UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-12-01 09:00

Orosz álom, luxuskivitelben

Négy meccsen húsz gólt szerzett eddig a Krasznodar U19-es futballcsapata az UEFA Ifjúsági Ligában, az orosz fiatalok a magyar bajnok Budapest Honvédot 9–1-es összesítéssel ejtették ki a sorozatból. Az akadémia sportigazgatóját, Makszim Szavosztyint a siker titkáról és a klub terveiről kérdeztük, s persze a tízmillió euróért sem eladó csodacsatár, Ivan Ignatyjev is szóba került.

Leiner Soma - utanpotlassport.huTíz éve sincs, hogy 2008-ban Szergej Galickij, Oroszország egyik leggazdagabb embere megalapította az FK Krasznodart. A felnőttcsapat azóta a harmadosztályból az elsőbe jutott, és az európai kupasorozatok állandó résztvevője. Nem titok azonban, hogy a hangsúly az utánpótlásképzésen van, s a korosztályos mezőnyben még látványosabb eredményeket ér el a dél-oroszországi klub: a kazah bajnok Kajrat Almatit 11–2-es, míg a Budapest Honvédot 9–1-es összesített eredménnyel ütötte ki az UEFA Ifjúsági Liga mostani évadában. Az akadémia sportigazgatója, Makszim Szavosztyin szerint nemcsak a hazájában, hanem a világon is egyedülálló központot építettek fel Krasznodarban.

Krasznodari gólöröm. A Honvéd ellen összesen kilencszer ismétlődött meg a jelenet… Forrás: Wordpress
Krasznodari gólöröm. A Honvéd ellen összesen kilencszer ismétlődött meg a jelenet… Forrás: Wordpress
„Nálunk minden adott ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból a játékosok. Huszonhat pálya, uszoda, orvosi központ, és még sorolhatnám... Biztosan állítom, hogy az egész világon kevés akadémia büszkélkedhet hasonló feltételekkel. Úgy gondolom, ha van a sikerünknek kulcsa, akkor az éppen a luxus, amelyet megteremtettünk. Ehhez járul a mind nagyobb népszerűségünk, na meg a fiatalok elhivatottsága. Rengetegen szeretnének nálunk játszani, és akiknek ez megadatik, mindent megtesznek azért, hogy a tökéletes körülmények között valóban fejlődjenek.” A Budapest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway korábban azt írta blogjában, nem lepődne meg, ha most a Krasznodar nyerné az Ifjúsági Ligát. Kézenfekvő tehát a kérdés: hol áll a klub a nyugat-európai élcsapatokkal való összevetésben, fel tudja-e venni a versenyt a hagyományos, gazdag és erős akadémiákkal? „Nincs konkrét célunk az idei szereplést illetően, de ha az elődöntőig menetelnénk, az már óriási eredmény lenne. Az előző szezonban a CSZKA Moszkva a legjobb nyolcig jutott, most mi nyertük a hazai bajnokságot, így jó esélyt látok arra, hogy hasonlóan jól szerepeljünk. De ahhoz, hogy a legerősebb nyugat-európai akadémiákkal is felvegyük a versenyt, még idő kell. Az a tervünk, hogy négy-öt év múlva a szintjükre kerüljünk, és folyamatosan ezért dolgozunk.” Az akadémia legnagyobb értéke a 18 esztendős csatár, Ivan Ignatyjev, aki négy mérkőzésen tízszer volt eredményes az Ifjúsági Ligában, de az orosz felnőttélvonalban, illetve az Európa-ligában is betalált már. A sportigazgató szerint egy-két éven belül rajta kívül is többen válhatnak alapemberré a „nagyok” között. „Úgy gondolom, hogy Ignatyjev a legmagasabb szintre is eljuthat, minden adottsága megvan ahhoz, hogy a világ egyik legjobb csatára legyen. Jelenleg nem egyszerű a helyzete, hiszen az első, a második, illetve az U19-es csapat is számít rá, de mindig mindenhol megállja a helyét. Nem véletlen, hogy az AC Milan és a Porto is igazolta volna a nyáron, de a klubunk elutasította a tízmillió eurós ajánlatot. A célunk ugyanis az, hogy az igazán tehetséges labdarúgóink – akikből Ignatyjeven kívül is van bőven – meghatározó szerepet töltsenek be idővel a saját felnőttegyüttesünkben.” A jelek szerint tehát Krasznodar végérvényesen felkerült a futballtérképre. És minden arra utal: már az igazán nagy sikerekre sem kell sokat várni. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.