UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2017-12-30 19:02

Bronzos helytállás

A sportág hagyományos igényét, azaz a legjobb négy közé jutást négyből három korosztályos válogatott is teljesítette a nyári világversenyeken, ráadásul az ifjúsági fiúk és leányok érmet is szereztek. A 2016/17-es bajnoki év a fiúk mezőnyében a KSI-nek, a lányok között a Szentesnek sikerült a legjobban.

Bruckner Vince −utanpotlassport.hu A magyar vízilabdasport rendre nagy célokkal vág az évnek, s nincs ez másképpen az utánpótlásban sem. A sportág klasszikus értékrendje szerint a világversenyeken a négy közé jutás mindig alapvető igény a csapatainkkal szemben.

Az U17-es fiúválogatott bronzéremmel zárta a máltai Eb-t Forrás: MVLSZ
Az U17-es fiúválogatott bronzéremmel zárta a máltai Eb-t Forrás: MVLSZ
A fiataloknak bőven volt tennivalójuk, hiszen a korosztályos válogatottak négy világeseményen vettek részt. Négyből három együttes sikerrel vette az akadályt, sőt a fiú és leány ifjúsági válogatott játékosai a dobogóra is felállhattak, Európa-bajnoki bronzérmet szereztek. A fiúk szeptemberben, Máltán szerepeltek az Eb-n, és Horváth János irányításával az elődöntőig magabiztosan meneteltek. A finálé kapujában aztán emlékezetes meccsen vereséget szenvedtek a spanyoloktól, így maradt a bronzcsata, mégpedig a horvátok ellen. A csapat ott ismét megtalálta korábbi győztes formáját, és megszerezte a harmadik helyet. A Faragó Tamás vezette leánycsapat is hasonló sikert ért el, a hollandok ellen a döntőbe jutásért súlyos vereséget szenvedett társaság javítani tudott a harmadik helyért játszott találkozón, s a görögöket legyőzve bronzérmes lett. Dicséretes továbbá a férfi juniorválogatottnak az augusztusi belgrádi világbajnokságon elért negyedik helye is. A roppant kiegyensúlyozott mezőnyben úgy csúszott le a dobogóról a Horkai György vezette csapat, hogy az elődöntőben a horvátokkal, a bronzmeccsen pedig a házigazda szerbekkel játszott végletekig kiélezett találkozót. Pedig előtte kifejezetten jó formában pólózott az utolsó korosztályos eseményén szereplő társaság, például legyőzte az olaszokat 7–2-re. A női juniorok görögországi vébéje sikerült a legkevésbé, a hatodik helyig több nagy pofonba is beleszaladt az együttes. Igaz, a többi gárdához képest ez a korosztályos válogatott sokkal több fiatal, rutintalan játékossal utazott el az eseményre, ezért inkább a következő évek eseményein lehet belőle erős a csapat. A 2016/17-es idény utánpótlás-bajnokságában a fiúk között a KSI SE, a lányok mezőnyében a Szentes dominált, egy sorozatot leszámítva mindhárom korosztályt megnyerte. A serdülők között „hibázott” mindkét klub, az UVSE-vel, illetve a BVSC-Zuglóval szemben. Egyéb korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.