UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-12-25 15:25

Szabadfogású hullámvasút

A Csepeli Birkózó Club, mondhatni, idén megtette a magáét. Részben. A nagy hagyományokkal bíró fogásnemében, a szabadfogásban megnyerte a női és a férfi utánpótlás-csapatbajnokságot. Ugyanakkor viszont az alsóbb korosztályokban (diák, serdülő) még csapatot sem tudott indítani. Hát, ez meg hogy létezik?

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Csepeli Birkózó Club hagyományosan a magyar szabadfogás bázisa. Ezt bizonyítja, hogy idén az utánpótlás-válogatottakat hat versenyzőjük is erősítette. A fiatalabb korosztályokban azonban nem tudtak kiállni a csapatbajnokságra, ez pedig némi aggodalmra adhat okot.

A Csepeli BC győztes alakulata az idei utánpótlás-csapatbajnokságon Forrás: MBSZ
A Csepeli BC győztes alakulata az idei utánpótlás-csapatbajnokságon Forrás: MBSZ
Minderről Bánkuti Zsolt Európa-bajnokkal, a Csepeli BC és a szabadfogású kadétválogatott vezetőedzőjével beszélgettünk. − Az utánpótlás csapatbajnokságon remekeltek. Értékelné az ott történteket? − Valamelyest számítottunk erre az eredményre a férfimezőnyben, mivel tisztában vagyunk a fogásnem magyar erőviszonyaival. Csapatunk tele van kadét- és juniorválogatottakkal. Természetes volt, hogy nagy reményekkel indultunk a megméretésnek. Minimális cél volt a döntőbe jutás. Szerencsére, mindkét nemben bajnokok lettünk. A fiúk döntőjében az ESMTK gárdáján kerekedtünk felül, 22–17-re. A leányainkra is nagyon büszkék vagyunk, ők a szigetvári Dél-Zselicet győzték le. − Tudna említeni kiemelkedő teljesítményt a csapatból? − Ilyen esetekben sohasem szerettem senkit kiemelni, hiszen a nevében van, hogy csapatbajnokság. Mindenki teljesítménye kell a sikerhez. Ezek adódnak össze a végén, míg kiderül, hogy az pedig hányadik helyre elég. Ha bravúrt kell említenem, akkor Korcsog Milán döntőben mutatott birkózását idézem fel. Óriási dolgot hajtott végre, hiszen a kötöttfogásban itthon is mindent megnyerő, kadét világ- és Európa-bajnok Szőke Alexet múlta felül, egy súlycsoporttal feljebb. Úgy gondolom, ez óriási fegyvertény. De a csapat minden tagja kitett magáért a saját szintjén. − Melyek az egyesület céljai 2018-ban?
Vida Csaba (alul, pirosban) már befogta, és indítja is a a nyerő akcióját, az orsót Forrás: UWW
Vida Csaba (alul, pirosban) már befogta, és indítja is a a nyerő akcióját, az orsót Forrás: UWW
− Az utánpótláscsapat kiegészítése mindkét nemben, serdülőkkel. Van jó pár ügyes fiatalunk. Bízom benne, hogy a válogatottakba is tudunk delegálni szép számmal versenyzőket. Jövőre a serdülő Európa-bajnokságra itthon, Győrben kerül sor. Szeretnék két-három fiatalt a nemzeti válogatottban tudni. A juniorok között valószínűsíthetően egy-két versenyzőt tudunk adni a válogatottnak. Jövőre, az U23-as korosztályba lép át Vida Csaba. (Ő lett az év szabadfogású utánpótlás-férfibirkózója – A szerk.)  Neki, mint junior Eb-bronzérmesnek alapfeladat a válogatottság kiharcolása. Nagyon bízom benne, hogy Európa- és világbajnokságon is tudunk érmet szerezni. A kadétek között Budai-Kovács Marcell volt Eb- és vb-bronzérmes is 2016-ban. Idén két súlycsoportot ugrott, így sajnos nem úgy alakul az esztendő, ahogy azt elterveztük. De Korcsog Milánnal egyetemben mindketten éremesélyesnek számítanak világversenyeken. − A diák korcsoportban tavaly óta, idén pedig már a serdülők között sem indultak a csapatbajnokságon. Részletezné ennek okait? − Edzői karrierem elején a Mr. Tus-birkózóiskolában dolgoztam, azután jöttem vissza, Csepelre 2007 elején, ahol éppen akkoriban következett be váltás: megalakult a CSABI, amely azóta fuzionált a Pénzügyőrrel. Szimplán oda igazoltak el a gyerekek, durván harmincan. Abszolút padlóra kerültünk, de újra felkeltünk. Gyakorlatilag a semmiből. A mostani utánpótláscsapatunk az akkor itt maradottakból áll össze, szinte teljes egészében. Azt gondolom ez is jelzi, hogy egész jó munkát végeztünk. Az edző kollégák folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gyerekcsapatokat is alulról fejlesszük fel. Idén a diákjaink még túl fiatalok voltak ahhoz, hogy a serdülők között el tudjanak indulni, ám jövőre már erre is sor kerül, hiszen mindenki nagyon jó munkát végez. A serdülő-csapatbajnokságon valóban nem versenyeztünk, bár a területi válogatón másodikak lettünk. Sajnálatos módon két pótolhatatlan versenyzőnk betegedett meg az országos döntő előtt, emiatt nem tudtunk részt venni a versenyen. De továbbra is dolgozunk a szabadfogásért, és jövőre már ott leszünk mindegyik korosztályban. Az egyik olyan klub vagyunk az országban, aki kiemelkedően teljesít szabadfogásban, és ezt szeretnénk folytatni. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.