UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-12-25 18:34

Túl az alapszakaszon

A kadétek versengését leszámítva véget értek az alapszakasz küzdelmei a kosárlabda-utánpótlásbajnokságokban. A fiúk teljesítményét összevetve a Vasas Akadémia volt a legeredményesebb, míg leányoknál a Csata DSE. Utóbbi tökéletesen teljesített, hiszen nem vesztett mérkőzést egyetlen korcsoportban sem.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A serdülő leányok kosárlabda-bajnokságában több mint magabiztosan  nyerte meg a Csata DSE az alapszakaszt. Az első fordulóban két meccsen diadalmaskodott, a másodikban négyen, a harmadikban haton, míg a negyedikben nyolcon, így a húsz mérkőzéséből mind húszat hozta. A negyedik forduló második helyezettje a Zsíros Akadémia lett, harmadik pedig a Soproni Darazsak. Mindketten egy vereséggel zártak. A serdülő fiúk versengésében az országos főtábla első fordulójának küzdelmei fejeződtek be a hétvégén. Nyolc csoportra osztották el a csapatokat, mindegyikben négy együttes lépett pályára. Valamennyi csoportgyőztes megnyerte az összes mérkőzését: Soproni Sportiskola, Vasas Akadémia, Zalakerámia ZTE KK, Szombathelyi Sportiskola KA, Budapesti Honvéd, Debreceni KA, Szolnoki Sportiskola és a Kecskeméti KA. A kadét leányok a keleti és a nyugati csoportban küzdenek, mindkettőben hat csapat érdekelt. Keleten hat, míg nyugaton nyolc mérkőzést kell még lejátszani az alapszakasz végkifejletéért. Mégpedig januárban. A jelenlegi állás szerint keleten a Csata DSE, nyugaton pedig a Vasas Akadémia veretlen. Valószínűsíthető, hogy mind a két együttes az élen végez, ám ez a Vasas-siker nem könyvelhető el, hiszen a piros-kékeknek három találkozón kell még bizonyítaniuk. Amennyiben ezek közül egyet meg tudnak nyerni, biztossá válik a csoportelsőségük.

