UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2018-02-07 13:16

Ezüstök, bronzzal

Három ifjú magyar karatéka állhatott fel a dobogóra Szocsiban: kettő ezüsttel, egy pedig bronzéremmel gyarapította magángyűjteményét az oroszországi korosztályos Európa-bajnokságon. Soha rosszabb kontinensviadalt! Még ha titokban azért legalább egy arany megszerzésében nagyon bíztunk...

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Kibicnek persze semmi sem drága a karatéban sem: itthonról, a távolból „tét nélkül” várhattuk a magyar aranyérmet a kadétok, juniorok és U21-esek Eb-jén, ahol Tamás Ferdinándnak és Czagány Dórának adatott meg az esély az Európa-bajnoki cím kiharcolására, ám egyiküknek sem sikerült megnyernie a végső ütközetet. Nem kérdés: nekik fájhatott a legjobban, hogy végül be kellett érniük a második hellyel az oroszországi kontinensviadal női 68, illetve férfi 67 kilogrammos fináléiban a 21 éven aluliak mezőnyében. Mi pedig, joggal, ünnepeljük az ezüstjüket. Szépen indult az egész Európa-bajnokság: a nyitónapon Forgács Tamás a dobogó közvetlen közelébe került, végül a bronzmeccsén kikapott, s ötödik lett, ám a teljesítménye már csak azért is biztató, mert az U21-es mezőny fiatalabbjai közé tartozik. Az sem elfelejtendő, hogy a kadét leányok +54 kg-os súlycsoportjában Benkő Zsófia három győzelemmel a legjobb nyolc között búcsúzott.

A három érmesünk Szocsiból: Tamás Ferdinánd, Nguyen Hoang An és Czagány Dóra Forrás: karate.hu
A három érmesünk Szocsiból: Tamás Ferdinánd, Nguyen Hoang An és Czagány Dóra Forrás: karate.hu
Az Eb második napján tovább javulhatott a kedvünk, hiszen az összesen 31 ifjú honfitársunkat felvonultató seregszemlén a szombat meghozta az első érmet is: Nguyen Hoang An jóvoltából lett meg a bronz a juniorok 68 kg-os súlycsoportjában. A vietnami szülőktől származó, de már Magyarországon született fiatal harcművész három nyertes meccsel jutott el a döntő kapujáig, ahol azonban alulmaradt a későbbi győztes francia fiúval szemben. Így érkeztünk el az utolsó naphoz, amelynek délidejében érkezett a hír Szocsiból: a matinés küzdelmeket kivétel nélkül győztesen megvívva, s egyformán négy meccset nyerve Európa-bajnoki címért lép tatamira Czagány Dóra és Tamás Ferdinánd is. Lassan teltek az órák, mire befutott a végeredmény: ezüst – itt is, ott is. Csöppnyi csalódottságérzés után e sorok rögzítője is már aranyosabb színben látta a világot: rendben, az elsőség elúszott, de két kiváló harcosunk változatlanul a kontinens karatés krémjéhez tartozik, csupán annyi történt, hogy kategóriájukban az adott pillanatban akadt náluk jobb, de nyilvánvalóan eljön az idő, amikor majd senkit sem fognak maguk elé engedni a dobogón... Tényszerűen azért rögzítsük: a 19 éves Czagány, aki Tamáshoz hasonlatosan nyert már érmeket korosztályos világversenyeken, a 21 éven aluliak 68 kg-os csatájában, a kétszeres vb-harmadik, a Szocsiban a döntőre csípősérüléssel kiálló Ferdinánd pedig – a korosztálytól ezúttal búcsúzva – a 67 kilósok között végzett küzdelemben másodikként az oroszországi Eb-n. S ne feledjük a zárónapi részsikereket sem: ötödik lett Janó Tamás a nehézsúlyú juniorok mezőnyében, míg Klement Kármen 50 kg-ban, Holló Evelin pedig 61 kilóban végzett egyformán hetedikként az U21-esek között. Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.