UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-12-22 11:19

Húszéves darázsfészek

Ebben az évben húszesztendős lett a Soproni Darazsak Akadémia, amely a napokban kisfilmet is közzétett a két évtized gazdag történetéről. A sikeres leány-kosárlabdaklub históriájának statisztikai mutatói között böngészve érdekes adatokra lelhetünk, s írásunkból kiderül az is: az utánpótlás-nevelő műhelyből felnőttélvonalbeli játékosok sora került ki.

Krasznai Bence − utanpotlassport.huA soproni kosárlabdasport hosszú évekig küzdött az utánpótlás majdhogynem teljes hiányával. Felnőttcsapatukban minimális volt a saját nevelésű játékosok száma. A fordulat időszakáról (is) beszélgettünk Czukorné Hollós Annával, a leányakadémia elnökével. „Pályafutásom utolsó profi szezonja az 1997/98-as volt, amikor felkérést kaptam csapatomtól, a Soproni Vasutastól, hogy kezdjek el komolyabban és valamelyest másképpen foglalkozni a helyi utánpótlással. A Hunyadi Általános Iskolában volt az első csapatunk, nagyjából harminc kisgyerekkel indultunk. Itt kezdett játszani Honti Kata is, az első olyan játékosunk, aki később profi karriert futott be. Ő az idén ősszel vonult vissza, harmincévesen, százkilenc válogatott mérkőzéssel a háta mögött. Aztán kétezer-háromban Soproni Darazsak Ifjúsági és Sport Egyesületre kereszteltük az akadémiát. Napjainkban már háromszáznál is több lelkes kosárlabdatanoncot kísérünk végig az általános iskola első osztályától a középiskola végzős évéig.”

Soproni Darazsak
Soproni Darazsak
Az akadémia képzési rendje az oktatási intézményekkel és az anyaklubbal ápolt kivételes kapcsolaton alapszik. Több általános iskolával is megállapodást kötöttek, s azok értelmében minden segítséget megkapnak. Ez elengedhetetlen a gördülékeny és minőségi munkához. A gimnazisták esetében már nehezebb a helyzet. Ők a felnőttcsapattal edzenek, és három lehetőség adott számukra a suliban: a magántanulói státusz, a „fél” magántanulói státusz, illetve a speciális tanrend.  A női élvonalban szereplő Sopron Basket együttesével szintén kiváló az együttműködés, s annak keretében a lányok közösen készülnek a felnőttekkel a Novomatic Arénában.  Gyakran érkezik hozzájuk egy-egy profi játékos edzésrészt tartani, beszélgetni, vagy szimplán figyelemmel követni a kisebbek munkáját. A felnőttcsapat szakemberei is folyamatosan részt vesznek a Darazsak utánpótlás-nevelő munkájában. A Soproni Darazsak Akadémia 20 éves jubileumára készült kisfilm A soproniak történetük során – a serdülő-, a kadét- és a juniorkorosztályokban – négyszer ünnepelhettek bajnoki címet, továbbá nyolc második és öt harmadik hellyel büszkélkedhetnek. Nem mellékes, hogy dobogós helyezéseik túlnyomó többségét a 2011/12-es évadot követően érték el, igazolva a tételt, miszerint a jó munkához idő kell. Az említett időszak után a három korcsoportban mindössze ötször maradtak bajnoki érem nélkül, s nem csoda, hogy a kizárólag leány-utánpótlással foglalkozó kosárlabda-műhelyek közül elsőként kapták meg a sportági szövetségtől az akadémiai minősítést. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a kisebbek mezőnyében (kenguru-, diák- és tinikorosztályban) kétszer voltak elsők, kilencszer másodikak és kétszer harmadikak. Az elnöknőt persze megkérdeztük a Darazsak terveiről is. „Tavaly sikerült kiemelkedően tehetséges évfolyamot – öt kivételes képességű lányt – beépítenünk a felnőttcsapat keretébe. Teljes mértékben persze még nem állnak készen a feladatra, de jól haladnak a profivá válás útján. Természetesen azt szeretnénk, ha nekik a fiatalabbak között lennének követőik, ezért az U14-es és az U13-as korosztály játékosaival azon dolgozunk, hogy öt éven belül közülük is kikerülhessenek olyanok, akikből élvonalbeli kosárlabdázók válhatnak.” A kerek jubileum kapcsán mindennél többet elárul a Sopronban zajló szakmai munka minőségéről, ha felsoroljuk azokat a játékosokat, akik a Darazsak kötelékéből kerültek jegyzett együttesekhez. Íme: Czukor Dalma (Soproni Basket), Liska Nikolett (ZTE), Varga Kamilla (ZTE), Licskai Zsófia (PEAC-Pécs), Kuttor Enikő (Duquesu University, USA), Weninger Virág (Sopron Basket), Böröndy Dominika (Sopron Basket), Böröndy Vivien (Vasas), Bakó Patrícia (Sopron Basket), Katona Szidónia (VBW CEKK Cegléd), Zsovár Orsolya (VBW CEKK Cegléd), Székely-Horváth Zsuzsanna (MTK Budapest), Krivacevic Tijana (CMB CARGO UNI Győr), Kocsis Fanni (BEAC Újbuda), Honti Kata (visszavonult). Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.