UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2018-02-05 14:27

Három érem Szocsiból

Három éremmel, két ezüsttel és egy bronzzal zárta szereplését karateválogatottunk az oroszországi korosztályos Európa-bajnokságon. A 45 ország versenyzőit felvonultató kontinensviadal éremtáblázatán Magyarország a 16. helyen végzett.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A szombati harmadik helyezést követően a zárónapon két magyar ezüstérmest avattak a kadétok, a juniorok és az U21-esek karate Eb-jén, Szocsiban. Az „ezüstvasárnap” előtt Nguyen An érdemelt ki bronzérmet a junior fiúk 68 kilogrammos küzdelmi kategóriájában, s erre tett rá még egy „medálárnyalatot” Czagány Dóra és Tamás Ferdinánd, ragyogó teljesítményével. Czagány a befejező napon a 21 éven aluliak 68 kilogrammos súlycsoportjában, Tamás pedig a korosztály 67 kilósai között harcolt ki ezüstöt. Olyan kontinensviadalon, amelyen 45 ország ezer versenyzője indult.

A képen látható négyes két köüzpső alakja a két ezüstérmes, Czagány Dóra és Tamás Ferdinánd Forrás: karate.hu
A képen látható négyes két köüzpső alakja a két ezüstérmes, Czagány Dóra és Tamás Ferdinánd Forrás: karate.hu
Tamás Ferdinánd magabiztos meneteléssel jutott el egészen a döntőig, amelyre azonban menet közben összeszedett csípősérüléssel állt ki. Az MTK klasszisa a fájdalmak ellenére vállalta a küzdelmet és – a szövetség beszámolója szerint – teljesen egyenrangú meccset vívott azeri ellenfelével, amely után a bírók a magyart is kihozhatták volna győztesnek. Nem így történt, a korábbi kétszeres vb-bronzérmes Eb-ezüsttel búcsúzott a korosztálytól. Czagány Dóra is ezüsttel gazdagodott Szocsiban úgy, hogy Tamáshoz hasonlatosan szintén négy sikerrel jutott el a döntőig, ahol azonban 2-0-ra alulmaradt szerb riválisával szemben. Az MTK-s karatéka még csak 18 esztendős, így további két évig az U21-es mezőny tagja marad. Ráadásul most már azt is elmondhatja magáról, hogy a hazai karatés lányok közül ő az első, aki mindhárom utánpótlás-korosztályban dobogóra állhatott világversenyen. Nem véletlenül hangsúlyozta honlapunknak nyilatkozva dr. Mészáros János, a szövetség elnöke, hogy a három éremnek külön üzenete is van: „Dóra és Ferdinánd is a felnőttek után következő korosztály legkiválóbb képviselői közé, a közvetlen utánpótlás élvonalába tartozik, akikkel reményeink szerint a 2024-es párizsi, de akár már a 2020-as tokiói olimpián számolhatunk.” Az Eb zárónapjára ötödik helyezés is jutott, azt Janó Tamás szerezte a nehézsúlyú juniorok mezőnyében, míg Klement Kármen 50 kg-ban, Holló Evelin pedig 61 kilóban egyaránt hetedikként végzett az U21-esek között. Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.