UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-12-12 10:22

Vivien a bajnok fiúcsapatban

A diák korosztályban az FTC, a serdülőben pedig az ESMTK nyerte az Egerben megrendezett szabadfogású csapatbajnokságot. A pesterzsébetiek (fiú)együttesét erősítette Matyi Vivien is, akinek a nevéhez ritka jubileum is fűződik az egyesületben.

Sz. I. – utanpotlassport.hu Az egri Körcsarnokban vívta meg szabadfogású csapatbajnoki küzdelmét a diák- és a serdülőmezőny. A korosztályos csb kiváló mérőeszköz a sportágban, megmutatja, hol működik ütőképes műhely, amin azt kell érteni, hol van annyi versenyző, hogy az összes súlycsoportra jusson, különben nincs csapat. Részben van minőségi mérőszerepe is: hol van majdnem minden súlycsoportban képzett birkózó. A kisebb (vidéki) műhelyek viszont attól még végezhetnek kiváló munkát, hogy csapatra való versenyzőt nem tudnak felmutatni. Illetve az országos bajnokság szőnyegére küldeni.

Ferencvárosi ünneplés a diák-csb döntője után
Ferencvárosi ünneplés a diák-csb döntője után
A diák korosztályban a területi versenyeken összesen tizenkilenc szakosztály szerzett indulási jogot a szabadfogású országos döntőre, abból tizenhét el is indult: négy fővárosi (FTC, ESMTK, Vasas, BVSC) mellett nyolc megyéből tizenhárom. A serdülők versenyében tizennégy egyesület állított ki csapatot: három fővárosi (ESMTK, Kertváros, UTE) mellett ugyanabból a nyolc megyéből tizenegy. A budapestiek közül egy (ESMTK) mindkét korosztályban szerepelt, öt csak az egyikben. A hajdani szabadfogású fellegvár, a csepeli – egyikben sem! A fogásnem két, ugyancsak jelentős, vidéki bázisa, Diósgyőr és Szombathely mindkettőben képviseltette magát, noha az első hat közé csak az egyik korosztályban jutott. Az ESMTK két érmet nyert, egy aranyat, egy ezüstöt, és rajta kívül csak a Cegléd és a Dorog volt kétszer is helyezett.
Az ESMTK-csapatfotójának előterében Matyi Vivien Forrá: MBSZ
Az ESMTK-csapatfotójának előterében Matyi Vivien Forrá: MBSZ
A pesterzsébetiek serdülőbajnoki címének a speciális érdekessége, hogy Matyi Vivien személyében leány is helyet kapott a csapatban. A diákkorosztályban többen is részt vesznek a fiúk versengéseiben, de 14-15 éves korra már jelentős lesz az erőkülönbség. Vivien a jelek szerint állja a sarat, isten éltesse!... Amúgy jeles személyiség lett az egyesület életében. 2015-ben ugyanis a Bükfürdő-kupán első volt a diák I. korcsoportban, a leány 35 kilósok versenyében, azzal szerezte meg az ESMTK kétezredik aranyérmét. Maga a serdülőbajnokság úgy indult, hogy két hármas és négy kettes csoportban küzdöttek a csapatok, az elődöntőbe jutott hat aztán két hármas csoportban szállt harcba a minél előkelőbb helyért a helyosztókra. A két első, jelesül az ESMTK és a Diósgyőri BC vívta a döntőt; az volt a nap mérkőzése. Fej fej mellett haladtak 19–19-ig, fantasztikus hangulatban, hihetetlen izgalmakkal. Az utolsó összecsapásra maradt a döntés: a +76 kilóban Mohl Richárd legyőzte a nála sokkal kisebb súlyú Oláh Gergőt, és az az ESMTK bajnoki címét is jelentette. A diákok versenyében megismétlődött a Budapest-bajnokság döntője az ESMTK és a Ferencváros között. Kiélezett, nagy csata volt – a végén Fradi-győzelemmel. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

SZABADFOGÁSÚ DIÁK- ÉS SERDÜLŐ-CSAPATBAJNOKSÁG, EGER Diák-csb, 17 csapat A helyosztók Döntő: FTC–ESMTK 28–22. A 3. helyért: Dorog–Vasas 34–18. Az 5. helyért: Cegléd–Haladás 42–11 Bajnok: Ferencvárosi TC (Mizsei Bátor, Kohut István, Galambos Krisztofer, Bolyti Bence, Scheuring Vilmos, Scheuring Márton, Mucsi Attila, Toplak Zalán, Hegyi Aladár, Bíró Endre, Kudelász Hunor, Révész Dániel, László Koppány Simon; edző: Kiss Sándor, Széles József) 2. ESMTK, 3. Dorogi NC, 4. Vasas, 5. Ceglédi VSE, 6. Haladás VSE Serdülő-csb, 14 csapat A helyosztók Döntő: ESMTK–Diósgyőr 23–19. A 3. helyért: Kertváros–Dorog 27–17. Az 5. helyért: Cegléd–Tatabánya 37–11 Bajnok: Erzsébeti SMTK (Simon Bence, Takács Zsolt, Mányik Dávid, Matyi Vivien, Bucioaca André, Németh Milán, Kozma Bálint, Tösmagi Attila, Nagy Márton, Molnár Botond, Mészáros Róbert, Horváth Gyula, Ecseki József, Birtalan Bendegúz, Kekenj Norbert, Kádár Balázs, Mohl Richárd; edző: Kliment László, Nagy József) 2. Diósgyőri BC, 3. Kertvárosi SE, 4. Dorogi NC, 5. Ceglédi VSE, 6. Tatabányai SC