UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-01-30 12:00

Újonccá avatva

A junior, az ifjúsági és a serdülő atléták Pozsonyban jártak a hagyományos, fedett pályás ORV-n, míg Budapesten, a BOK-csarnokban az újoncok országos bajnoksága nyitotta meg a szövetség a 2018-as versenyévet. Mindkét viadalon a tapasztalatszerzés és az önfeledt sportolás volt a cél. A Sport XXI. utánpótlás-programból kilépő 2005-ös korosztály a hétvégi viadallal lett igazán „újonc”.

Gy. Szabó Csilla –utanpotlassport.hu Zsúfolt hétvégét zártak fiatal atlétáink, hiszen kisebb küldöttség Pozsonyba utazott a hagyományos Olimpiai Reménységek Versenyére, Budapesten pedig a hazai szövetség versenyévét nyitotta meg az újoncok fedett pályás országos bajnoksága.

A pozsonyi ORV-n kiemelkedő eredmények nem születtek, nagy csatákban viszont sokszor volt részük a versenyzőknek
A pozsonyi ORV-n kiemelkedő eredmények nem születtek, nagy csatákban viszont sokszor volt részük a versenyzőknek
A visegrádi négyek találkozójára, ahol tíz számban, három korosztályban mérték össze tudásukat a junior, az ifjúsági és a serdülő atléták, a szokásosnál kisebb létszámú magyar csapat szerepelt a pozsonyi Elán csarnokban. Kámán Bálint szövetségi koordinátor ennek ellenére hasznosnak értékelte a részvételt, hiszen sok fiatal élete első nemzetközi viadalán vett részt. Előzetes igényeket nem támasztottak a versenyzőkkel szemben, kizárólag a tapasztalatszerzés volt a cél. −Nagyszerűen helytálltak a gyerekek, még akkor is, ha kiemelkedő eredményekről ezúttal nem tudok beszámolni – értékelte az ORV tapasztalatait Kámán Bálint. – Nagy örömmel töltött viszont el a fiatalok visszajelzése, mindenki elégedetten, s főként pozitív tapasztalatok birtokában térhetett haza. Ha mindenképpen ki kell emelnem valakinek a szereplését, akkor az a kétezernégyes születésű Poharanszki Anna, aki a korosztályában elsőként ért célba 60 méteren, távolugrásban pedig a második helyen végzett. De a többiek is a tudásuk legjavát adták, amiért dicséret illeti őket. Ahogy Pozsonyban, Budapesten is az önfeledt, különösebb igények nélküli versenyzés volt a cél. Az újoncok esetében ez különösen indokolt is, hiszen ez az a korosztály, amely frissen lép a versenyrendszerbe. Nem véletlen tehát, hogy Spiriev Attila, a hazai szövetség sportigazgatója is részt vett az eseményen, ezzel is hangsúlyozva, hogy az utánpótlás-nevelés a sportág legfontosabb feladatai közé tartozik. A lelkes gyereksereg jó része „újonc lettem” feliratú pólót viselt, amelyet a Sport XXI. program utolsó versenyén kaptak. Lengyák György utánpótlás-szakreferens a megnyitó beszédében azonban kiemelte:  ebben a pillanatban, a korosztályos fedett pályás országos bajnokságon való részvétellel lettek csak igazán újoncok, ahol már nem csapatban, hanem egyéni versenyzőként álltak rajthoz. − Jónéhány ügyes gyerekkel találkoztam a hétvégén, a legfontosabb azonban most is a jó hangulat és a fiatalok lelkesedése volt – mondta a szakember. – A duplázókat azonban érdemes kiemelni, a leányok közül a csepeli Babinyecz Annát, aki kétezer méteren és hatszázon nyert, a tapolcai Fekete Júlia pedig háromszázon és ötösugrásban. A fiúk között csak az újpesti Földi Gergőnek sikerült hasonló bravúr, ő a háromszáz és hatszáz méteres síkfutásban győzedelmeskedett. Az indulók létszáma a betegségek miatt picit kisebb volt a nevezőkénél, ám így is meghaladta a tavalyit, aminek nagyon örültünk. Nagy csatáknak lehettünk szemtanúi a váltóversenyek során. A lányoknál tizennégy csapat állt rajthoz, s a fiúknál is emelkedett a létszám. Lengyák György megnyitójában a szülőktől azt kérte, hogy bízzanak meg gyermekeik edzőiben, és soha ne legyenek a szakemberekénél nagyobb igényeik a gyermekeikkel szemben. Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon