UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-01-17 20:13

Bocsok a vasak között

Két ifjú kapussal, Adorján Attilával (21) és Kiss Bencével (20) a kapuban szárnyal a bajnoki címvédő, alapszakaszgyőztes DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata. A szlovák extraligás HK Nitra bravúros legyőzése után beszélgettünk a miskolciak két fiataljával.

Bauernfeind Bence − utanpotlassport.hu A nyitrai csapat 4–2-es legyőzése után beszélgettünk a DVTK Jegesmedvék két fiatal kapusával, Adorján Attilával és Kiss Bencével, így természetesen először ez a bravúr került szóba. A nagy formában védő Adorján Attila (21) elmondta, hogy sikerült remekül felkészülni az ellenfélből, tudták, mire számíthatnak, hiszen a riválisnak kivételes tudású csatáraik vannak, gyorsak, erősek. „De mi megoldottuk a feladatot. Az ellenfél játékosai korongbiztosak, jól látnak a pályán, de nekünk is erős keretünk van” – összegzett Adorján.

Kiss Bence (balra) és Adorján Attila, a DVTK két fiatal kapusa
Kiss Bence (balra) és Adorján Attila, a DVTK két fiatal kapusa
Kiss Bence (20) egyébként birkózóként kezdte a sportpályafutását Miskolcon, majd a barátaival kezdett hokimeccsekre járni. Hamar megtetszett neki a játék, és úgy döntött, kipróbálja magát a jégen is. A szövetség jelenlegi szakmai alelnökétől, Kovács Zoltántól kapott felszerelést, és már az első edzések után egyértelmű volt, hogy ott ragad. Ugyanakkor az Erdélyből származó Adorján vérbeli koris családban nőtt fel: apukája sokáig játszott a csíkszeredai együttesben, s a fiúnak nem volt kérdés, hogy ő is a hokit választja. Érdekesség, hogy mindketten a mezőnyben kezdtek játszani, ám a kezdetektől szimpatizáltak a kapusposzttal, így amikor lehetőség adódott, kipróbálták magukat a vasak között. Azóta kirobbanthatatlanok a háló elől. Nem csoda, hogy egyaránt NHL-sztárkapus a példaképük: Attilának a gyermekkori kedvence, Martin Brodeur, a New Jersey Devils legendája, míg Bencének a jelenleg az Anaheim Ducks csapatában védő Ryan Miller. A kapusok helyzete meglehetősen speciális minden sportágban, a posztjuk így speciális edzésmunkát is kíván. De milyen a napirendjük? „Külön szárazedzéssel kezdődik a délelőtt a két kapusnak, robbanékonyság- és gyorsaságfejlesztő gyakorlatokkal, majd, már a jégen a speciális játékhelyzetek gyakorlása, végül külön videózás szerepel a programban – magyarázza Kiss. – Egyébként nagy szerepünk van a csapaton belüli kommunikációban. Amikor a mezőnyjátékosoknak szükségük van ránk, mi nyújtunk támaszt, ha viszont mi kerülünk nehéz helyzetbe, ők segítenek ki minket.” A DVTK Jegesmedvék együttesének kapusedzője a korábban korosztályos válogatottak mellett is dolgozó Farkas Tamás, de tartott foglalkozást a miskolci „portásoknak” a szlovákok világbajnok kapusa, Rastislav Stana vagy a sokszoros válogatott Budai Krisztián is. A Jegesmedvék korábban külföldi bajnokságokban is elindította az utánpótláscsapatait, így a fiúk már a felnőttpályafutásuk előtt szert tehettek némi nemzetközi rutinra. Adorján Attila a szlovák korosztályos sorozatban lépett pályára, Kiss Bence pedig az EBEL juniorligájában védett. Mindkettőjüket gyorsan mély vízbe dobták Diósgyőrben, s ők hamar fel tudták venni a felnőttek tempóját, mind fejben, mind fizikálisan. Ennek meglett az eredménye, s az elmúlt évadban, illetve a jelenleg zajló bajnokságban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak mindketten: védési hatékonyságuk 94 százalék feletti az Erste Ligában. Az életükben a hoki az első, de jut energia másra is. Adorján Attila Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen végzi a sportszervező szakot, s szeretne pályafutása befejezés után is a jégkorongban dolgozni; leginkább csapatvezetőként tudja elképzelni magát. Kiss Bence szintén a továbbtanulást választotta, s tervei szerint szeptemberben ő is megkezdi az egyetemi tanulmányait. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.