UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2017-12-23 18:10

Különös mezőny Argentínában

A héten kihirdették a cselgáncsozók utánpótlás Héraklész-keretét, ennek apropóján térképezzük fel a válogatottat Bíró Norbert ifjúsági keretedző segítségével. Szó esik a jövő évi tervekről, a felkészülés kulisszatitkairól, a válogatási rendszerről is és a jövő évi ifjúsági olimpia különös kvalifikációs elveiről is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.huMelyek a legfőbb válogatási szempontok? − Az utánpótlás válogatási elvei teljes mértékben elkülönülnek a felnőttekéitől. Ha év közben úgy látjuk, hogy valami nem működik megfelelően, akkor a szezon végén összeül a szövetség versenysport-bizottsága, és megoldási javaslattal áll elő, amit aztán az elnökségnek még el kell fogadnia. Három korosztályos kerettel dolgozunk, ezeket A-ra, B-re és C-re kereszteltük. A kategorizálás alapján dől el, hogy egy-egy fiatal melyik nemzetközi viadalon indul. Az A csoportba azok kerülnek, akik az Európa–kupa-sorozatban már dobogóra állhattak, esetleg világversenyen pontszerzők voltak.  A B keretben az Európa-kupában relatíve jól teljesítők, valamint az országos bajnokság első-második helyezettjei kapnak helyet. A C kategóriát pedig azok alkotják, akik az országos bajnokságon biztatóan szerepeltek.

Özbas Szofi (balról második) 2017-ben ifjúsági Euróba-bajnok lett.
Özbas Szofi (balról második) 2017-ben ifjúsági Euróba-bajnok lett.
− Az osztályba sorolások kőbe vésettek, vagy módosulhatnak a későbbiekben? − A rendszer rugalmas, bármikor változtathatunk a listán. Ha valaki jobb eredményt produkál év közben – és ez lehetséges, hiszen már februártól zajlanak a nemzetközi válogató versenyek –, feljebb léphet. − Milyen támogatásokra számíthatnak az utánpótlás-válogatottak a szövetségtől? − Az A kerettagok finanszírozását a szövetség vállalja, a B és C csoportba tartozókét nem. De amennyiben valaki az utóbbiak közül ér el jó eredményt az év közben, akkor ő is részesülhet bizonyos fokú anyagi segítségben. − Hogyan készül a csapat a világversenyekre? − Az Eb-kre, vébékre az A kerettagok utaznak, a B-sek csak ritkán. Ezzel együtt az összes csoport fiataljai együtt tréningeznek. Az edzőtáborokban naponta három gyakorlást tartunk. Váltogatjuk a partnereket, ezzel is változatossá téve a munkát és folyamatosan magas szintű teljesítményre sarkalljuk a versenyzőket. − Mit vár 2018-tól? − Az idén három korosztályos világversenyt is rendeztek, jövőre nem lesz ilyen sűrű a program. Az Európa-bajnokságon az ifjúságiak megismételhetik az ez évi teljesítményüket, amikor is négy egyéni és egy csapatérmet szereztek. Az esztendő fő eseménye persze a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lesz októberben. Jósolgatni nem szeretnék, már csak azért sem, mert – finoman fogalmazva is – rendkívül faramuci szisztéma alapján alakul ki a résztvevők listája. A lényeg, hogy csak minden második kategóriában rendezik meg az ötkarikás versenyeket, és országonként mindössze egy-egy fiú- és leánydzsúdós lehet ott Argentínában az első félév kvalifikációs eseményein legjobban szereplők közül. Ez azt is jelenti, hogy elképzelhető olyan súlycsoport, amelyben húszan és olyan is, amelyben csak öten alkotják majd a mezőnyt. Ezt figyelembe véve az ifi olimpia nívója nem vethető össze a világbajnokságéval, ugyanakkor nyilván hatalmas élményt jelent a fiataloknak. És persze bízom benne, hogy mi is képviseltethetjük magunkat a maximális létszámmal, vagyis két versenyzővel. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.