UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-12-06 18:45

Mezey és a nép szava

Hosszú idő után szólalt meg a nyilvánosságnak Mezey György, az utolsó magyar labdarúgó-kapitány, aki világbajnokságra, az 1986-os mexikói vb-re vezette a válogatottat. Zűrzavarosnak látja a sportág hazai helyzetét. A Népszavának adott interjújában ezt egyebek között így fejezi ki: „A külföldi hatások kerültek előtérbe, nagy a bizonytalanság, nincs már arculata a focinknak”.

Sz. I. – utanpotlassport.hu A futball azért nő néha még önmaga jelentőségénél is nagyobbra, mert hatalmas tömegeket érint meg, és rendkívüli indulatokat képes gerjeszteni. Jókat, rosszakat egyaránt. 1985-ban a magyar válogatott szenzációs évet zárt Mezey György kapitánysága idején, és az itthon is agyon ünnepelt szakembert megválasztották az év európai edzőjének. Csapata a vb előtt itthon 3–0-ra elverte a brazilokat, és akkor még magasabbra csapott az ünneplés. A világbajnokságon aztán bekövetkezett az irapuatói 0–6 a szovjetek ellen, és Mezey azonnal kegyvesztett lett. A jelek szerint visszamenőleg is. Itt a friss példa, a Népszavában ma megjelent interjú egyik internetes kommentje, mondhatni, a nép szava: „Csak tudnám, hogy ez az ember mit keresett a válogatottunk élén, és egyáltalán mit keres a mai magyar foci környékén. Sem a múltban, sem a jelenben nem tett és nem is tesz semmit a magyar labdarúgáshoz, sőt...” Hát, így állunk!

A Videoton 2011. évi bajnoki győzelme után Fotó: MTI/Kovács Tamás
A Videoton 2011. évi bajnoki győzelme után Fotó: MTI/Kovács Tamás
Ezzel együtt érdemes figyelni Mezeyre, hadd mondja el ő is a véleményét, mert a jog ugyanúgy megilleti őt, mint a tisztelt kommentelőt. A sommás véleménye a következő: „Zűrzavaros a helyzet. A magyar futball elveszítette saját útját, eltűntek az értékrendek. Puskásék felépítették, amit Détári, Nyilasi és Törőcsik generációja megtartott. Napjainkban a külföldi hatások kerültek előtérbe, nagy a bizonytalanság, nincs már arculata a focinknak, az összevisszaság a jellemző. Korábban elsőrendű volt ez a sportág, rengeteg pályával, rengeteg gyerekkel. Aztán jöttek az okoskodók, a különböző irányvonalakat hirdetők.” A sportág utánpótlás-nevelésével az a legfőbb gondja, hogy „hiába vannak akadémiák, ha azokat közepes képességű gyerekekkel töltik fel, a létszám miatt.” Végül leszögezi: „A magyar futball egykori arculatát nem lehet visszaadni a hazai szakemberek nélkül… Őket kell még felkészültebbé, tájékozottabbá és széles látókörűvé tenni.” Az interjú teljes szövegét INNEN érheti el. Egyéb korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.