UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-01-15 13:29

Kétezresek a topligákban

A labdarúgó NB I őszi szezonjának felfedezettje a 2000-ben született Kiss Tamás, aki a Szombathelyi Haladás meghatározó játékosainak egyikévé nőtte ki magát, és három gólt szerzett az élvonalban. A fiatal támadó példája kapcsán körülnéztünk Európában, hogyan teljesítenek az új évezred ifjú képviselői a külföldi topbajnokságokban.

Leiner Soma - utanpotlassport.huKiss Tamás 2016 decemberében mutatkozott be a labdarúgó NB I-ben. Az akkor 16 éves és 16 napos támadó a Videoton elleni mérkőzésen teljes félidőt kapott Mészöly Gézától, azóta pedig folyamatosan jó játékkal hálálja meg a Haladás aktuális edzőjének a bizalmát. Az ősszel háromszor talált a hálóba az élvonalban, ezek közül kiemelkedik a Ferencváros elleni bombagólja, amely – nem mellékesen – három pontot ért a szombathelyieknek. A szélsőként és a csatár mögött is bevethető futballista a Honvédnak és a Debrecennek is beköszönt, miközben összesen 572 játékpercet kapott a mögöttünk hagyott idényben.

A nagy pillanat: Vincent Thill (jobbra) először lép pályára a Metzben, ezzel ő az új évezred első debütánsa az európai élbajnokságokban Forrás: fcmetz.com
A nagy pillanat: Vincent Thill (jobbra) először lép pályára a Metzben, ezzel ő az új évezred első debütánsa az európai élbajnokságokban Forrás: fcmetz.com
Története azonban nem egyedülálló, hiszen a nyugat-európai topligákban sorra mutatkoznak be a 2000-es években született futballisták. Az első debütáns a luxemburgi Vincent Thill volt, aki a Metz színeiben 16 évesen, az előző bajnoki év elején lépett pályára először a francia élvonalban. Kis hazájában is rekordot állított fel: ő a nagyhercegség válogatottjának legfiatalabb játékosa és gólszerzője. Bár a klubjában egyelőre nem harcolt ki magának meghatározó szerepet, erre bőven maradt még ideje. Az öt legnívósabb bajnokságot – angol, német, spanyol, olasz, francia – figyelembe véve Moise Kean volt az első gólszerző az új évezred képviselői közül.  A Juventus centere 16 évesen szerepelt először a Serie A-ban, sőt a Bajnokok Ligájában is esélyt kapott. Azt a bizonyos gólt májusban, a Bologna elleni mérkőzésen fejelte, a 94. percben, azzal megnyerve csapatának a mérkőzést. A folyamatos játéklehetőség reményében a torinóiak a Hellas Verona együttesének adták kölcsön erre az évadra az utánpótlás-válogatott csatárt, aki az ősszel kétszer volt eredményes. A Serie A-ban 2001-es születésű játékos is pályára lépett már, mégpedig az olasz Eddy Salcedo. A Genoa ifjú centere kilenc perc erejéig szagolhatott bele a profifutballba, még augusztusban a Sassuolo ellen. Azóta – októberben – betöltötte a tizenhatodik életévét, és többször a kispadon foglalhatott helyet szülővárosa klubjában.
Moise Kean volt az első 2000-es években született gólszerző a topligákban Forrás: juventus.com
Moise Kean volt az első 2000-es években született gólszerző a topligákban Forrás: juventus.com
Maradva a támadóknál, kiemelkedik a hamburgi Jann-Fiete Arp teljesítménye. A center a Nordderbyn, azaz a Hamburg−Werden Bremen észak-németországi rangadón mutatkozott be szeptemberben a Bundesligában. A korosztályos válogatott játékos statisztikája figyelemreméltó: az U17-es Eb-n hét, a vb-n öt gólt szerzett. A klubjában is remekelt ősszel, kilenc mérkőzésen háromszor zörgette meg a hálót, s egyre nagyobb szerepet kap Markus Gisdol vezetőedzőtől. Az angol bajnokságban Angel Gomes lépett először pályára a 2000-es generációból, a Manchester United középpályása a Crystal Palace ellen debütált májusban. Tette mindezt 16 évesen és 263 naposan, így 1953 óta a vörös ördögök legfiatalabb játékosa. A múlt évi angol utánpótlássikerekből is tevékeny részt vállalt, hiszen tagja volt az U17-es világbajnokságon aranyérmes gárdának. Bár a jelenleg futó bajnoki évben még nem kapott lehetőséget a felnőttcsapatban, decemberben aláírhatta pályafutása első profiszerződését.
Phil Foden az ősszel két alkalommal is pályára lépett a Bajnokok Ligája csoportkörében Forrás: mancity.com
Phil Foden az ősszel két alkalommal is pályára lépett a Bajnokok Ligája csoportkörében Forrás: mancity.com
A városi rivális Manchester City együttesében Phil Foden jut mind gyakrabban szóhoz. A U17-es válogatott középpályás a korosztály világbajnokságán hívta fel magára a figyelmet, a döntőben két gólt szerzett a spanyolok ellen. Bár Pep Guardiola már azt megelőzően is jelezte, hogy számít az alacsony termetű irányítóra a felnőttcsapatban, vélhetően a vb-n nyújtott kiemelkedő teljesítmény győzte meg végleg a spanyol trénert. Foden nem meglepő módon a torna legjobb játékosa lett, novemberben pedig debütált a Cityben a Feyenoord elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Egy hónappal később már kezdőként számolt vele edzője a Sahtarral vívott meccsen, sőt a Tottenham ellen az angol élvonalban is bemutatkozhatott. A legfrissebb bemutatkozó a listán Ferrán Torres; ő a spanyol U17-es válogatottal Eb-t nyert májusban. A Valencia szélsője szűk egy hónapja lépett pályára először a La Ligában, az Eibar ellen. A 17 esztendős futballistára a hírek szerint a Real Madrid és a Barcelona is kivetette a hálóját, így a „denevérek” gyorsan megemelték a kivásárlási árát – 26 millió euróra. Az elsők tehát megérkeztek, de még rengetegen dörömbölnek az ajtón... További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.