UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-02-02 11:01

Pjongcsangi tinédzserek

Február 9-től – a hónap utolsó három napját leszámítva – a teljes február a téli olimpiáról szól majd. Mi azt vettük sorra, kik lesznek azok a magyar utánpótláskorú sportolók, akikért szoríthatunk Pjongcsangban.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Tömeges diadalra azért ne számítsunk, a jeges-havas ötkarikás játékokon túl sok babér nem termett számunkra mostanáig, az eddigi utolsó érmünk is már 38 esztendős. Viszont tény: hosszú idő után most mutatkozik először reális esély arra, hogy magyar téli sportoló is felálljon az olimpiai dobogóra – akár annak a legtetejére is. Ami azért lenne különösen nagy szó, mert hazánk – amelynek termése két ezüst és négy bronz a múltból – aranyérmest még egyszer sem avathatott a téli olimpián. Februárban, Pjongcsangban megtörténhet a jeges csoda, és nem pusztán a nagy számok törvénye miatt, merthogy a 18 nap alatt 15 sportág 102 versenyszámában hirdetnek végeredményt. Hanem azért, mert rövid pályás gyorskorcsolyázóink a közvetlen világelithez tartoznak. Köztük azok a fiataljaink is, akik még utánpótláskorúak, de tehetségükkel helyet követeltek maguknak a 19 fős magyar csapatban.

Teli_olimpia_1_Jaszapati
Teli_olimpia_1_Jaszapati
A short trackes részlegben két tinédzser kapott lehetőséget az olimpiai bemutatkozásra, jelesül Bácskai Sára Luca és Jászapáti Petra. A 18 esztendős Bácskai – egy hónappal a dél-koreai olimpia előtt – élete első érmét érdemelte ki felnőtt-világversenyen azzal, hogy a harmadik helyen végzett 1500 méteren a drezdai Európa-bajnokságon. Ugyanitt ezüstérmesként zárt a női váltó, amelynek tagja volt a 19 esztendős, többszörös világkupaérmes, junior-vb-n harmadik Jászapáti is, akinek az egyéni számokban ugyancsak lehet keresnivalója. Jóllehet, éppen kinőtt a juniorok közül, engedtessék meg, hogy parányi időre itt és most „visszafiatalítsuk” Liu Shaoangot. Ő tavaly junior-világbajnoki címet nyert, minden távon diadalmaskodott, futott két világcsúcsot, egyértelműen korosztálya legjobbja volt. „Ráadásul felnőtt vb-n is többször állt dobogón, már most nemzetközi klasszis” – hívta fel a figyelmet külön is az ifjabbik Liu fivér további érdemeire Bánhidi Ákos, az olimpiai keret edzője és menedzsere, aki a kiutazó magyar csapat egyik legerősebb tagjának nevezte a márciusban 20 éves versenyzőt. A szakember esélyekről nem kívánt szólni, azt viszont nagyon is sokat mondóan szögezte le, hogy Liu Shaoang – akinek édesanyja magyar, édesapja kínai – kiemelkedő sportpályafutás előtt áll. És – tesszük hozzá már mi – a karrier kimagasló állomása lehet akár már a mostani téli olimpia. Bácskai és Jászapáti a válogatott edzője szerint a jövőt jelentik, de már a jelenben is számottevőek, korosztályukban mindketten ott vannak a világ tíz legjobbja között. Azt pedig majd meglátjuk, mit – hányadik helyet – ér ez a nagyok olimpiáján...
A 19 éves Tóth Ivett lesz az egyetlen magyar induló műkorcsolyában Forrás: Nemzeti Sport
A 19 éves Tóth Ivett lesz az egyetlen magyar induló műkorcsolyában Forrás: Nemzeti Sport
Ahol – még mindig a jégnél maradva – lesz utánpótláskorú magyar induló műkorcsolyázásban is: ő Tóth Ivett. A 19 esztendős versenyző a moszkvai Európa-bajnokságon elért 13. helyével szolgált rá arra, hogy ő képviselje a piros-fehér-zöld színeket Pjongcsangban. A női versenyben mellette még egy magyar próbált szerencsét, mégpedig a lehetséges olimpiai szereplőként szintén szóba kerülő Medgyesi Fruzsina, aki végül alulmaradt kettejük különvetélkedésében. Az oroszországi Eb-n a 18 éves Medgyesi nagyot hibázott rövid programjában, így a kűrjét már nem is mutathatta be, elveszítve esélyét a téli olimpián való indulásra. Ennél fogva Tóthra vár a helytállás feladata, aki amúgy Magyarország – nem névre szóló – első kvótáját szerezte a tavaly márciusi, helsinki világbajnokságon elért huszadik helyével. Keményről lágyabb anyagra, vagyis jégről hóra váltva: alpesi síben két tinivel  lesz jelen a magyar küldöttség a dél-koreai játékokon, ám, hogy ez így legyen, ahhoz sajnálatos sérülés is „kellett”. A legjobb magyar, a remek világkupa-szereplésével plusz egy női kvótát szerző Miklós Edit januárban súlyos versenybalesetet szenvedett, így lecsúszott Pjongcsangról. Ahol viszont ott lehet alanyi jogon, vagyis  a kvalifikációs A-szint teljesítésével a 16 éves Hozmann Szonja, továbbá az 1998-as évjáratú Maróty Mariann Mimi is, miután utóbbinak a B-kvalifikációja elégnek bizonyult ahhoz, hogy a nemzetközi szövetség igent mondjon az indulására. „Szonja serdülőből most lett elsőéves ifi, és még öt éven át marad utánpótláskorú, vagyis roppant fiatal, nagy jövő előtt álló tehetség” – magyarázta érdeklődésünkre Kaszó Klára, a Miklós Editet segítő sportszakember. Kitért rá, hogy a sokszoros korosztályos magyar bajnok Ausztriában él és edz, tanulmányait szintán a szomszédos országban folytatja. „Az ottani legjobb középiskola, a tiroli Schigymnasium Stams diákja, és hároméves kora óta síel” – tudtuk meg Hozmannról, aki Marótyval egyetemben műlesiklásban és óriás-műlesiklásban versenyez, s még közvetlenül az olimpiai fellépés előtt remek főpróba vár kettejükre: rajthoz állnak a davosi ifjúsági világbajnokságon. Svájcban egyéniben próbálnak szerencsét, Pjongcsangban viszont a szóló mellett fajsúlyos kollektív vizsga is vár rájuk a vegyes csapatversenyben, amelyben két férfi honfitárssal kiegészülve mutatkoznak be a vadonatúj alpesi számban. (Noha a nemzetközi szövetség ranglistáján Magyarország csak a 19. helyen áll, azaz negyedik tartalék volt, a csapatverseny 16 kvótája közül többet is visszamondtak, s ezek egyikével éltek a mieink.) További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN sportági aloldalunkon.