UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-12-22 17:06

Fiatalok – a kapitány szemével

Kiemelkedően eredményes évet zártak az idén fiatal úszóink. Így aztán a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon vízbe szálló utánpótláskorúak amolyan jutalomból, különösebb teher nélkül tempózhattak. A szövetségi kapitány, dr. Sós Csaba a legjobbaknak egyéves védettséget garantál, s a csapatmunkában hisz. A szakember szerint a tudományos módszerek is a magyar modell működőképességét bizonyítják, még akkor is, ha a gyakorlat az igazi tanítómester. A megnövekedett anyagi források kapcsán a hatékonyságot tartja a legfontosabb mértékegységnek.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A Koppenhágában a múlt héten rendezett felnőtt rövid pályás Európa-bajnokság jutalom volt az idén nyáron a korosztályos versenyeken remeklő fiatal úszók számára. Legalábbis ez volt dr. Sós Csaba szövetségi kapitány szándéka, amikor  utazó keretbe meghívta a junior világ- és Európa-bajnokságon kiválóan teljesítő versenyzőket. S mivel valóban ajándéknak szánta ezt a lehetőséget, a kiváltságosok saját maguk dönthettek arról, élnek-e az alkalommal. Bár a kontinensviadal kapcsán a fiatalok teljesítményéről kérdeztük a szakember, kiderült, a korosztályos világversenyeken érmet szerzők kivételezett helyzete nem ért véget a dániai eseménnyel, de még a naptári esztendővel sem. − Az egyéni számokban kiemelkedően teljesítő fiatalok nálam most egy teljes évre védettséget élveznek – nyilatkozta honlapunknak az úszók szakvezetője. – Fogalmazhatnék úgy, hogy kiérdemelték, s igaz is lenne, ám a sportág egészének szintén az a jól megfontolt érdeke, hogy vigyázzunk rájuk. Ha versenyzési lehetőségre van szükségük, akkor versenyezzenek, ha pihenésre, akkor pihenjenek. Mindenki abban a ritmusban, amely neki a legmegfelelőbb. Az eredményeken túl igazából az tölt el a legnagyobb örömmel, hogy nem egyetlen versenyzőről kell beszélnem, hiszen Milák, Németh, Holló, Lakatos Kalmár és a lányok közül Késely egyaránt ebbe a kategóriába tartozik. S ha hozzáveszem az őket követő EYOF-sikerembereket, Nagy Rékát és Zombori Gábort, vagy a még náluk is fiatalabb Kós Hubertet, akkor látható igazán az utánpótlásunk ereje.

Dr. Sós Csaba  a csapatmunkában hisz  Fotó: Derencsényi István MÚSZ
Dr. Sós Csaba a csapatmunkában hisz Fotó: Derencsényi István MÚSZ
− Egyéni sportág az úszás, az idén mégis mintha igazi csapattá állt volna össze a társaság, s ezt a váltógyőzelmek látványosan bizonyították. − Így van, és ez nemcsak a versenyzőkre vonatkozik. Az edzőkkel is teamben dolgozunk, számomra nem jelent presztízsveszteséget kikérni a véleményüket, hiszen a sportolóikat náluk jobban senki sem ismeri. Én kicsit távolabbról szemlélem a srácokat, ezért sok mindent meglátok, amit ők nem; így nyer igazi értelmet a közös munka. Az élet egyébként igazolja ezt a tételt, ugyanis a legsikeresebb klubok, mint az Eger, a Győr vagy a BVSC-Zugló, egyaránt a csapatmunkára helyezik a hangsúlyt. − Vagyis egyben bizalmi kérdés is a felkészítés? − Az mindennek az alapja. Igen, bízom a szaktudásukban és az elkötelezettségükben. Amikor a fiatalok meghívást kaptak a felnőtt Európa-bajnokságra, az invitálás az edzőikre is vonatkozott. Számukra éppen úgy tanulási folyamat az egész, mint a tanítványaiknak. Az életnél és a gyakorlatnál pedig nincs jobb tanítómester. Persze a tudomány sem elhanyagolható. A Testnevelési Egyetemen tanulmány készült az utánpótláskorúak ideális edzésmennyiségéről. A magyar módszer szerint a serdülőkor előtt többet, alatta ugyanannyit, majd később kevesebbet edzenek a fiataljaink nyugat-európai társaiknál. Az eredmény nagyon érdekes lett, s úgy tetszik, nekünk van igazunk, a miénk a helyes módszer. Úgy gondolom, hogy elmélet és gyakorlat kéz a kézben jár, egyaránt fontos mindkettő. − Ilyen sikeres esztendő után talán furcsa a kérdés: vannak azért olyan területek, amelyeken mégis javulnunk kellene? − Mindig lehet és kell is javítani, ezért alakítottuk át például A jövő bajnokai programot. Hatalmas a felelősségünk az utánpótlás-nevelés terén, mert ha most jól tesszük a dolgunkat, akkor tíz-tizenöt évre biztosítottak a további sikerek. A cél pedig nem lehet más, csak ez. Szerintem igenis elengedhetetlen az önkritika, ezért nem titkolom, hogy négy évvel ezelőtt hirtelen nem is tudtuk, hogy mit kezdjünk a sportágfejlesztési program kapcsán megtöbbszöröződött költségvetésünkkel. Most már világosan látszik, mi az, amire igazán hatékonyan fordíthatjuk a meglévő pénzeszközöket, s mi az, amire nem. Noha a világon alighanem a magyar úszósporté a legerősebb edzőbizottság – már ami a tagok megszerzett világbajnoki érmeit illeti –, nagyon sok vitám van a kollégákkal. Kompromisszumpárti vagyok, bizonyos kérdeksében azonban nem engedhetek. Az utánpótlást illetően pedig különösen nem, hiszen a jövőnkről van szó. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.