UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-12-09 15:22

Fiatalokkal a mezőre

Kilenc fiatal képviseli a magyar színeket vasárnap a mezei futó Európa-bajnokságon, Szlovákiában. Mindannyian az utánpótlás-kategóriákban állnak rajthoz. A legnagyobb eséllyel az U20-as hölgyek között induló öt magyar vág a távnak, őket a mezőny első felébe várja a szakvezetés.

UP-info – utanpotlassport.hu A szlovákiai Somorja (Šamorin) látja vendégül vasárnap Európa legjobb mezei futóit. 37 országból 576 atléta áll rajthoz, a felnőttek mezőnyében a két címvédő és több Eb-helyezett részvételére is számítani lehet. Újdonság, hogy az egyébként hagyományos viadalon vegyes váltót rendeznek a program zárásaként; az Európa-bajnokságok történetében ez lesz az első ilyen jellegű verseny. Az év utolsó kontinensbajnokságán kilenc sportoló képviseli a magyar színeket. A viadal egyébként a legidősebb utánpótlás-kategóriák versenyzői számára is remek megméretési lehetőség lesz, hiszen az U20-as és U23-asok mezőnyét a felnőttek előtt indítják, 9 órakor a 20 év alatti hölgyek rajtjával.

Az U20-as hölgyek mezőnyében öt magyar is indul. Forrás: samorin2017.sk
Az U20-as hölgyek mezőnyében öt magyar is indul. Forrás: samorin2017.sk
A viadalra idén rekordnevezés érkezett, a legnépesebb az U20-as férfiak mezőnye lesz, ahol 111 atléta neki a távnak, 31 ország képviseletében. Érdekesség, hogy a kétszeres U20-as bajnok, német Konstanze Klosterhalfen most indul először egy korosztállyal feljebb. Távollétében a kategória legnagyobb esélyesének a 17 esztendős svájci Delia Sclabas lépett elő, aki az U18-as kontinensviadalon tavaly 1500 és 3000 méteren egyaránt bajnok volt, utóbbit pedig idén az U20-as Eb-n nyerte meg Grossetoban. Az első ízben megrendezésre kerülő mix váltóban a briteket tartják a legesélyesebbnek, Charlie Grice és Sarah MacDonald révén. A magyar szövetség honlapjának tájékoztatása szerint a válogatottunk csak fiatalokkal vesz részt, a korosztályos kategóriákban. Az U23-as és U20-as férfiak, valamint az U20-as nők viadalán áll rajthoz mind a kilenc atlétánk. Csoma Ferenc csapatvezető szerint az éves egyéni eredmények alapján utóbbiban várható a legjobb helyezés, s bár népes a mezőny, mégis annak első felébe, kis szerencsével a legjobb tízbe várja versenyzőit. Külön kiemelte Tóth Lili Annát, aki  a leginkább esélyes a hölgyekhez fűzött remények beváltására. A férfi U23-as csapat is erős, tőlük tisztes helytállás várható. Az U20-as mezőnyben a 17 éves Palkovits István elsősorban tapasztalatszerzési céllal vesz részt a versenyen.

A magyar csapat Férfiak.U23: Juhász Balázs, Pápai Márton, Bertalan Renátó. U20: Palkovits István Nők. U20: Tóth Lili Anna, Pavuk Tíra, Mógor Boglárka, Máté Anna, Hornyák Anna

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.