UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-01-16 10:53

Érmekkel Pjongcsang felé

A 18 esztendős Bácskai Sára Luca élete első érmét nyerte világversenyen a drezdai felnőtt rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon. 1500 méteren állhatott a dobogó harmadik fokára. A női váltónk ezüstérmet szerzett, amelynek tagja volt a 19 éves Jászapáti Petra is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A február 9-én rajtoló pjongcsangi téli olimpia előtt egy hónappal rendezték meg Drezdában a felnőtt rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot, amelyen két utánpótláskorú versenyzőnk is remekelt. A 18 éves Bácskai Sára Luca élete első érmét szerezte világversenyen, hiszen 1500 méteren felállhatott a dobogó harmadik fokára. A 19 esztendős Jászapáti Petra ezüstérmet nyert a női váltó tagjaként. Orendi Mihály, a korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója, nem mellesleg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, így értékelte honlapunknak a két fiatalt: „Miután a nyakunkon a téli olimpia, természetesen felkészülési állomásként fogtuk fel az Európa-bajnokságot. Csak pozitívumot tudok mondani Sáráról és Petráról. Utóbbinak a bronzérme csodálatos teljesítmény, mondhatni meglepett minket. Remekül küzdött végig, a verseny folyamán. Petra amellett, hogy a váltóban is kiválóan versenyzett és nagyon fontos tagja volt a csapatnak, 500 méteren is olyan időt futott, amely nagyon biztató a későbbiekre és már az olimpiára nézve is.”

Balról: Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca a drezdai Európa-bajnokságon is érmet szerzett
Balról: Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca a drezdai Európa-bajnokságon is érmet szerzett
A MOB alelnöke azt is kimondta, hogy Pjongcsangban az A döntőbe jutás álom lenne, a B döntőben való részvétel pedig bravúr a lányoktól. De néha, az álmok valósággá válhatnak. Már csak két dolog fontos: hogy zavartalanul készülhessenek az elkövetkezendő három hétben, és hogy ne sérüljenek meg. Sára egyébként hatalmas csatában jutott az A döntőbe. Az utolsó előtti körben lenyűgözően előzte meg az orosz Jekatyerina Konsztantyinovát, ezzel a hatszoros összetett Európa-bajnok, olasz Arianna Fontana mögött lett második, és kivívta magának az éremfutamot, ahol szintén kitett magáért, hiszen remekül versenyzett. A bronzéremhez viszont kellett az is, hogy a holland Suzanne Schultingot kizárják Arianna Fontana és az orosz Jekatyerina Jefremenkova kilökéséért. A magyar leány erről azt mondja: „Az utóbbi két évem sajnos nem sikerült jól, mivel meg sem közelítettem azt a formát, amilyet szerettem volna. Nyáron azonban rettenetesen kemény felkészülést végeztem, és tudtam, hogy most már csak bizonyítanom kell. Legfőképpen magamnak. Csak a lehetőségre vártam, amely most adott volt. Ennek ellenére nem voltak nagy céljaim, csupán mindent szerettem volna kihozni magamból. A döntőben történteket lehet nevezni szerencsének, igazából mindegy. Az, hogy kizárnak valakit, ebben a sportágban nem ritka. Én mindent kiadtam magamból, és megérdemeltnek érzem életem első Európa-bajnoki érmét.” Európa-bajnoki bronzérmesünk innentől kezdve csakis az olimpiával foglalkozik. Nagyon boldog, hogy indulhat Pjongcsangban. Az egyéni számokban nincsenek nagy álmai. Ami viszont a váltót illeti, maradéktalanul elégedettek lennének, ha az ötödik-hatodik hely valamelyikén tudnának végezni. További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.