UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-01-10 13:02

Győztes visszatérés

Megnyerte első mérkőzését az Australian Open selejtezőjében Piros Zsombor a tavalyi juniorbajnok. A 18 éves magyar teniszező az argentin Facundo Bagnis legyőzésével lépett tovább a második körbe, ahol az amerikai Björn Fratangelo lesz az ellenfele. A főtáblára kerüléshez összesen három mérkőzést kell nyerni. A Davis Kupa-csapat kapitánya, Köves Gábor szerint Piros Zsombor ismét nagyot küzdött, s bizonyította, hogy óriási szíve van.

gy. sz. cs. – utanpotlassport.huGyőzelemmel tért vissza juniorkarrierje legnagyobb sikerének helyszínére Piros Zsombor. Az Australian Open tavalyi korosztályos bajnoka, címének köszönhetően, szabadkártyát kapott a szervezőktől a selejtezőkben való részvételre, ahol a világranglistán pillanatnyilag 172. helyen rangsorolt, argentin Facundo Bagnis volt az első ellenfele.  A felnőttek között egy héttel korábban a francia Julien Benneteau személyében top100-ast legyőző magyar teniszező nem törődött a kettejük között lévő több mint 300 helynyi különbséggel, és nagy küzdelemben megnyerte élete első felnőtt Grand Slam-mérkőzését, igaz nem a főtáblán, hanem a selejtezőben.

Piros Zsombor tavaly így ünnepelte junior-győzelmét.
Piros Zsombor tavaly így ünnepelte junior-győzelmét.
A papírforma szerint mindenképpen az argentin volt az esélyesebb, hiszen a nevezés pillanatában a 185. helyen állt, míg Piros a 626-on. Ekkor még persze nem vették figyelembe a Benneteau elleni győzelmet, amely révén a magyar játékos mostanra az 556.-ra ugrott, miközben Bagnis is a 172.-re lépett fel. De most ez számított a legkevésbé, hiszen Zsombor az első évét kezdte a nagyok között, így a ranglistás helyezése még nem is tükrözheti valós játéktudását. A papírforma ellen az szólt, hogy Bagnis kiváló salakjátékos, ám Ausztráliában kemény pályán kell játszani, ami viszont a magyarnak előnyösebb. A mérkőzésen Piros már a legelején megmutatta, hogy nem foglalkozik a papírformával, azonnal megnyerte az első két játékot. A balkezes argentin ekkor még le tudta dolgozni a hátrányát, sőt, fordított, majd magabiztosan megnyerte a szettet. A másodikban is nyugodtan kezdett és hozta az első játékot, sőt 5:4-nél is volt már meccslabdája, amelyet a magyar hárított, és egyenlített. A rövidítésben Bagnis ismét nem tudott élni az előnyével, Zsombor ezt kihasználva végül kiegyenlítette a szetteket. A harmadik döntő játszma már nem hozott nagy izgalmat, a magyar teniszező 6:2-re nyerte, s ezzel 2 óra 29 perc alatt megnyerte élete első felnőtt Grand Slam-selejtező mérkőzését. "Óriási dolognak tartom Zsombor győzelmét, gratulálok neki – nyilatkozta honlapunknak Köves Gábor, a Davis Kupa-csapat kapitánya. – Éppen edzést tartottunk a fiúkkal, de nem tudtuk megállni, hogy közben ne kövessük nyomon az eredményt. Aminek különösen örülök, hogy ismét szoros meccset tudott nyerni, amely nagyon hasonlított a Benneteau ellenihez, megint meccslabdákat hárított és onnan fordított. Bár a selejtező nem ad túl sok pontot, az önbizalom és a tapasztalat is nagyon sokat számít, amellyel ma gazdagabb lett. Ismét bizonyította, hogy hatalmas szíve van, a végsőkig tud küzdeni. Titokban bíztam a mai győzelemben, de persze csak titokban, hiszen a ranglista általában nem hazudik. Hogy mi lesz a következő körben, azt nem lehet megjósolni, nem tudom mennyit vett ki belőle a mai mérkőzés. Ez talán most a legfontosabb kérdés. Az ő esetében éppen ezért az jelenti a fejlődést, ha majd sorozatban hozni tudja az ehhez hasonló mérkőzéseket. Nagyon nehéz dolga lesz az biztos, de Zsombor az elmúlt egy hétben bizonyította, hogy a szíve és az esze egyaránt a helyén van!" A főtáblára jutáshoz három győzelem szükséges, amelyből egy már megvan, a következő körben pedig az amerikai Björn Fratangelo (107.) lesz a magyar teniszező ellenfele.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (50 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya) SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ Piros Zsombor–Facundo Bagnis (argentin) 4:6, 7:6 (9–7), 6:2