UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-01-25 13:52

A Bundesliga és a fiatalszabály

Amíg a labdarúgó NB I együttesei egy-egy edzőmérkőzést játszanak, Nyugat-Európában megállás nélkül zajlanak a bajnoki küzdelmek. Sorozatunkban igyekszünk megmutatni, hogy a topligák mennyi lehetőséget biztosítanak az U20-as futballistáknak, a tapasztalatokat pedig összevetjük az itthon mért adatokkal. Ezúttal Németországba látogatunk, ahol a Bundesliga 19. fordulóját vettük górcső alá.

Leiner Soma - utanpotlassport.huŐsszel is hétről hétre nyomon követtük, hogy a hazai labdarúgó-bajnokság csapatai mennyire veszik komolyan a fiatalszabályt, és eleget tesznek-e az MLSZ ajánlásának. Az összkép a most futó bajnokságban csalódást kelt, hiszen a játékpercek jelentősen elmaradnak az előző évben mértektől. Így a pozitívumokat az egyéni teljesítményekben kereshettük, és találtuk is szép számmal.

Érthető az öröm: a német U21-es válogatott 2009 után ismét Európa csúcsára ért 2017-ben Forrás: Mirror
Érthető az öröm: a német U21-es válogatott 2009 után ismét Európa csúcsára ért 2017-ben Forrás: Mirror
Amíg itthon a csapatok a tavaszi szezonra alapoznak, Nyugat-Európában megállás nélkül zajlanak a küzdelmek. Az NB I februári rajtjáig megvizsgáljuk, hogy az öreg kontinens topcsapatai milyen arányban vetnek be 1997 után született, fiatal játékosokat, s azt összevetjük a hazai élvonal által felállított mércével. Sorozatunk első részében az angol élvonallal foglalkoztunk, ezúttal pedig a német első osztályt vesszük górcső alá, pontosabban annak 19. fordulóját. A saját nevelésű játékosok szerepeltetésének komoly hagyománya van a Bundesligában. Sporttörténelmi érdekesség: a Hamburg 1960-as bajnokcsapatában egyetlen olyan játékos volt, aki nem az észak-németországi város együttesében nevelkedett. Igaz, ő is a mindössze 20 kilométerrel távolabbi Buxtehude városából került a HSV-hez. Azóta persze a globalizáció, a futball üzletté válása a német élvonalat is megérintette. Míg 1963-ban a háromszáz igazolt játékos közül mindössze hét volt külföldi, addig a 2015-16-os évadban a 429 profi labdarúgóból 235 másik országból érkezett. Tegyük hozzá: más bajnokságokkal összehasonlítva ez az arány még mindig jónak számít. Főleg, hogy a szövetség (DFB) a 2000-es Európa-bajnokságon bekövetkezett csúfos bukás óta komoly összegeket fektet az utánpótlás-nevelésbe. Ma már nem jogosult a Bundesligában való szereplésre egy olyan csapat sem, amelynek akadémiája nem felel meg a szigorú szakmai kritériumoknak. Köszönhetően a közel 1 milliárd eurós befektetésnek, a német futball szép sikereket ünnepelhetett az elmúlt években: a saját nevelésű játékosokat felvonultató Bayern München és a Dortmund Bajnokok Ligája-döntőt játszott egymás ellen 2013-ban, egy évvel később pedig a Nationalelf megnyerte a világbajnokságot. Bő egy évtizeddel ezelőtt a fiatalok élvonalbeli szerepeltetéséről is szabályokat hozott a DFB. Ezek értelmében minden klubnak legalább nyolc olyan futballistát kell foglalkoztatnia, aki német akadémián nevelkedett, ebből pedig négynek száz százalékban saját nevelésűnek kell lennie.
Leon Bailey már hét gólnál jár a Bundesliga most futó évadában Forrás: Sky
Leon Bailey már hét gólnál jár a Bundesliga most futó évadában Forrás: Sky
A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a Bundesliga 19. fordulójában is szép számmal láthattunk U20-as labdarúgót. Egészen pontosan huszonkilenc, 1997 után született futballista kapott esélyt a bizonyításra, a Bayern München−Werder Bremen (4−2) összecsapást leszámítva, a maradék nyolc találkozón egyaránt szerepet kaptak. Fontos azonban, hogy a huszonkilencből egyelőre csak kilencen számítanak saját nevelésű játékosnak. A legtöbb fiatal a Wolfsburg−Frankfurt (1−3) mérkőzésen jutott szóhoz, öt húsz év alatti játékost regisztráhattunk. Közülük a vendégegyüttes centere, Luka Jovics (20) gólt is szerzett, igaz, a boszniai születésű szerb játékos a Benficától szerepel kölcsönben Németországban. Rajta kívül a leverkuseni Leon Bailey talált be még a 19. fordulóban, a gyógyszergyáriak idegenben ütötték ki a Hoffenheimet, Szalai Ádám szépített (1−4). A jamaikai Bailey kiemelkedő szezont fut, tizenhat élvonalbeli mérkőzésen hét gólt és öt asszisztot jegyez a szélső. Hasonlóan ígéretes pálya előtt áll a dortmundi Christian Pulisic, az amerikai válogatott támadó tizenöt mérkőzésen jutott szóhoz az idén a Ruhr-vidéki együttesben. A kilenc saját nevelésű fiatalt figyelembe véve vizsgáltuk az egy klubra jutó átlagot, amiben a Bundesliga elmarad az NB I-től: 31,8 perc, 56,75-tel szemben.

BUNDESLIGA, 19. FORDULÓ AZ 1997 UTÁN SZÜLETETT LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI RB Leipzig: Dayotchanculle Upamecano (19) 90, Konrad Laimer (20) 90, Jean-Kevin Augustin (20) 70, Ibrahima Konate (18) 3; Wolfsburg: Felix Uduokhai (20) 90, Landry Dimata (20) 66, Josip Brekalo (19) 45, Victor Osimhen (19) 6; FC Schalke: Amine Harit (20) 90, Breel Embolo (20) 35, Weston McKennie (19) 20; Bayer Leverkusen: Leon Bailey (20) 90, Panajotisz Recosz (19) 23, Benjamin Henrichs (20) 6; Borussia Dortmund: Jadon Sancho (17) 90, Christian Pulisic (19) 84, Alexander Isak (18) 24; 1. FC Köln: Jorge Mere (20) 90, Salih Özcan (20) 90; Hamburger SV: Vasilije Janjicic (19) 56, Tatsuya Ito (20) 14, VFB Stuttgart: Santiago Ascacibar (20) 90, Dzenis Burnic (19) 26; Eintracht Frankfurt: Luka Jovics (20) 14; Hertha BSC: Arne Maier (20) 90, Borussia Mönchengladbach: Mickael Cuisiance (18) 90; Augsburg: Sergio Cordova (20) 16; FSV Mainz: Suat Serdar (20) 73; Hoffenheim: Dennis Geiger (19) 90. Nem szerepeltetett fiatalt: Bayern München, Werder Bremen, Hannover, Freiburg

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.