UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2018-01-16 12:37

Horkai György Miskolcon

A férfi vízilabda ob I-ben szereplő PannErgy-Miskolci VLC sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az olimpiai bajnok Horkai György mostantól szakmai tanácsadóként segíti a klub utánpótlás-nevelő tevékenységét.

Munkatársunktól – utanpotlassport.hu Miskolcon folytatja szakmai pályafutását Horkai György, aki 2011-től az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya volt. A 63 éves szakember, akit a maga idejében a világ legjobb balkezes játékosai közé soroltak, heti négy edzésen dolgozik az egyesületben. Folyamatosan egyeztet a korosztályok edzőivel, és a legtehetségesebb játékosoknak személyre szabott, egyéni képzést is indítanak.

Horkai György Forrás: vizipolo.hu
Horkai György Forrás: vizipolo.hu
„Az egyéni képzés az egyik legnagyobb hiányosság a magyar vízilabdában, hiszen a klubokban arra nincs elég idő vagy hely. Ez valahogy mindig elmarad. Az én tevékenységem elsősorban ebben merülne ki, hiszen Miskolcon kiváló szakemberek dolgoznak, nem akarom elvenni senki helyét" – fejtette ki a mester a sajtótájékoztatón Horkai. Nem ismeretlen neki a borsodi klub, mivel a juniorválogatott szövetségi kapitányaként számtalan alkalommal edzőtáborozott ott a tanítványaival. Leszögezte: az utánpótlás-nevelésben két út járható, az egyik az alulról építkezés, amit például Szombathelyen csinálnak, s ott 10-15 évre van szükség az eredményhez, míg a másik a folyamatos munka, erős felnőttcsapatra támaszkodva. Miskolcon utóbbi zajlik, s ahogy fogalmazott, jó úton haladnak, hiszen a nemrégiben rendezett Komjádi-kupán az ország első számú utánpótlásműhelyével, az UVSE legjobbjaival szemben két mérkőzésen összesítésben egy góllal maradtak alul. Horkai György a legfontosabb feladatát példán keresztül mutatta be: „A magyar korosztályos válogatottakban általában van két kiemelkedő játékos, s még két-három, akik őket megközelítik, ugyanakkor a többiek átlag alatt vannak. A szerbeknél vagy a horvátoknál ezzel szemben a két kiemelkedő mögött a többiek is átlag fölöttiek. Ezt a különbséget, úgy gondolom, egyéni képzéssel lehet eltüntetni. Ebben szeretnék segíteni a tapasztalatommal, a szakmai tudásommal." Az 1976-os montreali olimpián arany-, négy évvel később Moszkvában bronzérmes klasszisnak nem ismeretlen feladat a fiatalabb korosztály nevelése, hiszen 2011-től ő volt utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya. Játékosként világbajnokságokon három ezüstérmet gyűjtött (1975, 1978, 1982), amellett kétszeres Európa-bajnok (1974, 1977). Felnőttkapitányként 1993-tól irányította a magyar válogatottat, még az 1996-os atlantai olimpián is. Egyéb korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.