s a srácok nem tudják végigjárni azokat a lépcsőfokokat, amelyek szükségesek lennének a fejlődésükhöz. „A legtöbb hazai csapat gyenge anyagi helyzetben van, ezért nem tud rutinos, jó képességű játékosokat alkalmazni, akik nemcsak a liga színvonala miatt hiányoznak, hanem fiatalokat előtt így nincsenek megfelelő példaképek sem, akiktől tanulni tudnának.” Tomanóczy szerint üdvözítő, hogy a sportág bekerült a TAO-rendszerbe, a többi csapatsportágat látva ő maga is nagy eredményeket vár a változástól. A tehetségkutatásban ugyanakkor továbbra is nehéz helyzetben van a szakosztály, hiszen Dunaújvárosban hatalmas a konkurencia. „Minden sportág, ahogyan mi is, az úgynevezett gladiátoralkatokat keresi, így borzasztó nehéz lépést tartani a többi csapatsporttal. Mindenesetre mi továbbra is mindent megteszünk, hogy a dunaújvárosi röplabda fejlődjön.” Egyéb korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.