UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-12-31 12:57

Három ötödik hely

A két ünnep között négy röplabda-utánpótlásválogatott lépett pályára Győrben, Mariborban, és Zlínben. A leányok U17-es és U18-as, míg a fiúk U18-as és U19-es vetélytársakkal szálltak harcba, MEVZA-tornákon. Az első helyet ugyan egyikük sem hozta el, de tapasztalatokat és kisebb-nagyobb sikereket igen. Ami igencsak jól jöhet a közelgő Európa-bajnoki selejtezők során.

Zsámboki Titusz – utanpotlassport.hu Az év végére összpontosultak a hagyományos MEVZA-tornák a röplabdában. Hogy a sportágban kevésbé járatos olvasóknak is tiszta legyen a kép, maga a MEVZA (Middle European Volleyball Zonal Assisiation) a közép-európai térség regionális röplabdaszervezete, amely hagyományos versenyrendszert épített fel az utánpótlásban. Az U17-es lányok döcögősen kezdték a tornát Izrael ellen, 25–22-re alulmaradtak az első szettben. A folytatás már egyértelműen jobb volt, és ez az eredményben is megmutatkozott, 25–19, valamint 25–20-ra nyertük a folytatást, és azzal meglett a lányok első győzelme. Vecsey Fanni tizenegy pontot szerzett. Azután jöttek a horvátok, és a vége 3–0-s vereség lett. A szlovén együttes ellen, amely a horvátokat megverte, nem néztünk könnyű mérkőzés elé. A lányok azonban nem foglalkoztak a papírformával, és két játszma után a lényegi kérdésre választ kaptunk, sikerült legyőznünk őket, már csak az volt a kérdés hogyan. Végül 2–1-re nyertünk, viszont így, hogy a 3–0-s győzelem nem jött össze, biztossá vált, hogy az elődöntő sem. A szlovének legyőzése önmagában is remek teljesítmény. Az osztrákok, majd az izraeliek ellen sima 3–0 jött össze, utóbbin Vecsey Fanni tizenhárom pontig jutott. Azzal lett meg az ötödik hely. Az U18-as lányok már kevésbé örülhettek. Rémálom volt a rajt, előbb Csehország majd, Szlovénia gázolt át rajtunk (3–0), és még csak azt sem mondhatjuk el, hogy szoros játszmákban. A szlovákok ellen ismét jött a sima vereség, de a második menetben csak 26–24-re maradtunk alul. Mi több, a horvátok ellen már játszmagyőzelem is összejött, de 1–3  lett a vége. A végére mégis jutott sikerélmény, hiszen az ötödik helyért vívott harcban Ausztria válogatottját múltuk felül 25–13; 25–16, 25–20-ra. Így itt is ötödikek lettünk.

Hajrá magyarok! Forrás: hunvolley.hu
Hajrá magyarok! Forrás: hunvolley.hu
Az U18-as fiúknak sem sikerült a kezdés, a csehekkel csak az utolsó játszmában tudunk lépést tartani (0–3). Az osztrákok ellen egyértelműen látszott, hogy van keresni valónk, sőt… Ha nehezen is, de 25–23-ra hoztuk az első játszmát, de fordítottak az osztrákok, míg a harmadik játszmában már nem volt közünk a mérkőzéshez: 25–13-ra nyerték a szomszédok. Pedig sokkal több volt a meccsben. A mieink közül Iván Bence tizenhárom pontig jutott, az osztrákok legeredményesebbje tizenöt ponttal Ochaya lett. Izraellel játszhattunk az elődöntőbe jutásért, de újra elkövettük azt a hibát, amelyet az osztrákok ellen is, két játszma megnyerését követően. Ugyanis 2–0-ról 3–2-re fordított Izrael. Sovány vigasz, hogy Flachner Dániel egészen kiemelkedő huszonkét pontot gyűjtött össze, míg az ellenfél legeredményesebbje Asaf volt, tizennyolccal. Azért a záró összecsapás a fiúknak is jól sikerült, az első szettet csúnyán buktuk ugyan, de úgy látszik, a csapat szereti, ha van kihívás a mérkőzésben, mert aztán három egész sima játszmában, Flachner tizenöt pontjával győztük le Horvátország fiataljait, ami újabb ötödik helyet eredményezett. Az U19-es fiúválogatott jó reményekkel nézhetett a torna elé, és annak megfelelően nyert is a szlovákok ellen. Habár az elején nem úgy tűnt, hogy meglesz, mert a 25–12-es szlovák játszmagyőzelem után Tomanóczy Tibor és a szurkolók ereiben is meghűlhetett a vér, de a srácoknak helyén volt a szívük. Igen küzdelmes játszmák jöttek, de 25–23-ra, és 28–26-ra hoztuk, így pedig 2–1-re győztünk. Hanem aztán a folytatás már nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Izrael 2–1-re, majd a házigazda, szlovén csapat is annyira győzött le, bár végig szoros mérkőzést játszottunk (az első játszmát 25–19-re nyertük, de hazaiak végül megmutatták, ki az úr a háznál, és 25–21-re hozták a következő két szettet), azzal pedig  pedig biztossá vált, hogy – ők sem jutnak az elődöntőbe... A horvátok ellen már a jobbik arcunkat mutattuk. Magabiztos, 25–16-os játszmagyőzelemmel kezdtünk, majd egyenlítettek, de aztán nem volt kérdés ki a jobb, és 25–22-re, valamint 25–14-re hoztuk a következő szetteket, és nyertünk 3–1-re. Szusszanni is alig volt idejük a srácoknak, és már mehettek is vissza, a pályára, a szlovákok ellen játszani. Kezdetben a fáradtság apró jeleit sem mutatta a csapat, nyertünk is az első játszmában. Majd egyenlítettek a szlovákok, de aztán újra átvettük a vezetést, az utolsó két játszmában viszont már érződött a fáradtság. A szlovákok 3–2-re nyertek. Végül így itt is csak a hatodik hely jött össze, de vélhetően ez még bőven nem a maximuma a csapatnak. Egyéb korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.