UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-12-27 19:43

Újabb csodák a páston

Ismét remekeltek az utánpótláskorú vívók a hazai és a nemzetközi küzdőtéren egyaránt. 2017-ben három Európa- és egy világbajnoki címet szereztek, Pusztai Liza (16) ráadásul egyéniben bronzérmet nyert a felnőtt Eb-n. Amellett parádéztak a felnőtt országos bajnokságon is: a nők mezőnyében például valamennyi fegyvernemben 19 éven aluli versenyző nyert.

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Tizenhat dobogós helyezést, köztük négy aranyérmet szereztek a fiatalok a tavaszi világversenyeken. Erről szólt 2017 az utánpótláskorú vívóinknak. Amellett már a felnőttek között is értek el kisebb-nagyobb sikereket. Az elsőségeket kivétel nélkül a kadétkorú versenyzők szerezték, közülük is a sor elejére kívánkozik Pusztai Liza. A még jövőre is ebbe a korosztályba tartozó, 16 éves kardozó a fiatalabbak mezőnyében megnyerte a „történelmi” módon azonos helyszínen, a bulgáriai Plovdivban rendezett Európa- és világbajnokságot is (az Eb-n egyben címet védett).

Pusztai Liza a magasban! A 16 éves versenyző a kadétek, a juniorok és a felnőttek között is éremmel tért haza az Európa-bajnokságról Forrás: Facebook
Pusztai Liza a magasban! A 16 éves versenyző a kadétek, a juniorok és a felnőttek között is éremmel tért haza az Európa-bajnokságról Forrás: Facebook
De a BVSC-Zugló nagy ígérete a juniorok mezőnyében is helytállt (mi az, hogy!): Eb-ezüst és vb-bronz fűződik a nevéhez, miközben még a kadétcsapattal is begyűjtött egy második helyet. S azzal még mindig nem volt vége Liza menetelésének: a felnőtt Európa-bajnokságon egyéniben – persze hatalmas meglepetésre – a harmadik helyen végzett, s ezzel minden idők legfiatalabb magyar érmese lett a vívóvilágversenyeken. De ne feledkezzünk meg a többi sikeremberről sem, hiszen a korosztályos kontinensbajnokságon a kadétek között a Baaken Mátyás, Fröhlich Bálint, Kaiser Balázs, Milassin Mór összetételű kardcsapat, valamint a Gnám Tamara, Kazár Dóra, Muhari Eszter, Petri Renáta alkotta párbajtőrcsapat is győzött. Kiemelkedő eseményként a junior férfi párbajtőrözők szépen búcsúztak az utánpótlásévektől: Siklósi Gergely a neki felejthető Európa-bajnokság után a világbajnokságon bronzérmes lett egyéniben. Az idén Tapolcáról a Honvédba igazolt versenyző a vb-t megelőzően az Eb-n Andrásfi Tibor, Esztergályos Patrik és Koch Máté oldalán csapatban harmadik lett. A világversenyek mellett nem elhanyagolhatóak a felnőtt országos bajnokság történései sem, amelyen a nők mezőnyében valamennyi számot utánpótláskorú versenyző nyerte: párbajtőrben Dékány Kinga (16), tőrben Pásztor Flóra (19), kardban Pusztai Liza (16). A párbajtőrözők között ráadásul a négy között kizárólag U19-es versenyző szerepel, a mindössze 15 esztendős Büki Lili pedig legyőzte az aktuális olimpiai bajnokot, Szász-Kovács Emesét. Az esztendő sikerei kapcsán feltétlenül meg kell említenünk a sportági szövetség népszerűsítő akcióit is, melyek közül kiemelendő a több mint kétszáz indulóval részvételével rendezett sulivívóverseny, vagy a Nemzeti Múzeum lépcsőin megtartott Vívás Világnapja, amelyen ötszáz – zömmel utánpótláskorú – pengeforgató ragadott fegyvert. Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.