UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-01-18 20:06

Jeges, pesti Barcelona

Egy év sem telt el azóta, hogy Kercsó Árpádot nevezték ki az FTC jégkorong-szakosztályában utánpótlás-szakmai igazgatónak. A legendás edző munkája már most meglátszik a fiatalokon, akad olyan ferencvárosi együttes, amely a honi legjobbakkal is felveszi a versenyt. Az előrelépés nem csoda, hiszen Kercsó az FC Barcelona futballjának az általa a jégkorongba átmentett filozófiája szerint képezi az ifjú játékosokat.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu 2017 februárjában, azaz csaknem egy éve vette át az FTC jégkorong-utánpótlásának irányítását a legendás székelyföldi tréner, Kercsó Árpád. Dolgozott korábban a Dunaújváros, a Zalaegerszeg és a Fehérvár fiataljaival. Az újabb állomáshelyén azt a feladatot kapta, hogy szinte a nulláról építsen a klub nevéhez méltó részleget. Az új megbízatása ráadásul különösen kedves neki, hiszen gyerekkora óta Fradi-szurkoló.

Kercsó Árpád az élet nagy ajándékának tekinti, hogy az FTC fiatal hokisaival dolgozhat Fotó: Járai László
Kercsó Árpád az élet nagy ajándékának tekinti, hogy az FTC fiatal hokisaival dolgozhat Fotó: Járai László
„Valóságos csoda, hogy itt dolgozhatok, nagy álmom vált valóra, hogy a klubnak immár a része lehetek. Majdnem egy éve töretlen lelkesedéssel jövök ide nap, mint nap, előfordul, hogy egész délután a jégen vagyok, de ez egyáltalán nem teher, örülök, hogy itt lehetek.” Az új utánpótlás-szakmai igazgató munkája már a relatíve rövid idő alatt is érzékelhető javulást hozott a zöld-fehér szakosztályban. Akad olyan együttesük, amely már a legjobbakkal is felveszi a versenyt. „Örömmel mondhatom, találtunk néhány ügyes gyereket, akik valóban megütik azt a szintet, amelyet én elvárok. Semmivel sem rosszabbak, mint például a Ladányi-féle sikergeneráció képviselői voltak ennyi idősen. A lényeg, hogy kialakult az a hat-hétfős mag, amelyre lehet építeni. Hogy mást nem mondjak, az U10-es csapatunk a mostani szezonban már kétszer is legyőzte a Volánt. Kercsó gyakorlatilag akárhol járt, sikeres utánpótlásműhelyt hozott létre, Dunaújvárosban és Zalaegerszegen is hasonló helyzetből el indult, mint most. Azt kérdeztük tőle, mi a sikerek titka: „Saját módszertant fejlesztettem ki, csapataim minden ellenféllel szemben a sokmozgásos pozíciós játékot gyakorolják, ezt a felfogást egyébként a Barcelona focicsapatáéhoz tudnám hasonlítani. Emellett persze fontos a fegyelem, a következetesség, valamint az, hogy olyan edzők vannak körülöttem, akik ugyanazt vallják, mint én, így maximálisan megbízom mindenkiben.” Az FTC mestere még a jégkorongedzők között is keménykezűnek számít, nem tűri pillanatra sem a fegyelmezetlenséget, azt mondja, ez a tényező is elengedhetetlen a sikerhez. S hát neki elhihetjük, hiszen az eddigi eredményei igazolják. Ami a jövőt illeti, Kercsó egyetlen dolgot ígért: a keze alatt dolgozó gyerekek folyamatosan fejlődni fognak. „Egy év múlva nyilvánvalóan sokkal jobbak leszünk. Konkrét jóslatokba nem mennék bele, a legfontosabb, hogy a kiemelkedő gyerekek elérjék a tőlük remélt szintet, s a klub felnőttcsapatának közvetlen utánpótlásává váljanak.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.