UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-01-04 13:11

Új év, új stratégia

2018-ban új stratégia szerint versenyeztetik az utánpótláskorú magyar kajak-kenusokat. A hosszabb távú eredmények érdekében a fiatalok szerepeltetésében nem az eredményesség lesz a legfontosabb. A korosztályos világversenyeken 2017-ben, 141 érmet szerzett sportág képviselői ennek ellenére az új esztendőben sem lesznek adósak az aranyérmekkel.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A nagyszerű évet zárt kajak-kenu utánpótlás az újnak is hasonló optimizmussal vághat. Az idén is sűrűnek ígérkező versenynaptár kezelését az októberi ifjúsági olimpia tovább nehezíti, ezért a korosztályos világversenyeken tavaly 141 érmet szerzett sportág hazai szakvezetése úgy döntött, módosít az eddig megszokott stratégiáján. Az eredményesség és a széles bázis kedvez neki, és az új esztendőben bátran nyúlhat a második vonalhoz is.

Gazsó Alida Dóra ifjúsági világbajnoki címet nyert, mégsem lehet biztos a duplázásban Forrás: kajakkenusport.hu
Gazsó Alida Dóra ifjúsági világbajnoki címet nyert, mégsem lehet biztos a duplázásban Forrás: kajakkenusport.hu
Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint a tavalyi versenyszezon tapasztalataiból vonták le azt a következtetést, hogy könnyíteni kell a legjobb versenyzők programján: − Az eredményesség szempontjából talán rosszabb lesz az új esztendő, hosszútávon azonban mindenképpen a sportág érdekeit szolgálják a változtatások, megéri tehát ez a kis áldozat. Az már biztos, hogy a korosztályos Európa-bajnokságon a második vonalat indítjuk. A lehető legtöbb versenyzőnek szeretnénk esélyt adni, s ezzel a lehető legtöbb fiatalt bent tartani a rendszerben, s tovább szélesíteni a bázisunkat. A válogatottság a legnagyobb motivációs erő a gyerekeknek, és azzal élnünk kell. Ugyanakkor tavaly azt is láttuk, hogy az idősebb, kiemelkedően jó versenyzők vállán néha túl sok a teher.  Akik a korosztályos világbajnokság után a felnőttön is elindultak, bizony már elég fáradtak voltak. Alaposan átbeszéltük a problémát Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal, és úgy döntöttünk, hogy a huszonhárom éven aluliak versenyeiben idén nem indulnak azok, akik a felnőtt-világbajnokságon olimpiai számban vagy az Eb-ken, vb-ken csapathajóban kaphatnak helyet. Ezzel a döntéssel kettős célunk volt, lehetőséget adni az ifjúsági versenyzőknek az idősebbek közötti tapasztalatszerzésre, ugyanakkor megkönnyíteni a felnőtt kor küszöbére érők amúgy sem könnyű helyzetét. Örömmel nyugtázza, hogy a sportág vezetői egyetértettek: a pillanatnyi eredményesség helyett az utánpótlás-nevelés hosszútávú érdekei a legfontosabbak. Éppen ezért a jövő évi esélyekkel kapcsolatban is csak annyit tudott mondani, törekszenek a 2017-es remek eredmények megismétlésére, de ígérni semmit sem lehet. S még ha a tavalyi érmesek idén is egyértelműen az esélyesek között szerepelnek, a tavaly megszerzett világbajnoki címeket nem lehet gondolkodás nélkül áttenni a 2018-as tervekbe is. A szezont az ifjúsági olimpiára készülő fiatalok kezdik, akik decemberben már részt vettek testre szabott edzőtáborokban, hiszen a fiatalok ötkarikás játékán a szlalomos szakág rejtelmeiben ugyanolyan jártasnak kell lenniük, mint a gyorsaságiban, ami különleges felkészítést igényel. Januárban és februárban újabb közös gyakorlások során dől el, kik utazhatnak a tavaszi olaszországi táborozásra. Dónusz Éva ott már tökéletesen felkészült, végleges csapattal szeretné a felkészülést befejezni. A kvalifikációs versenyre ugyanis áprilisban Barcelonában kerül sor, ami a kajakosoknak igencsak korai időpont. Ez azonban nemcsak a magyar csapatnak, de az egész mezőnynek nagy kihívást jelent. Egyéb korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.