UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-02-04 02:36

Gigászi vereségek

„Nagyon jó érzés volt ma győzni, hiszen kiemelkedő mezőny verseng ezen a tornán” – nyilatkozta honlapunknak a Barcelona vezetőedzője, Xavier Monferrer az Alba Fehérvár elleni győzelem után. Mellette megszólal az U16-os fiú kosárlabda-válogatottunkat legyőző Real Madrid edzője, és a két magyar alakulat mestere is, akik harmadjára kaptak ki a rangos torna során.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban zajló fiú U16-os kosárlabda Szent István-kupa a harmadik, egyben a helyosztó párharcok előtti utolsó fordulójához érkezett. Az Alba Fehérvár és a magyar U16-os válogatott két spanyol gigászklub gyermekeivel került szembe a pályán. A fehérváriak a Barcelonával, míg a nemzeti alakulat a Real Madriddal. Mindkét hazai együttes vereséget szenvedett ezúttal is, így három-három vesztes forduló után vasárnap egymás ellen küzdenek meg a hetedik helyért. Az Alba Fehérvár együttese az utolsó mérkőzésén a Barcelonával szemben bizonyíthatott volna, azonban ez nem sikerült (őszintén szólva, esély sem volt rá), így nulla százalékkal fejezte be a csoportkört. A közönségen nem múlt, hiszen a hatalmas Alba csarnok félig megtelt szurkolókkal, akik közül jó néhényan dobbal és dudával érkeztek. Fergeteges volt a hangulat. A párharc első pillanatától kezdve a katalánok irányítottak, és hét pont különbséggel vonultak le a csapatok tíz perc után. Az Alba fel-felkapaszkodott a Barcelona nyakára, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy legyenek apró reménysugarak  a meccs végkimenetelét illetően, még úgy is, hogy a félidőre 12 pont volt oda. A harmadik negyed nem az áttörést hozta, hanem a folyamatos leépülést. A fehérváriakban a dobszó és a dudák mellett csak Somlai-Kiss Máté és Seyi Sodiq Awogbemi tartotta a lelket. 19 pontra duzzadt a különbség a két együttes között az utolsó 10 percre fordulva. A negyedik negyed jelentette az egyhangú végelszámolást, ami 74–57-es végeredményt jelentett a gránát-vörösek javára. A Barcelona vezetőedzője, Xavier Monferrer pozitív dolgokat lát: „Nagyon jó érzés volt ma győzni, hiszen kiemelkedő mezőny verseng ezen a tornán. Előre szerettünk volna ma lépni, és sikerült. Jobban koncentráltunk, és összeszedettebb volt a játékunk, mint a hazaiaké. Csapatként dolgoztunk. Amennyiben holnap is így játszunk Bayern München ellen, jó esélyünk lesz a bronzérem megszerzésére.” Az Alba Fehérvár francia vezetőedzője, Matthieu Donnard így értékelte a látottakat: „Mindegyik játékosunk frusztrált volt az elmúlt két mérkőzésen történtek miatt, mert mindkét alkalommal nyerhettünk volna, ha nincsenek a folyamatos személyi hibák. Büszkék lehetünk, mert nem kaptunk ki 30-40 ponttal, de boldogok korántsem. Tanulnunk kell abból, amit láttunk. Holnap tiszteletteljes, jó mérkőzést szeretnénk játszani a magyar válogatott ellen.” Arra azért kerül sor, mert az U16-os alakulat a másik spanyol óriástól, a Real Madridtól kaptott ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a válogatott is utolsó lett csoportjában, így a helyosztó küzdelmek során Matthieu Donnard fiaival találkozik.

29 pontos vereséget szenvedett az U16-os magyar válogatott a Real Madrid ellen
29 pontos vereséget szenvedett az U16-os magyar válogatott a Real Madrid ellen
A királyi gárda elleni mérkőzés rosszabbul indult, mint ahogy befejeződött. Az első negyed végén 18 pontos hátránnyal vonult le nemzeti együttesünk. A következő tíz percben némiképp felszívta magát, hiszen csupán két ponttal növekedett a különbség. A félidőben 47-27 volt az állás. A harmadik és negyedik negyed a blancók egyéni teljesítményeiről szólt. Richard Marciel 18, míg Tisma Boris 24 pontot dobott a találkozó során, amely magyar szempontból viszonylag elfogadható, 29 pontos vereséggel zárult. A végeredmény 87-58 lett. „Erre a mérkőzésre állt össze a játékképünk a legjobban. Habár a különbség nagynak tűnik, mégsem elkeserítő. Különleges csapata van a Madridnak, sokkal erősebb, magasabb, és tökéletesen kialakított, összeszokott rendszerrel játszik. (A Bayern München például 39 pontos vereséget szenvedett tőle – A szerk.). Összességében jól játszottunk, csapatként, és nem egyéni teljesítményekre alapozva. Kifejezetten várjuk a helyosztót a Fehérvár ellen” – mondja Váradi Attila, az U16-os válogatott vezetőedzője. Carlos Sanchez Conde, a Real Madrid edzője így vélekedik: „Az döntött ma, hogy sokkal erősebb a csapatunk, mint a magyaroké. Ők viszont jól küzdöttek, nem adták fel, emiatt csak gratulálni tudunk nekik. A torna színvonalára nem lehet panasz, hiszen az európai utánpótlás legjava gyűlt össze. Bízunk abban, hogy végül sikerrel vesszük a szerb Mega Bemax elleni akadályt, és megnyerjük a kupát.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.