UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2017-12-05 14:25

A Schermann-szárnyalás

A tornászok Győrben megrendezett felnőtt mesterfokú bajnokságán az ifjúsági korú Schermann Bianka nyerte a nők egyéni összetett versenyét. A szerenkénti döntőkben mind a négy szeren dobogóra állhatott, ugrásban és talajon aranyérmet szerzett, gerendán második lett, felemás korláton pedig harmadik. Az MTK Budapest Mol Új Európa Alapítvány által támogatott 14 éves tornásza a női mezőny legeredményesebb versenyzője volt. Ifjúságiként, a felnőttek között.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A történet a tornászok három héttel korábbi utánpótlás-bajnokságán kezdődött, ahol szintén az MTK Budapest 14 éves sportolója, Schermann Bianka nyerte az egyéni összetettet, és a második helyezett Bácskay Csengével és a harmadik Székely Zójával együtt  jogot szerzett a felnőtt mesterfokún való indulásra. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott tornásznő végül összesen négy érmet szerzett a korosztályos ob-n, hiszen a szerenkénti döntőkben talajon nem talált legyőzőre, ugrásban és felemás korláton pedig második lett. A felnőttek mesterfokúján viszont ezt is túlszárnyalta, hiszen öt érmet nyert három nap alatt. Pedig nincs könnyű év mögötte. De ki mondta, hogy a tornászok élete könnyű?

Schermann Bianka nemcsak a szereken, de az életben is szereti a kihívásokat. Még a kínai nyelvtől sem ijedt meg. Forrás: Kisalföld
Schermann Bianka nemcsak a szereken, de az életben is szereti a kihívásokat. Még a kínai nyelvtől sem ijedt meg. Forrás: Kisalföld
Bianka és válogatottbeli kortársai számára az idei esztendő a nagy próba éve volt. Először szembesültek a felnőttek által diktált ritmussal, amikor a világversenyek miatt folyamatos terhelés alatt kellett dolgozniuk. A legnagyobb kihívás az EYOF volt, aztán jött az ORV, az ob és a felnőttek hazai mesterfokú bajnoksága. S utóbbival a legnagyobb siker is, hiszen az egyéni összetett versenyben aranyérmes lett, s négy szeren is döntőzhetett. Nem is akárhogyan!  Talajon és ugrásban első lett, gerendán második, a felemás korláton pedig harmadik. A női tornászválogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre szerint ez az eredmény régen benne volt már, s még mindig van hová fejlődnie. Külön kiemelte a leány kiegyensúlyozott, rontásoktól mentes háromnapos teljesítményét, amellyel méltán érdemelte ki a felnőttek között megszerzett, fényes érmeit. „Mindenkinek nehéz a ritmusváltás, de ez az élet rendje. Nekünk, edzőknek ilyenkor azt kell figyelnünk, mennyit bír a versenyző, meddig mehetünk el a terhelésével. Ritka, hogy két ünnep között szabadságot kapnak a fiatalok, de az idén így lesz, hiszen jövőre minden folytatódik, junior Európa-bajnokságra és ifjúsági olimpiai kvalifikációra készülünk. Bianka, szerencsére, nagyszerű gyerek. Nagyon akar, ha valamit elhatároz, azt meg is csinálja. Nem holnap, hanem még aznap. Szeret új elemeket tanulni, főképp a különlegeseket, amelyektől mások inkább félnek. Ha valaki tudja őt kezelni, akkor a csillagokat is lehozza az égről” − jellemzi tanítványát Botyánszky Mariann, az MTK Budapest női tornaszakosztályának vezetője. És valóban. Korosztályának egyik legtehetségesebb tornásza, Schermann Bianka szeret kockáztatni. A „legrizikósabb” szeren, a gerendán ebben az évben hét új elemet építettek a gyakorlatába, s ahelyett, hogy megijedt volna a feladattól, örömmel kísérletezik. S bár leginkább talajon érzi magát formában, most már a gerendát is a kedvencei közé sorolja.
Bianka
Bianka
„Szeretek nehéz dolgokat bevállalni. És ha összejön valami különleges, akkor azzal nagyot robbanthatok. Ha nem sikerül, persze elkeseredek, de aztán mindig rájövök, megéri kockáztatni, egyszer úgyis sikerülni fog. Az életben is ilyen vagyok, nemcsak a tornában. Talán ezért is szeretek annyira versenyezni. Az elején persze kicsit izgulok, aztán átgondolom a gyakorlatomat, s amikor felugrok a szerre, már meg is nyugszom” – mondja a kihívásokról Bianka.  S ha már a különlegességeknél tartunk, jó tudni róla, hogy kéttannyelvű iskolába jár. Noha angolul is tanul, a fő nyelve mégsem az. A választása kevésbé szokványosra esett: a kínaira... S mivel a jövőjét mindenképpen a sportágban képzeli el, édesanyja azt már tovább is álmodta, megspékelve a sportdiplomáciai karrierrel, amelyben az említett két nyelvvel meghódíthatja a világot. A legutóbbi nemzetközi versenyén mindenesetre már nemcsak a gyakorlatára lehetett büszke az ifjú tornásznő, hanem arra is, hogy a dél-koreai versenyzőkkel egészen jól megértette magát. Kínaiul. Bianka amúgy a szüleivel és a két, szintén sportos testvérével a Belvárostól távol, Budapest egyik külső kerületében lakik. A családi kassza egy idő után már nem bírta el az edzések miatt nagyra nőtt benzinköltséget, úgyhogy tömegközlekedésre váltottak. Ám attól kezdve Bianka lemaradt a speciális edzésekről. A Mol Új Európa Alapítvány jóvoltából mára szerencsésen megoldódott ez a gond is. A család szorgosan vezeti az úti elszámolást, s hála az üzemanyag-költségtérítésnek, Bianka nem marad le többet sem a talajgyakorlataihoz nélkülözhetetlen balettóráiról, sem a speciális erősítő tréningekről. Egyéb korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.