UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-12-04 15:31

Fényesebb a kard

Sűrű hétvégén vannak a kadétkorú kardozók, illetve tőrözők, hiszen Németországban három helyen is európai körversenyállomást rendeztek. Kiemelkedő eredményeket a kardozók értek el, Rabb Krisztián egyéniben aranyérmet szerzett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huNémetországban töltötték a hét végét az utánpótláskorú vívók, ugyanis a kadét korosztályban kardban és tőrben három város is európai körversenyállomás volt. A kardozók Eislingenben, fiú tőrözők Halléban, a leány tőrözők pedig Tauberbischofsheimben szerepeltek, valamennyi helyszínen több versenyzővel indult a magyar válogatott.

Rabb Krisztián aranyérmével az Európa-ranglista élére ugrott Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Rabb Krisztián aranyérmével az Európa-ranglista élére ugrott Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A legnagyobb sikert a kardozók érték el, nevezetesen a Vasas versenyzője, Rabb Krisztián, aki egészen az aranyéremig szárnyalt az egyéni viadalon. A 16 éves versenyző végig remekül vívott, s annak ellenére sem győzték le, hogy roppant erős mezőny gyűlt a németországi állomásra. Legszorosabb asszóit a negyeddöntőben, illetve a fináléban vívta, egyaránt a 15–13-ra győzött amerikai, illetve orosz riválisa ellen. A második legeredményesebb magyar Urbán Tamás volt, aki a negyeddöntőbe jutásért esett ki az amerikai Bivins ellen. Rabb ráadásul sikerével átvette a vezetést a korosztályos Európa-ranglistán; érdekesség, hogy ugyanott az UTE kardvívója, Kaiser Balázs a harmadik helyen áll.

Rabb Krisztián mérkőzései: A 64 közé jutásért: Zmau (román) 15–12; a 32 közé jutásért: Ailinica (román) 15–9; a 16 közé jutásért: Shin (amerikai) 15–10; a 8 közé jutásért: Nigri (olasz) 15–13; negyeddöntő: Park (amerikai) 15–13; elődöntő: Bivins III (amerikai) 15–11; döntő: Alkeszanyjan (orosz) 15–13

Csapatban elmaradt a jó eredmény, a Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Balázs alkotta együttes már a nyolcaddöntőben búcsúzott az Egyesült Államok második csapata ellen. A második, illetve harmadik számú magyar együttes már a tizenhat közé kerülésért szenvedett vereséget. A leány kardverseny legnagyobb hiányzója kétségkívül az Európa-bajnoki címvédő, Pusztai Liza volt. Azonban az ő távollétében sem szerepeltek rosszul a mieink. Battai Sugár Katinka és Pótz-Nagy Fanni is a legjobb nyolc közé került, előbbi a hatodik, utóbbi a hetedik helyen zárt. A fiúkhoz hasonlóan a leánycsapatnak sem sikerült a csapatviadal. Az első csapatot (Nagy Valentina, Pótz-Nagy Fanni, Széplaki Virág, Szűcs Luca) az Egyesült Államok negyedik számú együttese győzte le, míg a második számú egység (Báthory Kata, Fenyősi Zita, Tóth Rebeka) a románoktól kapott ki. A fiú tőrözők hallei versenyén nem tudott maradandót alkotni a magyar küldöttség: nem sikerült a legjobb tizenhat közé jutás sem, a legjobban Molnár Martin szerepelt, aki a 25. helyen végzett. Csapatban a nyolcaddöntő jelentette a végállomást Horváth Soma, Kovács Gergely, Mihályi Andor, Szemes Gergő összeállítású gárdának. Pozitívum azonban, hogy a helyosztón valamennyi mérkőzését megnyerte az együttes, s a kilencedik helyen zárt. A leány tőrözők még visszafogottabb teljesítményt nyújtottak: egyetlen magyar versenyző sem jutott a 32 közé Tauberbischofsheimben, a legelőbb Zsoldosi Karolina zárt, a 38. helyen. S mivel csapatversenyt nem rendeztek, s ezzel a mieinknek be is fejeződött a viadal. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.