UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-01-20 10:53

Bronz a negyediknek?

Jó eséllyel egy-két hónapon belül bővülhet a magyar kézilabda-utánpótlás 2017-es éremkollekciója, miután az U19-es leány Európa-bajnokságon második helyen végző orosz csapat három játékosát – doppingvétség miatt – megfosztották ezüstérmétől. Így a negyedikként záró magyar válogatott az európai szövetség jogi szabályzata alapján valószínűsíthetően „felléphet” a dobogóra.

B. V. – utanpotlassport.hu Fájó emlék a szlovéniai U19-es Európa-bajnokság utolsó két játéknapja a magyar leány juniorválogatottnak, mivel az együttes – bár nagyszerű teljesítménnyel bejutott az elődöntőbe – előbb a franciáktól, majd a dánoktól is kikapott, és végül érem nélkül maradt.

Amikor átveszik az ezüstöt Szlovéniában. A jelek szerint nem sokáig örülhettek az éremnek... Forrás: EHF
Amikor átveszik az ezüstöt Szlovéniában. A jelek szerint nem sokáig örülhettek az éremnek... Forrás: EHF
Nos, könnyen lehet, hogy a helyzet hamarosan változik, mivel a néhány hónapja felröppent hír mára tényként kezelhető: az európai szövetség (EHF) bejelentette, hogy az orosz válogatott három játékosa – Antonyina Szkorobogatcsenko, Marija Duvakina és Marija Dugyina – doppingvétséget követett el, minek nyomán a fiatalokat megfosztják az ezüstérmüktől. (A magyar csapattal egyébként nem bírt el az orosz garnitúra az Eb-n: a mieink 27–24-re legyőzték a riválist a középdöntőben – az más kérdés, hogy a vesztes ezután egészen a fináléig menetelt, amelyben a franciák ellen szenvedett vereséget.) A játékosokat most húsz hónapra eltiltották, ám az igazi kérdés az: mi lesz az orosz csapat sorsa? Érdeklődésünkre Horváth Gabriella, a hazai szövetség nemzetközi ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerint többféle forgatókönyv is elképzelhető. A sportvezető elmondta, hogy a sportolók eltiltását követően alapos, akár egy-két hónapig is elhúzódó vizsgálatba kezd az EHF. Az eljárás végkimenetele többféle lehet. Az orosz szövetséget 3750 és 45 000 euró közötti pénzbüntetéssel sújthatják, nem kizárt, hogy a jövő évi, éppen hazánkban tartandó világbajnokságról száműzik az orosz korosztályos együttest, s a forgatókönyv része lehet akár a felnőttválogatott szankcionálása is. Biztosat egyelőre tehát nem lehet tudni, de a történtek fényében – és az EHF jogi szabályzata értelmében – nehezen elképzelhető, hogy ne változzék meg a nyári vb végeredménye. Mivel a paragrafusok úgy szólnak, hogy ha egy csapatból két játékosnál több érintett a doppingvétségben, akkor a büntetést az egész válogatottra ki kell vetíteni, az oroszok minden bizonnyal testületileg búcsút mondhatnak az ezüstéremnek. Az eredetileg bronzérmes dánok így a második helyre léphetnek előre, a magyarok meg – ha csupán képzeletben is – felállhatnak a dobogó harmadik fokára. Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.