UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2017-12-29 09:53

Trónkövetelők a lőállásban

A sportlövők közül két utolsó éves junior, Péni István és Major Veronika hívta fel magára a figyelmet az elmúlt évben. Nem véletlen tehát, hogy őket választották az év sportlövőinek is. Kiemelkedő tehetségüknek köszönhető, hogy már fiatalon maguk mögé utasították a felnőttmezőnyt, ugyanakkor világszerte megfigyelhető tendencia a sportág fiatalodása. A szakemberek szerint az utánpótláskorúak közül kiöregedő Péni és Major mögött már trónkövetelők sorakoznak.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Nem mondható szokványosnak évértékelést október végével kezdeni, ám a sportlövők esetében idén mindenképpen indokolt. Ráadásul felnőttviadalon született kiugró eredmény, igaz, juniorkorú versenyző révén. A 20 esztendős, ifjúsági olimpiai, valamint junior-világbajnok Péni István korosztályos világcsúcsbeállítással nyert világkupadöntőt Indiában, a légpuska 10 m számban, s ezzel a felnőtt-világranglista első helyére lőtte magát. Az UTE sportolója maga is „álomszerűnek” minősítette az év végét, zökkenőmentessé téve az új évre eső korosztályváltást. De haladjunk csak sorjában, hiszen az utánpótlás-versenyeken is igen szép eredmények születtek idén. Márciusban Mariborban rendeztek Európa-bajnokságot, ahol a 20 esztendős Major Veronika az első számban, a junior légpisztolyosok versenyében aranyérmes lett. Aztán gyorsan szerzett hozzá még két elsőséget, s így a kontinensviadal legeredményesebb versenyzője lett. A férfi puskás csapat juniorvilágcsúccsal lett aranyérmes, Péni István pedig bronzérmes az egyéni versenyben. A futócéllövők 40 vegyes számában a fiúk és a leányok egyaránt harmadikok lettek. A mérleg tehát 4 arany és 5 bronz. Győrik Csaba felnőttkapitány érthető módon, elégedetten értékelt a kontinensviadal után: „Kivétel nélkül kitettek magukért a versenyzőink. Az elvégzett munkáért és a kreatív felfogásért mindenki dicséretet érdemel. Most mégis inkább az edzőkre hívnám fel a figyelmet, látható volt ugyanis a fiatalokon, milyen kiválóan készítették fel őket. Ha valakit ki kell emelnem, az mindenképpen Major Veronika és természetesen a mestere, Keczeli Zoltán.”

A trónkövetelők Eszéken maguk mögé utasították az európai fiatalokat Forrás: hunshooting.hu
A trónkövetelők Eszéken maguk mögé utasították az európai fiatalokat Forrás: hunshooting.hu
Június végén, Németországban gyűltek össze a világ legjobb fiatal sportlövői. S bár egyéni érmet nem sikerült nyernünk, a női légpisztolyos és a férfi 50 méteres, 3 testhelyzetű összetett versenyben egyaránt a magyar csapat győzött. Bakuban a felnőtt Európa-bajnokságon már a fiataloknak is jobban kijött a lépés. Sőt, a legfontosabb korosztályos eredmény is megszületett. A jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára kvótát szerzett a 17 éves Pekler Zalán. A komáromi lövész egyéniben egy aranyat és egy ezüstöt is szerzett a kvalifikációs hely mellé a felnőtt-kontinensviadalon, a fiataloknak párhuzamosan megrendezett juniorversengésben. A 60 lövéses fekvő számban 250,6-os junior világcsúccsal vívta ki az elsőséget. A viadal után honlapunknak nyilatkozó Sinka László főtitkár szerint a klubokban folyó igen magas színvonalú szakmai munka eredménye, hogy a fiatalok évről évre jobban helytállnak a nemzetközi színtéren is. A szakvezető szerint ezt segíti a megnövekedett állami támogatások célirányos felhasználása. „Nagyon sikeres évet zártak a fiatalok, s talán furcsa, hogy az Eb-hez képest éremszegény korosztályos világbajnokságot említem a legkedvesebb emlékemként, de a csapat két aranyérme a válogatottunk erősségét bizonyítja. Hogy mi lesz jövőre, az most az igazi nagy kérdés, hiszen Péni István és Major Veronika nagy űrt hagy maga után. Vannak tehetséges jelöltek a helyükre, de nekik még idő kell ahhoz, hogy hasonlóan sikeresek lehessenek” – értékelte az évet Joó Éva, a szövetség utánpótlás-koordinátora. Bár korábban mindig úgy tartották, hogy a sportlövészetben igen fontos az érettség, a többség idősebb korában érte el legjobb eredményeit, ez a tendencia most megfordulni látszik. És nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi mezőnyben is egyre több tízen-huszonéves robban nagy eredményekkel a felnőttmezőnybe. S még ha el is fogadjuk azt a tényt, hogy Péni István és Major Veronika kiugróan nagy tehetség, azért az sokat elárul a fiatalok helyzetéről, hogy idén ők lettek az év sportlövői hazánkban. Természetesen a felnőtteket is ide számítva. A Péni és Major helyébe lépők talán még nem olyan erősek, mint elődeik, azért értük sem kell aggódni. A Pekler Zalán, Gáspár Lalita, Horváth Lea, Hurai Viktória összeállítású magyar válogatott októberben megnyerte az Európai Ifjúsági Liga döntőjét Eszéken. Egyértelműen jelezve: készek a staféta átvételére. A következő idény Győrben, a hazai rendezésű Európa-bajnoksággal indul. Nem is kívánhatnánk jobb helyszínt a magyar fiataloknak arra, hogy a nemzetközi színtéren is átvegyék azt a bizonyos stafétát. Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.