UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-01-31 16:02

Mamutmezőny emlékezik

Huszonharmadik alkalommal rendezi meg a BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztálya a Molnár János-emlékversenyt, amellyel 1995-ben, fiatalon elhunyt versenyzője előtt tiszteleg. A viadalra tizenkilenc országból érkeznek fiatalok, csütörtöktől több mint 200 utánpótláskorú játékos veszi birtokába a Szőnyi úti csarnokot.

Munkatársunktól − utanpotlassport.huAhogy 1996 óta minden évben, idén is megrendezi a BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztálya a Molnár János-emlékversenyt. Csütörtöktől vasárnapig a klub egykori játékosának az emléke előtt tiszteleg a hazai asztalitenisz-társadalom, aki huszonhárom évvel ezelőtt, tizenhárom évesen, versenyre utazás közben, tragikus körülmények között vesztette életét. Herendi Iván, a zuglói szakosztály igazgatója elmondta, esztendőről esztendőre kötelességüknek érzik a nemzetközi viadal megtartását: „Kezdetektől fogva erkölcsi kérdést csinálunk az emlékversenyből. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk, hogy ez a viadal ne csupán egy legyen a sok közül. Különlegesség, hogy mi mindig az első nyolc helyezettet díjazzuk, ők értékes ajándékokat kapnak, minden nap tartunk tombolahúzást, a külföldieknek pedig esti városnéző túrát szervezünk. De a négy nap fókuszában a szombati mementó, vagyis a gyertyafényes megemlékezés áll.”

A négynapos esemény hagyományosan legfelemelőbb része a gyertyagyújtás a fiatalon elhunyt játékos emlékére Forrás: Zuglói Média
A négynapos esemény hagyományosan legfelemelőbb része a gyertyagyújtás a fiatalon elhunyt játékos emlékére Forrás: Zuglói Média
Az esemény évről évre a BVSC-n belüli példátlan összefogásnak köszönhetően jön létre. A klub játékosai, az edzők, a szülők, a szimpatizánsok mind kiveszik a részüket a szervezésből. Ahogyan Herendi mondja, mindenki abban segít, amiben tud: fénymásolópapírt, tombolanyereményt hoz, a külföldiek fuvarozásában segít, netán játékvezetőként működik közre. A versenynek persze szakmai szempontból is komoly jelentősége van, mivel ez az egyetlen olyan viadal, amelyen a teljes magyar utánpótlásmezőny, létszámkorlátozás nélkül, méretheti meg magát a nemzetközi porondon. Ugyan az utóbbi időben az ifjúsági és serdülő mezőny színvonala – szemben a változatlanul rendkívül erős újoncviadaléval – a nemzetközi szövetség ranglistapontokat adó, pénzdíjas körversenyének létrejöttével visszaesett valamelyest, azért jelzésértékű, hogy a későbbi európai elit tagjai közül kik fordultak meg eddig a Szőnyi úti csarnokban. Csupán néhány név közülük: a német Christian Süss, a portugál Thiago Apolonia és a horvát Andrej Gacina egyaránt asztalhoz állt az eseményen. Örömteli, hogy az elmúlt évek legnépesebb mezőnye vonul fel ezúttal a BVSC-ben: tizenkilenc országból több mint kétszáz fiatal érkezik Budapestre. Nevezett például a portugál, a belga és a horvát válogatott, de klubszínekben indulnak japán, német és – igazi kuriózumként – még libanoni versenyzők is. További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.