UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-01-16 13:09

Védett fiatalok

A Magyar Úszó Szövetség a legutóbbi elnökségi ülésén az utánpótláskorú versenyzőket érintő kérdésekben is döntéseket hozott. Hivatalosan is védettséget élveznek az idei versenyszezonban a tavalyi esztendő kiugróan sikeres fiataljai. A sportág bázisteremtő, Jövő bajnokai elnevezésű programban az ésszerűsítés jegyében csökkentik a bekerülő fiatalok számát, akiket a korosztályos válogatott tagjaiként kezelnek. Idén országszerte csaknem félmilliárd forint értékben valósulhatnak meg uszodafelújítások.

UP-info – utanpotlassport.hu Ahogy azt korábban dr. Sós Csaba szövetségi kapitány honlapunknak elmondta, a tavalyi junior-világbajnokság egyéni érmesei és a junior Európa-bajnokság egyéni aranyérmesei védettséget élveznek az idei versenyszezonban. Többek között erről is döntött legutóbbi ülésén a szövetség elnöksége. Az augusztusi glasgowi felnőtt Európa-bajnokságra utazó csapatnak így automatikusan tagjai lettek a tavaly sikert sikerre halmozó utánpótlás-válogatott úszói. Az idei évre vonatkozó válogatási elvek szerint a küldöttségbe rajtuk kívül minden számban a két legjobb, a szövetségi kapitány által meghatározott szintidőt teljesítő versenyző kerülhet. Ezt a minimumot dr. Sós Csaba a tavalyi vb nyolcadik helyezettjének idejében szabta meg. A nyílt vízi úszásban hasonló „védettséget” élvezők között nincsenek fiatalok, de ebben a szakágban sem feledkeznek meg róluk. Gellért Gábor szakágvezető a honlapunknak adott értékelésében már korábban jelezte, hogy az utánpótláskorú versenyzők idén több felnőtt világkupa-viadalon is lehetőséget kapnak az indulásra, amely nagyban hozzásegítheti őket a szakág apró trükkjeinek elleséséhez.

Késely Ajna is a védett fiatalok egyike Forrás: MÚSZ
Késely Ajna is a védett fiatalok egyike Forrás: MÚSZ
A testület megvitatta az utánpótlás-nevelési programok átalakításáról született javaslatokat is, így 2018 szeptemberétől tovább ésszerűsítik a Jövő Bajnokai programot. Csökkentik a résztvevő tizenévesek létszámát, ugyanakkor a kiválasztott gyerekeket korosztályos válogatottként kezelik, akiknek nem csupán időszaki, hanem folyamatos sportorvosi kontrollt kívánnak biztosítani. Az egyes régiókban folyó képzések színvonalának javítása érdekében a régióvezetők mellett két-két, a szövetség által foglalkoztatott szakmai koordinátor is bekapcsolódik a szakmai munka felügyeletébe. Személyüket az elnökség megszavazta. Jó hír, hogy a sportállamtitkárság és a kormányzat jóváhagyását követően 2018-ban országszerte csaknem félmilliárd forint értékben valósulhatnak meg uszodafelújítások, illetve a létesítmények és a benne használatos felszerelések, helyiségek modernizációja. Az elnökség ennek keretében jóváhagyta az EMMI által kiírt infrastrukturális pályázatra érkezett és a szövetségi előkészítő bizottság által jóváhagyott kérelmek listáját. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.