UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-12-18 15:26

Szülinapi csúcsdöntés

Egerszegi Krisztina 1988-as szöuli korosztályos rekordját döntötte meg vasárnap Ilyés Laura Vanda. A tizenhatodik születésnapját kedden ünneplő százhalombattai úszó igen kalandos körülmények között került a BVSC-uszodába, két, sikertelen győri kísérletet követően. Egerszegi Krisztina nemcsak példaképe, de kicsi kora óta kíséri őt az ötszörös olimpiai bajnokkal tett összehasonlítás, ami az egyik fő ösztönzője.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Karácsonyi ajándéknak is szép lett volna Ilyés Laura Vandának a 29.30-as időeredménnyel 50 méter háton vasárnap megúszott új országos korosztályos csúcs, de inkább születésnapi meglepetés lett belőle. A Százhalombattai VUK SE versenyzője december 19-én látta meg a napvilágot, így pontosan két nappal a jókívánságok fogadása előtt sikerült megdöntenie Egerszegi Krisztina 1988-as, Szöulban felállított 29.36-os rekordját. A történetnek azonban itt még nincs vége. Arról ugyanis a hírek már nem szóltak, milyen kalandos úton sikerült is mindezt megtennie. Eredetileg Győrben, a Scitec Open nemzetközi cikluszárón szerette volna megdönteni a rekordot. Két jó kísérlete volt, de megmaradtak kísérletnek. Laura azonban nem adta fel, és szombaton este az edzőjével megkérték a BVSC-Zugló rendezésében zajló cikluszáró viadal szervezőit, hogy vasárnap náluk is próbát tehessen. Megengedték. Szerencsére.

Ilyés Laura Vanda útban az újabb csúcsok felé Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Ilyés Laura Vanda útban az újabb csúcsok felé Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Már a győri eredmény is meglepetésszerűen jött. Két nagyon jó kísérletet tettem, s csak néhány századra voltam a rekordtól. Úgy voltam vele, hogy most benne vagyok, s ha engedik, nekifutok harmadszor is. Éreztem, hogy az úszásomban volt egy-két hiba, amelyen még tudnék javítani. Nem akartam, hogy ezen múljon. Borzasztóan boldog vagyok, különösen azért, mert Egerszegi Krisztina a példaképem. Nemcsak a hátúszás miatt, de azért is, mert a Kőbánya SC-ben engem is Kiss Miklós tanított meg úszni, akárcsak őt. Akkoriban mindig azt mondogatta, hogy ugyanolyan tökéletes a vízfekvésem, mint Krisztináé volt. Ez mindig is motivált, de most egészen más értelmet nyert ez az egész. Azt hiszem, ez nem véletlen” – nyilatkozta honlapunknak Ilyés Vanda Laura. A Kecskemétről tavaly szeptemberben Százhalombattára szerződött és költözött fiatal úszó a 200 méteres hátúszásban érzi magát a legjobbnak. S bár jelenlegi edzőjével, Vértesi Tamással ebben a számban tervezték be 2018-ra a csúcsdöntést – természetesen újabb Egerszegi-rekordról van szó –, Laura úgy gondolja, most már a 100-on is megpróbálja. Ha már az 50-en ilyen jól sikerült. A Százhalombattai VUK SE szakosztályvezetőjével, Vértesi Tamással ennek ellenére a hosszabbik távról, beszélgettünk, mint tanítványa fő számáról: „Egyértelműen a kétszázas kísérlet a jövő év nagy célkitűzése. Azért örülök a mostani rekordnak, mert magabiztosságot ad neki, amely lendületet ad. Ő is láthatja, hogy elérhető a kitűzött cél. Egyébként megmondom őszintén, a vasárnapi kísérlet kizárólag Laura döntése volt. Én már el sem kísértem a BVSC-uszodába, mert nem hittem abban, hogy sikerülhet. Elképzelhető, de ezzel talán kicsit segítettem is neki. Azt hiszem, mindenkinek meg akarta mutatni, mire képes. Nagy dolog ez, büszke vagyok rá” – osztotta meg velünk a szakember a rekorddöntéssel kapcsolatos gondolatait. A 2018-as esztendő persze nemcsak a csúcsokról szól. Laura kedvenc számában, a 200 méteres hátúszásban már teljesítette az ifjúsági Európa-bajnokságon megkívánt szintidőt. De az októberi ifjúsági olimpiára is nagyon szeretne eljutni. S mivel összesen négy lánynak lesz erre lehetősége Magyarországról, bizony nem lesz könnyű. Hatalmas a konkurencia. Bár ha ezt is ugyanolyan komolyan veszi, mint Egerszegi Krisztina rekordjainak megdöntését, biztosan sikerülni fog. Egyéb korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.