UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-12-30 16:04

Zsófi Schladmingban

A 15 éves snowboardkrosszos, Vincze Zsófia nemrégiben élete első juniorversenyén vett részt, amelyet remek eredménnyel zárt. A tehetséges leány jelenleg – Gyarmati Panka snowboardos, a havas sportok első magyar világkupagyőztese nyomdokain – az ausztriai télisport tagozatos iskolában koptatja a padot és a hódeszkát, ahol az osztrák utánpótlás java is. Nagyratörő tervei vannak, és a családja maximálisan támogatja.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.hu Zsófit mindig is ámulatba ejtették a televíziós snowboard-közvetítések, hiszen rendkívül látványos, s nem utolsó sorban roppant technikás sportág került a szeme elé. Az édesanyja, Ildikó síoktató, így Zsófi kicsiként is szinte minden idejét havon töltötte. Már hétévesen kacérkodott a snowboarddal, ám kilencéves koráig várt a hódeszka felcsatolásával, de onnan kezdve a snowboard szerelmese. Másfél éve űzi versenyszerűen. – Nem az volt a célunk, hogy sportoló legyen, csupán annyi, hogy mozogjon, és levegőn legyen. Ugyanakkor nem a snowboardot képzeltem el neki, de ha ezt választotta, mellette állok, és minden elképzelését támogatom, ahogy tudom – mondja az édesanya.

Vincze Zsófia vágya, hogy eredményeit látva egyre több fiatal kezdjen snowboardozni
Vincze Zsófia vágya, hogy eredményeit látva egyre több fiatal kezdjen snowboardozni
A most 15 éves snowboardos 2016-ban nevezett a diákbajnokságra, és a szövetség– annak köszönhetően, hogy a legjobb lett korosztályában – meghívta a márciusi országos bajnokságra, április elején pedig már a magyar válogatottal edzett heti háromszor Bekényi Ádám szövetségi kapitány vezényletével. Az eredetileg októberi szezonkezdés váratott magára, ugyanis a leány bokaszalag-szakadást szenvedett. Szerencsére, hamar felépült, így 2017 január elején az utánpótláscsapat tagjaként rookie, azaz újonc kategóriájú nemzetközi versenyeken vett részt. Csehországban két borderkrossz-viadalon indult, ahol 4. és 6., majd pedig 6. és 9. lett, és ez beillett tapasztalatszerzésnek. Az idei szezontól junior FIS-versenyeken próbál szerencsét, eddig egy junior-viadalon adott számot a tudásáról, az ausztriai Pitztalban december elején. Az első napon a 37., míg a második napon húsz helyezést javítva a 17. helyen végzett a 42 fős mezőnyben. – Nagyon jónak mondható az eredmény, hiszen a legfiatalabbak egyike voltam az Európa-kupában szereplő húsz éves, tapasztaltabb versenyzőkkel tűzdelt mezőnyben. Annyi volt mindössze a célom, hogy ne legyek utolsó, és végig tudjak menni a pályán, amely elsőre picit ijesztő volt az ugratóival, továbbá szerezzek valamennyi FIS-pontot. Ehhez képest a második napi tizenhetedik hellyel huszonkét pontot is gyűjtöttem – idézte fel a történteket Zsófi.

Snowboardkrossz: a snowboardnak az a versenyszáma, melyben 4-6 versenyző csúszik le döntött kanyarokkal, ugratókkal tarkított, egyéb elemekkel nehezített pályán. Aki a leggyorsabban leér, az nyer. A legtechnikásabbnak a rajt mondható, és az esés nélküli futam sem garantált.

A tinédzser másfajta sikert is magáénak tudhat: szeptemberben felvételt nyert a schladmingi télisport tagozatos iskolába, a Skihandelsschuléba, amely a két speciális oktatási intézmény egyike Ausztriában, ahonnan az osztrák északi- és alpesisí-, valamint a snowboard-utánpótlás java része kikerül. Elvégezte Gyarmati Panka, a legjobb hazai snowboardos is, mi több, jelenleg Csillag Dávid, a 20 éves válogatott snowboardkrosszos és Fricz Botond, a 16 esztendős  freestyle-os is oda jár, így három magyar képviseli hazánkat az intézményben. Azért is olyan népszerű a magyar hódeszkások körében, mert – ahogyan Zsófiáék mondják – ennél jobb körülményeket Magyarországon nehéz lenne találni. Könnyebbség, hogy nem kell iskolai kikérőket fogalmaznia a szülőknek és egyesületeknek, valamint a gyerekeknek órákat utazniuk. Az úgynevezett száraz időszakban iskola után háromórás edzések várnak a fiatalokra, viszont télen már a délelőtti programba ékelődik a szabadtéri tréning, és csak ebéd után kezdődik a tanítás, kötelező, nap végi tanulószobával. Februárban abszolút nincs oktatás, csupán az edzésekre kell koncentrálni. Cserében viszont már augusztusban elkezdődik a tanév. – A hangulat és a miliő páratlan, örülök, hogy ide járhatok, mert nagyban megkönnyíti az iskola mellett az élsport gyakorlását. Ha hétvégente edzenék, ahogy idehaza lenne rá lehetőség, az nem lenne elég. Ezen kívül a snowboardkrossz annyira speciális ágazat, hogy nem egyszerű módot találni az edzésekre – teszi hozzá a 15 éves hódeszkás, aki remekül boldogul különböző nemzetiségű diáktársaival, ugyanis fiatal kora ellenére németből felsőfokú nyelvvizsgája van, de az angolja is kimagasló szinten van, és hogy fokozzuk: még spanyolul is tud. Egészen húsz éves koráig, azaz érettségiig koptatja Schladmingban az iskolapadot illetve a hódeszkát, ugyanis amiatt, hogy sokat vannak havon, az iskolai oktatás időszaka hosszabbodik. Ezt cseppet sem bánja. További célja, hogy minél rangosabb viadalokon tegye le a névjegyét. – Ez a szezon még a borderkrosszal való ismerkedésről szól, mert az elemeket borzasztó sokat kell gyakorolni, és a snowboardban egyébként is nagyon fontos, hogy minél több tapasztalat legyen mögöttünk. Legközelebb februárban Franciaországban rendeznek ISF-viadalt a legfiatalabbaknak, amelyen első alkalommal indulhatnak snowboardosok, így én is. Később szeretnék világkupán, EYOF-on és junior világversenyeken indulni – ismertette terveit Zsófia. Egyéb korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.