A Vasas Akadémia U20-as csapata.
A Vasas Akadémia U20-as csapata.
A kadétfiúk mezőnye szintén keleti, illetve nyugati csoportban küzd; 8-8 csapat mérheti össze a tudását. Keleten tíz, nyugaton kilenc mérkőzésnek kell még lezajlania a biztos továbbjutó pozíciókért. Nagyon kiegyenlített az állás mindenhol. Keleten a Vasas Akadémia áll az élen kilenc győzelemmel és három vereséggel, ám ugyanezzel a mérleggel ott a nyakán a Kiss Lenke KS. Reális esély van rá, hogy a jelenleg harmadik helyen álló Debreceni KA meg tudja szorongatni őket. Jelenleg kettővel kevesebb meccset játszott, mint az éllovasok, viszont ugyanannyi vereséggel rendelkezik. Szóval, ha a tabella tetejére szeretnének érni, akkor minden mérkőzésüket meg kell nyerni. Nyugaton vélhetően a jelenlegi első kettő közül kerül ki az alapszakasz végső győztese. A Szombathelyi SI vezet 11 győzelemmel és 1 vereséggel. Ugyanilyen mérleggel rendelkezik az Alba Fehérvár is. Első egymás elleni mérkőzésükön három ponttal tudott győzni a Szombathely otthon, azonban hátravan még a visszavágó Székesfehérváron, úgyhogy bármi megtörténhet. A hátralévő párharcokra januárban kerül sor. A leány juniorok mezőnyét két kiemelt és további hat regionális csoportra osztották az alapszakaszra. Az A kiemelt csoportot a Vasas Akadémia nyerte meg nyolc győzelemmel és két vereséggel. A B-t pedig a Csata DSE hibátlanul, tíz diadallal. A regionális csoportok győztesei: Zalaegerszegi KTE, Nyíregyházi Kosársuli, Török Flóris-Törekvés SE, Vasas Akadémia. A junior-fiúbajnokság mezőnye is keleti és nyugati csoportban szerepelt, 8-8 csapattal. Keleten az Alba Fehérvár végzett az első helyen, 12 győzelemmel, 2 vereséggel. Mögötte a Vasas Akadémia és a Falco. Keleten a Nyíregyházi Sportcentrum magabiztosan, úgyszintén 12 megnyert, illetve 2 elvesztett mérkőzéssel tudott a tabella élén végezni. Második lett a Debreceni KA, harmadik pedig a Budapesti Honvéd.
A Csata DSE tavalyi bajnok csapata Sopronban.
A Csata DSE tavalyi bajnok csapata Sopronban.
Kétség sem férhet hozzá, hogy a lányok abszolút győztese a Csata DSE lett, hiszen 26 mérkőzéséből, 26-ot sikerült megnyernie, így mindegyik korosztályban veretlenül végzett az élen. Tursics Krisztián, az NB I-es csapat vezetőedzője nyilatkozott utánpótlás alakulataik teljesítményéről, sikerük kulcsáról és jövő évi céljaikról: „Egységes képzési rend szerint dolgozunk. Mindenki ugyanazt tanulja. Vannak átfedések a csapatok között, sokan kapnak játéklehetőséget az NB I-es alakulatunkban is. Rengeteget dolgozunk. Tudni kell, hogy egy csarnokban edzünk. Egymás után vannak az edzések, ezáltal mindenki lát mindenkit. Nagyon fontos, hogy az összes játékosunk ugyanazt tanulja. Saját filozófia szerint alakítjuk a taktikánkat, amely eredményesnek bizonyul. Szeretnénk valamennyi döntőt megnyerni a rájátszásban. Az egész egyesület alapvető célja a válogatottba való meghívás. Azt gondolom, hogy tíz feletti létszámmal lehetünk jelen az utánpótlás-válogatottakban. Ha ezt a létszámot meg tudjuk tartani, elégedettek lehetünk magunkkal. De kitűztük magunknak az NB I A csoportba való feljutást is.” A fiúk abszolút győztese – szinte teljes bizonyossággal – a Vasas Akadémia lesz. A serdülők főtáblájának B csoportját az első fordulóban simán nyerte meg, míg jelenleg a kadet keleti főcsoportot is vezeti, egyelőre nem 100 százalékosan, hiszen két párharc még hátravan. A juniorok között másodikak lettek a nyugati főcsoportban. A Vasas Akadémia 32 összecsapásából, 23-at tudott megnyerni. Mészáros Zalán, 110-szeres magyar válogatott, a Vasas Akadémia férfiszakosztályának igazgatója nyilatkozott utánpótlás csapataik eddigi teljesítményéről és jövő évi céljairól: „A 2004-es alakulatunk megnyerte a csoportját, de a harminckettes főtáblára felkerült a 2005-ös csapatunk is, ami a fiúk mezőnyében nagyon ritka. Büszkék vagyunk rájuk is! Tulajdonképpen egyik korcsoportban sem mondható igazán meglepőnek a jó szereplésünk. Tudtuk, hogy minden évfolyamunk a legjobbak között van. Magunknak alapvetően azt fogalmaztuk meg, hogy – a tavalyihoz hasonlóan – idén is minden korosztállyal szeretnénk a nyolcas döntőbe jutni, ahol aztán bármi megtörténhet, de az biztos, hogy minden csapatunknak reális esélye van érmes helyezést elérni. Az Akadémiánk elsődleges célja mégsem ez, hanem, hogy a lehetőség szerint minél több játékost adjunk az U16-os és 18-as válogatottakba. Ennek érdekében rengeteget dolgozunk mind a csapataink, mind az egyének fejlődéséért. Természetesen sosem lehetünk elégedettek, mert hosszú távon még ennél is többet és jobban kell dolgoznunk a kiválasztástól az akadémiai képzésen át egészen felnőtt korig, hogy a többi élklubbal egyetemben minél több, nemzetközileg is piacképes játékost neveljünk.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.