UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-12-23 12:58

Fegyverzaj a belvárosban

A Debreceni Lövészsuli SE alig több mint tíz esztendős. Alapítója a világbajnok sportlövő Pető László, aki tudatosan költöztette az új klubot a hajdúsági belvárosba, ahová így iskola után, könnyen eljutnak a gyerekek. A korábbi olimpikon szerint mindenkiből ki lehet hozni a maximumot, de a világbajnoki cím csak kevesek számára lesz reálisan elérhető cél.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huTöbb mint tíz éve működik Debrecen belvárosában a különleges elnevezésű sportlövő egyesület. A Debreceni Lövészsuli azonban nemcsak hangzásában egyedi. Földrajzi elhelyezkedése legalább annyira eltér a szokványostól, mint a suli kifejezés használata. Mindkettő tudatos választás volt Pető László világbajnok sportlövő részéről, aki 2005-ben alapította meg klubot. „Úgy gondoltam, vérfrissítésre van szükség Debrecenben, s olyan klubot szerettem volna teremteni, amelyben az utánpótlás a legfontosabb, tehát nem valamelyik nagy egyesület sportlövőszakosztályaként működünk, hanem igazi iskolaként. A serdülőkorosztályban harminc, az ifjúságiban húsz körüli a rendszeresen edzésre járók száma”– mutatja be honlapunknak a szakosztályt Pető.

Debrecenben a legkisebbek is könnyen eljutnak a belvárosban található lövészsuliba Forrás: Debreceni Lövészsuli SE
Debrecenben a legkisebbek is könnyen eljutnak a belvárosban található lövészsuliba Forrás: Debreceni Lövészsuli SE
A sportlövők Magyarországon jellemzően a város szélére szorulnak. Van erre logikus magyarázat, hiszen az éles fegyverek okozta zaj valóban zavaró lehet a központi elhelyezkedésnél. Egy lövészsuli esetében azonban az egyik legfontosabb feltétel az egyszerű és gyors megközelítés. A klub vezetői ezért gondoltak egy merészet, és átlagos belvárosi ingatlant béreltek, majd alakítottak át lőtérré. Mindezt annak reményében, hogy így könnyebben eljutnak hozzájuk a fiatalok. Amikor a költözést tervezték, a térképen az iskolák köré rajzoltak néhány százméteres köröket, s ahol a legtöbb találkozott, arrafelé keresgéltek. Hogy jól választottak, azt az is igazolja: a legtöbb gyerek tanítás után, iskolatáskával érkezik az edzésekre. Maguktól persze itt sem sokan lépnék át a küszöböt. „Az utánpótlás toborzása rendkívül időigényes feladat, a fiatalok után kell menni. De az erre fordított energiát nem szabad sajnálni. Ugyanakkor az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a lövészet nagyon is izgatja a mai fiatalokat. Bárhol megjelenünk, sokan kipróbálják a sportágunkat, ezért érdeklődő gyerekből nincs is hiány. A kiválasztás az, ami később komolyabb gondok elé állít minket az egyesületen belül” – beszél munkájáról a szakember. És nem titkolja, hogy világbajnok, olimpikon sportlövőként pontosan tudja mit jelent az, amikor a sportoló mindent feláldoz a győzelemért. Ugyanakkor azzal is tisztában van, nem lehet mindenkiből világklasszis. Az ő életében is fordulópont volt, amikor ezt megértette. „Sok fiatal tehetség érkezik hozzánk, és természetesen a legtöbbet próbáljuk belőlük kihozni. Mára azonban azt is elfogadtam, hogy akadnak, akiknek az esetében csak az lehet a cél, hogy egyszerűen érezze jól magát sportlövőként. Aztán világbajnoki helyett legfeljebb nemzeti országos bajnoki címeket visz haza a versenyekről. Az utóbbi ugyanolyan értékes lehet, ha ismerjük, az odáig elvezető utat és erőfeszítéseket.” Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.