UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-01-23 12:38

Álom határok nélkül

Erdei Zsolt nemrégiben nem először és bizonyosan nem is utoljára járt Erdélyben. Merthogy a székelyföldi bokszakadémiai rendszer kialakítása, teljes értékűvé tétele még rengeteg energiát, szervezést, utazást, tárgyalást kíván meg a szövetség világbajnokból lett elnökétől – is.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.hu Erdei Zsolt, az ökölvívó-szövetség elnöke nemrégiben Gyergyószentmiklóson bukkant fel, ahol természetesen akadémiaügyben szorgoskodott, és megbeszélést folytatott Böjte atyával is. Azzal a ferences rendi szerzetessel, akinek gyermekmentő szervezete az Erdélyben sanyarú körülmények között tengődők felkarolásának céljával született meg.

Erdei Zsolt nemcsak beszél a bokszról, hanem ha kell, oktatja is  Forrás: Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia
Erdei Zsolt nemcsak beszél a bokszról, hanem ha kell, oktatja is Forrás: Madárfészek-Godako Ökölvívó Akadémia
„A feladat: kiépíteni a teljes erdélyi akadémiahálózatot, gyergyószentmiklósi központtal. Idetartozik még öt fiókegyesület, s azok városa: Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely és Nagyszalonta. Azok is felveszik az akadémia nevet, de a rendszer központja Gyergyó, ott épül a kollégium is, ahová adott esetben a legtehetségesebb gyerekek költözhetnek – magyarázta Erdei. Majd így folytatta: – A gyerekeknek hevenyészett edzést tartottam jó két órában, úgy láttam, nagyon élvezték, s már akkor feliratkoztak, vagyis jelezték, hogy szeretnének idejárni. Településvezetőkkel is találkoztam, másfél órás eszmecserét folytattunk, Böjte atya pedig imát mondott azért, hogy az akadémia terve megvalósuljon. Tény, hogy olyan gyerekek jöhetnek képbe, akik ki vannak éhezve arra, hogy kitörjenek onnan. Azt gondolom, rengeteg magyar srácnak tudunk erre lehetőséget adni.” Az elnök előre is tekintett: „Nem titkolt vágyunk, hogy a gyerekek közül olyan tehetségek kerüljenek ki, akiket később Magyarországra hozva segíthetünk abban, hogy nemzetközi sikereket érjenek el, magyar színekben.” A határon túliak bevonása, a székelyföldi bokszakadémiai rendszer megteremtése alapvetően abból a 492 millió forintból valósul meg, amelyet a kormány szavazott meg az ügynek. „Rengetegen dolgoznak a megvalósításon. Hisszük, hogy olyan gyerekeket tudunk integrálni a bokszba, akiknek amúgy az égvilágon semmi esélyük nem lenne sikeres életútra.” Arról is szólt, hogy bár lesz még útja a Székelyföldre, bokszakadémia-ügyben más is szorgoskodik: „Van szakemberünk odakinn, ő helyben irányítja a Madárfészek-Godako névre keresztelt, gyergyói akadémiát és a ráépülő rendszert. És Huszár Árpád kezei alól tavaly már kikerült olyan kislány is, aki a magyar bajnokságban aranyérmet szerzett...” Egyéb korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.