UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-02-02 19:28

Karrier a szomszédban

A jövő embere csak a jelenre koncentrál. A 18 esztendős Albek József két éve légióskodik Grazban, közben csapatot is váltott városon belül, de a célja egyelőre kizárólag a fejlődés és a meccsrutin megszerzése. Képességei és adottságai alapján ismét meghívót kapott a juniorválogatott keretébe, s az U20-asok legutóbbi két felkészülési mérkőzésén hét gólt szerzett. A Vajdaságban született balátlövővel beszélgettünk családról, válogatottról, Grazról. S még a német Bundesligáról is.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu A 18 éves ígéret a szerbiai Adán kezdett el kézilabdázni hétéves korában, majd Alsóörsre került, ahol a Veszprém akadémiáján pallérozódott. Innen Balatonboglárra, a Nemzeti Kézilabda Akadémiára vezetett az útja, majd 16 évesen költözött Grazba.

Albek József néhány napja gólokkal mutatkozott be  a juniorválogatottban Fotó: Tompos Gábor/NEKA
Albek József néhány napja gólokkal mutatkozott be a juniorválogatottban Fotó: Tompos Gábor/NEKA
– Miért hagytad ott a NEKÁ-t? –  Nagyon jól éreztem magamat az akadémián, rengeteg barátot kellett magam mögött hagynom, de az élet közbeszólt. Hosszú idő után újra összeköltözött a család Grazban, én pedig nem haboztam a döntéssel. Amint találtunk csapatot, rögtön csomagoltam. – Először a helyi másodosztályú együtteshez szerződtél, egy év után mégis váltottál, s az élvonalbeli HSG Graz igazolt le. Mi állt a döntés hátterében? – Azzal, hogy Ausztriába mentem, egyáltalán nem akartam feladni az álmaimat. Egy évet húztam le a HIB gárdájában, s ennyi idő alatt kiderült, hogy a klub hozzáállása messze nem profi, gyakorlatilag hobbicsapatként működik. Ekkor döntöttem úgy, hogy a frissen első osztályba jutó HSG-ben folytatom. – Hogyan sikerült a beilleszkedés? –  Nem volt nehéz dolgom, szívesen fogadtak, de az első évben meg kellett küzdenem a német nyelvvel. A csapatváltásom annyiban volt körülményes, hogy az osztrák légiósszabály értelmében legfeljebb négy külföldi szerepelhet egy-egy csapatban, én pedig ötödikként érkeztem a HSG-hez. Sokáig csak a junioroknál számítottak rám, aztán egy, szintén külföldi társam sérülését követően hirtelen a pályán találtam magamat. Ettől kezdve sínen voltam, a következő három mérkőzésen kétszer is a meccs legjobbjának választottak, azóta pedig stabil kerettag vagyok. – Hogyan tervezed az ausztriai jövődet? – Egy-két évig még mindenképpen itt maradok Grazban, aztán pedig a legszívesebben - hacsak nem érkezik visszautasíthatatlan ajánlat az otthoni élvonalból  − Németországba, a Bundesliga felé venném az irányt. Egyelőre azonban úgy érzem, hogy a legjobb helyen vagyok, sokat játszom, ráadásul a háromszoros BL-győztes balátlövő, Ales Pajovic az edzőm, rengeteget tanulok tőle. Mivel ugyanazon a poszton játszunk, Ales pedig a Magyarországon szokatlan játékos-edzői pozíciót tölti be, lényegében a cseréjeként számítanak rám. – A múlt héten az U20-as válogatottban is sikerült bizonyítanod, a két felkészülési meccsen összesen hét gólt lőttél. Felteszem, még feljebb is lépnél… – Más célom nem is lehet, mint az, hogy bekerüljek a felnőttválogatottba. Igyekszem a játékommal felhívni magamra a figyelmet, a többi pedig már Ljubomir Vranjes kapitányon múlik. Egyelőre nagy előny számomra, hogy Boglár nincs túl messze Graztól, így a válogatott összetartásain részt tudok venni. Ez főleg azért fontos, mert a nyáron junior Európa-bajnokság lesz Szlovéniában, és én szeretnék stabil kerettag lenni. További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.