UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-12-10 12:47

Szülői akadémia kezdőknek

A Tiszaújvárosi Kajak-kenu és Sárkányhajó Egyesület szülői akadémiát hozott létre. A közösségteremtő kezdeményezés keretében megtartott első, a táplálkozásról szóló összejövetel sikerén felbuzdulva már a következőt szervezik. A jövőben sportpszichológiai, pedagógiai és életvezetési témákat is a programba vesznek.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Mindössze hét éve alapították a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesületet, s idén már a sportági rangsor 6. helyén végzett. Ez azt is jelenti, hogy bekerült a nagy egyesületeknek fenntartott kategóriába. A hétköznapokban persze már régen kijár a minősítés a klubnak, hiszen a helyi önkormányzat segítségének és az alapítók lelkesedésének köszönhetően ma 130 hajójuk áll a csónakházban, és 150-180 gyerek sportol rendszeresen. Sőt, az utánpótlás-nevelésbe fektetett energiák már meg is térültek, hiszen ifjúsági világbajnokuk is van. Nem is egy. A kajakos Béke Kornél és a kenus Bragato Giada már jóideje világszerte öregbíti a fiatal klub nevét.

A korábban maga is kajakozó dietetikus, Perl Anna előadása nagy sikert aratott Forrás: Facebook
A korábban maga is kajakozó dietetikus, Perl Anna előadása nagy sikert aratott Forrás: Facebook
A dinamikus fejlődés mögött természetesen lelkes és – legfőképpen – az újra nyitott szakmai csapat áll. A tagjai pedig nem szűkölködnek merész ötletekben. Most éppen szülői akadémia létrehozásán fáradoznak, amelynek az ötlete a klub egyik alapítójának, Bardóczi Krisztiánnak jutott eszébe. Utánpótlás-nevelő edzőként nap mint nap találkozott jó és rossz szülői példákkal, ami arra sarkallta, hogy maga tegyen azért, hogy a inkább a helyes magatartásformák erősödjenek: − Azt tapasztaltam, hogy a szülők jóhiszeműen ugyan, de gyakran több kárt okoznak sportoló gyermekeiknek, mint hasznot. Az egyik fontos kérdés a táplálkozás. Csak egy példát mondok. Az egyik edzőtáborunkban furcsálltuk, hogy az egyik gyerek szinte alig eszik a közös étkezésekkor. Akkor jöttünk rá, hogy a szülei elhalmozták csokikkal és süteményekkel, amelyeket ő a szobájában szépen megdézsmált, amikor éhes lett. És ez sajnos nem egyedi eset a mai világban. Ugyanakkor azt is tapasztaltam, hogy a szülők nagy része igen nagy áldozatokra képes a gyermekiekért, csak éppen nem mindig találják meg a jó utat. Innen jött az ötlet. − Hogyan vált a gondolatból valóság? − Körülbelül egy hónappal ezelőtt létrehoztam egy facebook csoportot, és ott leírtam, mit, miért és hogyan szeretnék. Volt érdeklődés, tíz-húsz ember jelentkezett. Aztán belevágtunk, és megszerveztük az első találkozót, amelynek a táplálkozás lett a témája. A korábban maga is kajakozó Perl Anna dietetikus „Egészséges, teljesítményfokozó sporttáplálkozás” címmel tartott előadást, amelyhez, a kezdeményezésünket támogató, helyi sportorvos, dr. Kébel Zsolt is örömmel csatlakozott, és az energiaitalok veszélyeiről beszélt. Akkora sikere lett az első összejövetelnek, hogy legközelebb már a csónakház közösségi tere sem lesz elég tágas. − Ezek szerint már a folytatást készítik elő. − A facebook csoportunkhoz azóta is naponta érkeznek az újabb csatlakozók, akik várják a következő előadásokat. Terveink szerint ennek témája a sportpszichológia lesz, amely szintén fontos és igen bonyolult kérdés. Számtalanszor hallottam, amikor a vízre szálló gyereket a szülő azzal engedi el: „Fiam, nyerned kell! ” Aztán ugyanilyen sokszor láttam az igény súlya alatt összeroppanó versenyzőket. Persze veszíteni. Sajnos, sokaknak meg kell tanulniuk, mit lehet és mit nem lehet mondani a fiatalnak verseny előtt. A negatív dolgokkal sokkal többet ártunk, mint amennyit a pozitívval használni tudunk, ezért kell csínján bánni a szavakkal. Azt mondják, hatvanhatszor kell kijavítani azt, ami rossz, ahhoz, hogy a semleges szintre visszakerülhessünk. Ha a szülők mindezt pártatlan szakembertől hallják, a többségük bizonyára elgondolkodik. Egy részük pedig biztosan megpróbálkozik a megvalósítással. Nekünk pedig már megérte a fáradozást. Egyéb korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.