UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-01-02 14:10

Piros Zsombor nagy skalpja

Piros Zsombor az új-kaledóniai ATP Challenger-versenyen eddigi karrierje legnagyobb skalpját szerezte meg. A világranglista 631. helyén álló 18 éves magyar teniszező két mérkőzéslabdát hárítva 3:6, 7:5, 6:1-re verte az 56. helyen rangsorolt, párosban korábban Roland Garrost nyert, 36 éves Julien Benneteau-t. A magyar Davis-kupa csapat kapitányát, Köves Gábort is meglepte a magyar játékos bravúrja.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Szebben nem kezdhette volna az újesztendőt és felnőtt pályafutásának első évét Piros Zsombor, mint a világranglista 56. helyezett francia Julien Benneteau legyőzésével  (3:6, 7:5, 6:1). Az MTK Budapest 18 éves teniszezője, az új-kaledóniai, 75 ezer dolláros Challenger tornán karrierje eddigi legnagyobb skalpját szerezte, az első top 100-as játékos legyőzésével. Az ATP-világranglista pillanatnyilag 631. helyén álló magyar játékosnak erre persze eddig nem is nagyon lett volna esélye, de most a szerencse is mellé állt, hogy Benneteau a nouméai challenger tornát választotta, s így egymással szembe kerülhettek.

Piros Zsombor első nagy skalpját szerezte Új-Kaledóniában Forrás: Michel Paul photoaction
Piros Zsombor első nagy skalpját szerezte Új-Kaledóniában Forrás: Michel Paul photoaction
Zsombor már azzal is sikert ért el, hogy a főtáblára küzdötte magát, két francia ellenfele legyőzésével. Ráadásul a második találkozón két meccslabdát is hárított a nála 231 hellyel jobban rangsorolt Eliot Benchetrit ellen, akit végül 4:6, 7:6, 6:3-ra vert, közel 2 óra 30 perces hatalmas küzdelemben. Arra azonban nagyon kevesen számítottak, hogy a tornán ennél tovább juthat, hiszen főtáblás első ellenfele, a 36 éves francia, korábban párosban Roland Garrost nyert, s egyéniben is volt negyeddöntős Párizsban. A mérkőzés egyébként a papírformához híven alakult – az elején. Benneteau 6:3-ra nyerte az első szettet, és már mérkőzéslabdája is volt Piros ellen, kettő is, amikor a magyar teniszező minden erejét beleadva hárította azokat. Sőt, végül a szettet 7:5-re megnyerve, a játszmaarányt 1−1-re javította. Következett a mindent eldöntő, harmadik szett. Benneteau szinte teljesen eltűnt a pályáról, a magyar fiatal pedig kihasználta élete nagy lehetőségét. Láthatóan megjött az önbizalma, amelynek 4:1-es, 40:30-as vezetésekor magabiztos ásszal adta jelét, s pár perccel később már be is fejezte a mérkőzést. 1 óra 55 percnyi játékidőre volt szüksége karrierje eddigi legnagyobb győzelméhez. A találkozó eredetileg remek felkészülésnek ígérkezett az Australian Open hamarosan kezdődő selejtezőjére, ahová juniorbajnokként kapott szabadkártyát. Végül sokkal több lett egyszerű tapasztalatszerzésnél. A találkozó után megkerestük Köves Gábor Davis-kupa kapitányt, hogy értékelje játékosa meglepetésgyőzelmét: − Sajnos, nem láttam élőben, így csak az eredményről tudok véleményt mondani. Benneteau legyőzése már önmagában is hatalmas fegyvertény, és nagyon örülök neki. Elutazása előtt beszélgettünk a terveiről, s mivel az utóbbi időben elsősorban a fizikai felkészítést helyeztük előtérbe, nem számítottam ilyen nagyszerű eredményre. Persze, azt is hozzá kell tenni, hogy szezon elején vagyunk, ilyenkor gyakoriak a meglepetések. Zsombor esetében azonban ki kell emelni, hogy a főtáblára nagyszerű mérkőzéseket játszva került fel. Különösen az utolsó mérkőzésén, ahol két meccslabdát is hárított. Ráadásul  Benneteau ellen is hasonló dolog történt, ami engem különösen nagy örömmel tölt el, azt mutatja,  fejben nagyon egyben van. A teniszben ez különösen fontos. Talán minden másnál fontosabb! Gratulálok Zsombornak, ez a győzelem nagy lendületet adhat a karrierjének, a felnőttkorba átlépve különösen. A Davis-kupa csapat kapitányát ezek után természetesen arról kérdeztük, hogy a Belgium elleni, februárban esedékes találkozón számít-e a fiatal játékosra? A válasz ugyanolyan egyértelmű volt, mint korábban. Természetesen igen.  Benneteau legyőzése semmit sem változtatott azon a bizalmon, amelyet a kapitány eddig is táplált Zsomborral kapcsolatban. Bár kétségtelen: a mostani győzelem megerősítést jelent a szakembernek. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.