UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-12-22 19:24

Békéscsaba hagyományőrzői

Halmozzák a sikereket a békéscsabai Alföldi Vívó Akadémia párbajtőrözői. A felnőttek ob-ján a 16 esztendős Dékány Kinga minden idők legfiatalabb magyar bajnoka lett a fegyvernemben, a klub junior leánycsapata pedig évek óta veretlen az országos bajnokságon.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Rendkívül sikeres heteket tudhatnak maguk mögött az utánpótláskorú vívók, akik a felnőttek mezőnyében és a korosztályos nemzetközi viadalokon is számos dobogós helyezést gyűjtöttek be.

Minden idők legfiatalabb magyar párbajtőrbajnoka, Dékány Kinga és mestere, Galli Zsolt Forrás: bmsextra.hu
Minden idők legfiatalabb magyar párbajtőrbajnoka, Dékány Kinga és mestere, Galli Zsolt Forrás: bmsextra.hu
Közülük is kiemelkednek a békéscsabai Alföldi Vívó Akadémia versenyzői: a 16 éves Dékány Kinga minden idők legfiatalabb egyéni magyar bajnoka lett párbajtőrben a felnőttek között. A viharsarkiak a fegyvernem csapatversenyében is közel jártak az elsőséghez úgy, hogy Dékány mellett még két fiatal szerepelt az együttesben Kazár Dóra (17) és Petri Renáta (17) személyében. Még az elsősorban a lányok eredményeivel kitűnő békéscsabai műhely vezetőedzőjét, Galli Zsoltot is meglepték tanítványai, ő sem számított ilyen jó szereplésre. „Az egyéni aranyérem mindenképpen váratlanul ért, hiszen idehaz eleve különlegességszámba megy, ha nem Szász Emese nyeri valamelyik párbajtőrversenyt. Csapatban számítottunk a jó szereplésre, hiszen ősszel a Magyar-kupában már első, illetve második helyet is szereztünk. A fináléban is közel jártunk a győzelemhez, de nem bánkódunk, hiszen a kiváló tatai együttestől kaptunk ki.” A szakember egyébként örül a fiatalok általános jó szereplésének, pozitív fejleménynek tartja, hogy a női mezőnyben valamennyi szakágban utánpótláskorú versenyző nyert. „Nagyon jó látni, hogy a tizenévesek fel tudják venni a versenyt az idősebbekkel. Egyébként fontos, hogy minél több hasonló színvonalú asszót vívjanak, hiszen attól fejlődnek, s ez a záloga annak, hogy egyszer valóban kiszorítják a nagyokat.” A békéscsabaiak természetesen a korosztályos viadalokon is remekelnek, leány párbajtőrcsapatuk például hosszú ideje veretlen az országos bajnokságokon, az idén is az övék lett az elsőség Csiaki Dorottya, Dékány Kinga, Kazár Dóra, Petri Renáta összetételben. És sikeresek a nemzetközi porondon is, az elmúlt hét végén Petri egyéniben a hatodik helyen végzett a spanyolországi világkupaversenyen, míg az ugyanott bronzérmet szerző leánycsapatnak mellette Dékány is a tagja volt. A folyamatos sikerek egyik oka alighanem a nagy merítési lehetőség.
Petri Renáta a nemzetközi mezőnyben is sikeres
Petri Renáta a nemzetközi mezőnyben is sikeres
„Négy edző dolgozik a száztíz versenyzővel, szóval egyáltalán nem panaszkodhatunk. A vívóink ráadásul szinte kivétel nélkül utánpótláskorúak, mivel Békéscsabán nincs komoly felsőoktatási intézmény, így a felnőttkorba lépve a gyerekek nagy része továbbáll. De az ő helyükre mindig jönnek újak, mert nagy a kereslet a városban a sportágunk iránt, szeptemberben például harminc palánta érkezett hozzánk.” A csabaiak amúgy kitűnő körülmények között dolgoznak, minden igényt kielégítő vívótermükben – amelyet az önkormányzat segítségével újítottak fel – tizenkét páston képezhetik a jövő párbajtőr-, illetve – néhány éve már – tőrvívóit is. A minőségi munkához minden adott. Galli Zsolt úgy véli, mindemellett a hagyományoknak is köszönhetőek a folyamatosan remek eredmények. „A második világháború után Karácsonyi Lajos indította újra a szakosztályt, majd nagyon jól működő, biztos alapokon álló klubot működtetett Békéscsabán. Ilyen hosszú idő alatt komoly vívókultúra alakult ki a városban, népszerű a sportág, mi pedig most azt visszük tovább, amit az elődeink elkezdtek.” Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.